Din-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Adli, 2 Nisan 2016 tarihinde 34 sınav merkezinden yapılacak olan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı’nın (2016-DİB-MBSTS) din görevlilerine çile olmaya başladığını ve personelin mağdur olacağını söyledi.

 

2016-DİB MBTS sınavının 34 sınav merkezinde yapılmasının din görevlilerini sıkıntıya soktuğunu, sınavın bütün illerde yapılması gerektiğini belirten Adli, Din-Bir-Sen olarak 2015 yılında da 21 il merkezinde sınav yapılmasının bazı sakıncaları olabileceğini dile getirerek karşı çıktıklarını hatırlattı. Adli, “Sınav merkezi sayısı 2016 yılında 34’e çıkarıldı. Sınavın 34 il merkezinde yapılması sıkıntıları gidermiyor. Sınavın yapılacağı tarih, özellikle doğu illerimizde sıkıntılı aylardan biridir. Ulaşım sorunu, bir gün önceden görev mahallinden ayrılmak için ortaya çıkan izin, sınava gireceklerin yerinin doldurulması, sınava gireceklerin ulaşım, barınma ve iaşe sorunları nedeniyle maddi sıkıntıya girmeleri, şehir dışında sınava girmenin getireceği stres gibi konuların ortaya çıkaracağı maddi ve manevi sıkıntıların göz ardı edilmesini anlayamıyoruz” dedi. 2015 yılında sınav ücretinin 80 liraya çıkarıldığını hatırlatan Din-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Adli, 2016 yılı MBSTS ücretinin 95 liraya çıkarılmasını eleştirdi. Adli, “Memurun aldığı zam ortada. Ocak ayı itibariyle iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Memurun aldığı zam daha cebine girmeden eridi. Sınav ücretinin 15 lira arttırılması, sınava gireceklere haksızlıktır” ifadelerini kullandı.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin 1’nci fıkrasında “Görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılabilir. Bu sınav Başkanlıkça yapılabileceği gibi başka kamu kurum veya kuruluşlarına da yaptırılabilir. Sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenir ve sınavı yapacak kuruma bildirilir. Başkanlıkça gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM’ye veya üniversitelere de hazırlatılabilir” denildiğini hatırlatan Adli, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın MBST sınav sorularını hazırlayacak uzmanları, uygulayacak memurları ve elektronik cihazları varken sınavların ÖSYM’ye yaptırılması anlamsızdır. Kurum, sınavları kendi yapacak olursa hem sınav maliyeti düşer hem sınava gireceklerin kapasitesine göre soru hazırlanmış olur hem de din görevlileri belirttiğimiz sıkıntılardan kurtarılmış olur” diye konuştu.

 

Adli, Din-Bir-Sen olarak MBST sınavına girecek olan din görevlilerinin sınav çilesine son verilmesini istediklerini belirterek, “Diyanet İşleri Başkanlığı ileri sürdüğümüz haklı gerekçeleri objektif olarak değerlendirmelidir. İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanlığı ile diğer ilgili birimlerin ortak bir çalışma yaparak uygun bir sınav sistemiyle din görevlilerini bu çileden kurtarmalıdır” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim