HDP Van Milletvekilleri son günlerde ardı ardına verdikleri önergelerle depremden sonra krizin yönetim merkezi olan AFAD’ı meclise taşıyor. Depremden sonra en çok konuşulan kurum olan ve bir çok spekülasyonun yapıldığı kurum ile ilgili iddiaları gündeme taşıyan HDP milletvekilleri Soma krizinin de yaşandığı şu sıralar mağduriyetleri dile getirmek için sıkça meclise önerge gönderiyor. İşte bu önergelerden sonuncusunu da milletvekili Özdal Üçer, Alaköy’de yaşanılan sorunlar üzerine verdi.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, cevaplanmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazılı bir soru önergesi sundu. HDP’li vekillerin son günlerde iyice kıskaca aldığı AFAD Van İl Müdürlüğü için bir önerge daha meclise sunan Milletvekili Özdal Üçer’in önerge konusu Alaköy’deki depremzedeler oldu.

ÜÇER; İLGİSİZLİK VAR, MAĞDURİYET VAR…

Van’da yaşanan depremden sonra bir çok köy için EYY modeli uygulandığını belirten Üçer, sunduğu yazı önergesinde Tuşba ilçesine bağlı Alaköy’de bir çok depremzedenin hala mağduriyetinin devam ettiğini belirtti. Üçer önergesinde yaşanan sorunlar ile ilgili şu sözlere yer verdi; “Van İli’nde daha önce köy statüsünde olan ancak Tuşba İlçesi kurulduktan sonra bu ilçeye bağlanarak mahalleye dönüştürülen Alaköy Mahallesi’nin sorunları saymakla bitmemektedir. 2011 yılında Van’da yaşanan 2 büyük depremin en ağır bilançolarından biri Alaköy Mahallesi’nde ortaya çıkmıştır. Neredeyse haritadan silinecek hale gelen Mahalle’de, halk deyim yerindeyse kaderiyle baş başa bırakılmış; devletin ilgisizliği ise mağduriyetlerin (telafisi zor bir şekilde) daha da artmasına yol açmıştır.”

“VATANDAŞ HALA EVİNİ YAPAMADI”

“Van ilinde depremlerden sonra köylerde Evini Yapana Yardım (EYY) Modeli uygulamaya konulmuştur. Bu model Van’ın genelinde olduğu gibi Alaköy Mahallesi’nde de büyük adaletsizliklere yol açmıştır. Modele göre ihtiyaç sahipleri ile hak sahiplerinin öngörülen sistemden yararlanması gerekmekteyken, AFAD’ın öncelikleri hiçbir şekilde dikkate almadan kendine buyruk bir şekilde bu kişileri belirlemesi, hak sahibi olmayan birçok kişinin sistemden yararlanmasına imkan sağlamıştır. Bu ise gerçek hak sahiplerinin mağdur duruma düşmesine sebep olmuştur. Halihazırda hak sahiplerinin modelden yararlanmak için (yer mevcut olduğu halde) AFAD’a başvurmaları ise sonuçsuz kalmaktadır. AFAD, dosyaların kapatıldığı gerekçesi ile bu başvuruları olumsuz cevaplamaktadır. Bu nedenle birçok hak sahibi hem kendi imkanları ev yapmaya elverişli olmadığı hem de EYY Modeli’nden yararlanamadığı için maalesef evini yaptıramamıştır.”

“HEM OKUL HEM CAMİİ SORUNU VAR”

Üçer’in soru önergesine taşıdığı konulardan birisi de köydeki okul ve cami oldu. Köydeki okulun yeniden yapılmayıp sadece belli başlı tadilatlardan geçirilmekle yetinilmesinin ciddi bir çifte standart olduğunu belirten Üçer, bu konuyla ilgili olarak ise; “Yine depremlerde hasarlı duruma gelen İlkokul’un durumu başka önemli bir sorundur. Bu Okul’un yıkılarak yeniden yapılması gerekirken sadece tadilat ile yetinilmesi, AKP İktidarı’nın depremzede Van halkına ne kadar az değer verdiğini bir kez daha göstermektedir. Cami’nin durumu ise çok daha kötüdür. Depremde tamamen yıkılan Cami için devlet tarafından hiçbir yardımda bulunulmamıştır. Müftülüğün herhangi bir yardımda bulunmaması sonucu ibadet ihtiyacını yerine getirmek isteyen halkın camiden mahrum bırakılması, siyasal açıdan dini referanslara önem verdiğini söyleyen AKP’nin ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Çaresiz kalan mahalle halkı 2014 yılının başından itibaren kendi imkanları ile camiyi inşa etmeye çalışmaktadır.” Dedi.

İŞTE ERDOĞAN’A SORDUĞU O SORULAR!

Üçer yine mahallenin VEDAŞ kaynaklı elektrik sorunlarını da dile getirdiği önergede yine aynı mahallenin yol sorunları da olduğunu sözlerine ekleyerek Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti; “EYY Modeli kapsamında (hane ve ahır ayrımı da yapılarak); Alaköy Mahallesi’nden kaç kişi hak sahibi statüsünde kabul edilmiştir? Bu kişilerin kaçı model kapsamında başvuruda bulunmuştur? Bu kişilerin kaçı modelden yararlandırılmıştır? Mahalle’de EYY Modeli ile toplam kaç kişi evini yaptırmıştır? Bu kişilerden hak sahibi olmayan var mıdır? Varsa hangi yöntem ve nedenle modelden yararlandırılmıştır? Bu ev ve ahırların kaç tanesi tamamen bitmiştir? İnşaatı devam edenlerin bitirilmesi ne zaman gerçekleşecektir? Mahalle’de bulunan ilkokul depremlerde hangi derecede hasarlı olarak tespit edilmiştir? Neden (okulun yeniden yapılması yerine) tadilat yoluna gidilmiştir? Diyanet İşleri Başkanlığı depremlerde yıkılan caminin yapılması için neden ödenek göndermemiştir? Van ilinde depremlerde toplam kaç cami yıkılmış, kaç cami (hasar derecelerini de belirtmek üzere) hasarlı duruma gelmiştir? Bu camiler nerelerdedir? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ya da başka bir kamu kurumunun bütçesinden yıkılanların yerine yenilerinin yapılması ve hasarlı olanları onarılması için şimdiye kadar ne miktarda ödenek ayrılmıştır? Bu ödeneğin ne kadarı kullanılmıştır? Yıkılan camilerin yerine yapılan camiler hangileridir ve bunlar nerelerdedir? Aynı şekilde hangi hasarlı camiler onarılmıştır ve bunlar nerelerdedir? VEDAŞ, Mahallenin elektriğini ne zamandan beri kesmiş durumdadır? Bu yanlışın düzeltilmesi için Bakanlık herhangi bir girişimde bulunmuş mudur? Mahalle’deki iç yol/sokak aydınlatmaları neden devreye sokulmamaktadır? Sokak aydınlatmalarının yapılması ne zaman gerçekleşecektir? Mahalle’nin iç yollarının yapımı konusunda Tuşba Belediyesi’nin herhangi bir projesi mevcut mudur? Tuşba Belediyesi’nin söz konusu yolları yapması için merkezi idarenin nasıl bir yaptırım gücü bulunmaktadır?”

Editör: TE Bilisim