Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından Urartu Gelişim Koridoru Paydaş Çalıştayı gerçekleştirildi.

 

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile DAKA tarafından iki gün sürecek olan Urartu Gelişim Koridoru Paydaş Çalıştayında, eski Van şehrinin ayağa kaldırılması için planlama çalışması yapıldığına dikkat çekildi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen çalıştayda konuşan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Van Kalesi’nin güneyinde bulunan eski şehrin tekrar ayağa kaldırılması için bir planlama çalışması yaptıklarını belirtti. Van bölgesinin dünyanın en özel yerlerinden olduğunu ifade eden Güler, bölgede önemli çalışma yapmadıkları taktirde plansız gelişmeler olacağını kaydetti.

 

Güler, “Van güzelliğinden öte dünyanın en özel bölgelerinden bir tanesidir. Sadece Van değil, Van Gölü ve çevresi. Bin 800 rakımda deniz kadar büyük bir gölü Allah başka bir millete nasip etmemiştir. Bu kadar özel bir değerden bahsediyoruz. Üzerinde Urartu gibi büyük bir medeniyetin inşa etmiş ve hemen karşısında Ahlat gibi Anadolu’nun akıl merkezini koymuş. Coğrafi olarak zaten muhteşem, insanları ise inanılmaz sıcaklar. Biz gölün kuzeyindeki Selçuklu bölgesini Ahlat üzerinde ve gölün hemen güneydoğusundaki Urartu merkezi ayağını canlandırmamız ve birbirine entegre etmemiz lazım. Çok yakın bir sürede bunu yapmamız lazımdır. Gecikiyoruz. Çünkü yavaş yavaş buralara insanların ilgisi başlıyor. Biz bir şeyler yapmasak, plansız gelişme bizim önümüzü kapayacaktır” diye konuştu.

 

Van bölgesinde iki temel projeyi harekete geçirdiklerini ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada makro turizm projesinden ziyade, mikro kırsala dayalı turizm projesi hayata geçirilecek. Burada hem kültürel ve tarihi bağlarımızı artıracağız, bir yandan da kırsal turizmi canlandırmış olacağız. Ekonomik düzeylerini de inşallah iyileştirmiş olacağız. Van Kalesi’nin güneyinde bulunan eski şehrin tekrar ayağa kaldırılması için bir planlama çalışması yapıyoruz. Bilimsel bir çalışmaya dayalı olacak işin modellemesi yapılacak. En sonunda da bizim bir animasyon çalışmamız olacak.”

 

Daha sonra bir konuşma yapan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ ise, projeyi sonuna kadar desteklediklerini belirterek, “Urartu denilince akla Van Kalesi, Çavuş Tepe, Şamran kanalı gelir. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak projeyi canı gönülden destekliyoruz. DAP’a bu konuda Van halkı adına çok teşekkür etmek istiyorum. Çalıştayın Van’ın turizme ve kültürüne katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. Düzenlenen çalıştay, Kültür Rotaları Derneği Başkanı Kate Clow’un sunumuyla devam etti. 

Editör: TE Bilisim