Van'da uzun süren kış sonrası doğa, seyrine doyum olmayan güzellikler ile canlandı.

 

Van ve Hakkari'nin yüksek kesimleri ile Van Gölü kıyılarının güçlükle ulaşılabilen yerlerinde baharda açan, halkın kutsal kabul ettiği ve "ağlayan gelin" olarak bilinen ters laleler, büyüleyici güzellikleri ile yörenin tanıtımında önemli yer tutuyor. Gevaş'a 50 kilometre mesafedeki İnköyü'nden, tekne ile yapılan bir saatlik yolculuğun ardından, Dereboynu ve Ağin koylarının yüksek noktalarında ziyaretçileri ters lale ve Van Gölü manzarası karşılıyor.

 

Sarı ve kırmızı renkteki lalelerin, mavi göl suyu ile bütünleştiği alana gelen yerli ve yabancı çok sayıdaki turist, bir yandan eşsiz manzaranın keyfini çıkarıyor, bir yandan da renk cümbüşüne bürünen doğayı fotoğraflıyor. Ziyaretçilerin ters laleyi soğanıyla çıkarıp götürmesi, yöre halkından tepki görüyor. Yöre sakinlerinden Engin Avcı, yaptığı açıklama, ters lalelerin bölge ile bütünleştiğini belirterek, her sene ilkbaharda birçok yabancının bunları görmek için köye geldiğini söyledi. Ters lalelerin kırmızı ve sarı renkte açtığını ifade eden Avcı, özellikle nisan ayında "ağlayan gelin"ler ile kaplanan doğada, renk cümbüşü yaşandığını belirtti.

 

Ters laleleri soğanıyla çıkarıp götüren ziyaretçilere tepki gösteren Avcı, şöyle konuştu: "Ters lale, bölgede çok nadir bulunan ve 'ağlayan gelin' olarak bilinen bir bitkidir. Sarı ve kırmızı renkte açarlar. Laleler, endemik bir bitkidir. Yani soğanıyla bulunduğu alandan sökülmesi halinde bir daha aynı bölgede yetişmesi olanaksızdır. Bilinçsiz bazı vatandaşlar bölgeye gelerek ters laleleri, soğanıyla çıkarıp götürüyor. Bu çok yanlış. Kesinlikle ters laleler bulunduğu yerden çıkarılmamalıdır. Yoksa türü yok olur. Laleler sayesinde köyümüze çok sayıda turist gelmektedir. Eğer ters laleler yok olursa buradaki turizm de olumsuz etkilenir. Bu nedenle ters lalelere sahip çıkalım." 

Editör: TE Bilisim