ŞEHRİVAN HABER-ÖMER FARUK TOKTAŞ

Van’a ve Van Gölü Havzası’na dair etkinlikleri, duyarlılıkları ve farkındalıkları ile öne çıkan Van Gölü Aktivisitleri, Van Gölü Koruma Kanunu konusunda takibi bırakmıyor. Aktivisitler girişimlerini ve çalışmalarını sürdürürken bu kanunun çıkması için her fırsatı değerlendiriyor. Van Gölü’nün gün geçtikçe gerek insanlar, gerekse dökülen atıklar yüzünden kirletilmesine Van Gölü Aktivistleri sessiz kalmıyor. Her fırsatta konunun üzerine giden ve farkındalık çalışmalarına bir yenisini ekleyen Aktivistler Van Gölü’nün Türkiye’nin birçok yerinde ilan edilen doğal güzellikler gibi Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesini istiyor. Van Gölü Aktivistleri bu kez bu amaç doğrultusunda Van Gölü etrafını adım adım yürüyerek hem büyük bir farkındalığa hem de daha önce eşi benzeri görülmemiş bir çalışmaya imza atacaklar.

Van Gölü etrafında yapacakları yürüyüşe ‘Van Gölü için bir adım da sen at!’ teması ile yola çıkacak olan Van Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile Van Gölü Aktivistleri üstünde ‘Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın’ baskılı tişörtler kullanacak.

“İNSANOĞLU DOĞAYI KÖTÜ KULLANIYOR”

Konuyla İlgili açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistleri Başkanı Erdoğan Özel Van Gölü’nün şu anki durumuna ,ilişkin açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Van Gölü 432 km’lik çevresi, 1 il 6 ilçe, 140 köy ve sanayi kuruluşu yer almaktadır. Yaklaşık 1 milyon nüfus Van Gölü kıyısında yaşamaktadır. Son yıllarda göl çevresinde nüfus oldukça artmıştır. Bunun sonucunda göl ve çevresi ekolojik bozulmaya doğru gitmektedir. Toplum olarak ve bireysel olarak bilinçsizce bu doğa harikası yaşam kaynağımızı kirletiyor ve kirletmeye devam ediyoruz. İnsanoğlu doğayı maalesef çok kötü kullanıyor. Van Gölü kapalı bir havza olduğundan herhangi bir akıntısının olmaması daha çabuk kirlenmesine neden oluyor. Bizde bunun bilincinde olarak yaptığımız faaliyetler ile bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu farkındalığın oluşması için de elimizden gelen tüm çabayı göstermeye devam edeceğiz.”

“EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR ÇALIŞMA”

Böyle bir çalışmayı ilk kez yapacakları için Van Gölü adına çok önemli olduğunu belirten Özel “Daha önce birçok çalışma ile Van Gölü Koruma Kanunu’nun çıkarılması için çabaladık. Şimdi Van Ticaret ve Sanayi Odası ile iş birliği içerisinde daha önce eşi benzeri olmayan bir çalışmaya imza atarak Van Gölü İle ilgili gereken hassasiyetin oluşmasını sağlayacağız. Pazar (yarın) güneşin doğması ile birlikte Kurtuluş Parkı’nda bir araya gelerek etap etap tamamlamayı düşündüğümüz yürüyüşün 1. Etabını Edremit ve Gevaş olarak başlatıp ardından belli aralıklarla tüm Van Gölü çevresini adım adım yürümeyi düşünüyoruz. Bu yürüyüşte bize Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak eşlik edecekken; Van Gölü Aktivistleri Başkanı olarak ben Erdoğan Özel ve Van Gölü Aktivistleri Başkan Yardımcısı Serkan Seyyahoğlu da bu yürüyüş içerisinde yerlerimizi alacağız.” Diye ekledi.

“VANTSO İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da destekleri ile olumlu neticeler alacaklarını belirten Özel sözlerini şu şekilde noktaladı: “Bu yürüyüş belki bir yıllık bir süre içerisinde ancak tamamlanacak fakat biz Van Gölü Koruma Kanunu çıkarılıncaya kadar göl etrafında yürüyor olacağız. Umarım başlattığımız bu farkındalık çalışması güzel neticeler almamızı sağlar. Van ticaret ve Sanayi Odası gibi bir kurumun da yanımızda olması bizlere güç katacaktır.”
 

Editör: TE Bilisim