Afrin operasyonu 55. gününde sürerken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın son durumu açıkladı: Afrin'in yüzde 70'inde kontrol sağlındı... Genelkurmay, öldürülen terörist sayısını 3 bin 524 olarak açıkladı... İşte Afrin'in son haritası...

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

AFRİN'deki terör varlığına yönelik Zeytin Dalı Harekatı 55. gününe girerken, operasyonla ilgili son açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi.. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Çember iyice daraldı teröristler için. Çok kısa bir zaman içerisinde Afrin merkezinin de teröristlerden tamamen temizlenmesini öngörüyoruz. Şu an itibarıyla yüzde 70'in üzerinde coğrafi konum itibarıyla güvenliği sağlanmış durumda" dedi.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

ÖLDÜRÜLEN TERÖRİST SAYISI 3 BİN 524 OLDU:

Genelkurmay Başkanlığı, Afrin'de öldürülen terörist sayısının 3 bin 524'e yükseldiğini açıkladı. Afrin kuşatıldı, sadece bir noktadan sivillerin çıkışına izin veriliyor. Teröristler sivillerin çıkışını engellemeye çalışırken, yönetici konumdaki teröristlerin ailelerini de alarak sivillerin arasına karışıp Afrin'i terkettikleri belirlendi. Afrin merkezi 24 saat gözleyen İHA'lar sayesinde PKK'nın Afrin'deki hazırlıkları tespit edildi. JÖH ve PÖH ona göre hazırlık yapıyor.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

İŞTE SON AFRİN HARİTASI:

Zeytin Dalı Harekatı'nın 54. gününde TSK ve ÖSO'nun harekâtta kontrol altına aldığı bölge sayısı 194'ü köy ve 39'u kritik nokta olmak üzere 233'e yükseldi. Afrin, ilçe merkezi ile Racu, Bülbül, Şeyh Hadid, Cinderes, Şeran ve Mabatlı olmak üzere 6 beldeden oluşuyor. Mabatlı dışında tüm belde merkezleri TSK ve ÖSO'nun kontrolünde bulunuyor.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

İHA GÖZETLİYOR, JÖH VE PÖH PLAN TAZELİYOR:

TSK ve ÖSO’nun kuşattığı Afrin’in üç boyutlu haritaları, meskûn mahal operasyonları için insansız hava araçları (İHA) tarafından düzenli olarak güncelleniyor. Operasyonlarda ön saflarda yer alacak Jandarma Özel Harekât ve Polis Özel Harekât timleri, bu haritalar üzerinden planlarını hazırlıyor.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

AFRİN'İ NASIL SAVUNACAKLAR?:

Güvenlik kaynakları, İHA’ların tespitlerinde teröristlerin kente giriş noktalarından başlayan ve kentin derinliklerine doğru kademeli olarak devam eden ‘savunma hatları’ hazırladığı bilgisini verdi. Savunma hatlarında zırhlı araçların geçişini zorlaştırmayı amaçlayan hendek ve çukurlar, yol kenarlarına ve bina girişlerine tuzaklanan el yapımı patlayıcılar ve bubi tuzakları yer alıyor.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

KESKİN NİŞANCILAR:

İstihbarat kaynaklarının bir diğer risk analizi de örgütün kent içine yerleştirdiği keskin nişancılar. Keskin nişancı teröristler için özellikle caddelere hâkim binalarda mevziler hazırlandığı tespit edildi. PYD/PKK mensubu teröristlerin tamamına yakınının sivil kıyafet kullandığı, kent merkezine yönelik harekâtta etkisiz hale getirilecek teröristlerin sivil kayıp olarak gösterilmeye çalışılacağı bilgisi de istihbarat raporlarına yansımış durumda.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

SİVİLLER İLE TERÖRİSTLERİN KAPIŞMASI:

İHA'lar, PKK/PYD'li teröristlerin Afrin'den ayrılmak isteyen sivillere yönelik tehdit ve baskılarını kanıtlayan görüntüleri kaydetti. Görüntülerde kenti terk etmek isteyen sivil vatandaşların bulunduğu araçların önleri, silahlı teröristler tarafından kesiliyor. Afrin'i terk etmeleri engellenen vatandaşların, teröristlerle tartıştıkları ve direndikleri açık şekilde görülüyor. Teröristlerin tüm engellemelerine rağmen sivillerin geri dönmeyerek ilerleyişlerini sürdürdükleri görüntülerde yer aldı.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

TERÖR ELEBAŞLARI AİLELERİNİ ALIP KAÇTILAR:

Sivillerin çıkışına izin vermeyen PKK, bir yandan da sivil görüntüyle teröristlerini Afrin'den çıkarmaya başladı. Şiddetli çatışmalar sonucu birliklerin 2 gün önce kuşattığı Afrin ilçe merkezindeki üst düzey PKK/PYD yöneticilerinin aileleri ile birlikte kaçtığı, çok sayıda teröristin de sivillerle birlikte ayrıldığı bildirildi. ÖSO komutanları, “Afrin fiilen düştü” denilebileceğini belirtirken, merkezde kalan ve sayılarını bin- 1500 olarak tahmin ettikleri teröristlerin küçük de olsa direniş gösterebileceğini söyledi.

 

Afrin'de son durum ne? İşte son harita...

 

500 BİN SİVİL İÇİN KAPI AÇIK:

İlçede yaklaşık 500 bin sivilin olduğu ve çıkışlar için koridorun bir süre daha açık tutulacağı ifade edildi. Güneydeki koridordan dün de yüzlerce araç, konvoy halinde ilçe merkezinden ayrıldı.

Editör: TE Bilisim