Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'ndaki kar ve buzların erimesiyle oluşan doğal alan, ziyaretçilerini adeta büyülüyor.

 

Yüksekliği nedeniyle "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelenen Ağrı Dağı eteklerinde yer alan ve ülkenin en büyük milli parkı olan Ağrı Dağı Milli Parkı, ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Onlarca yaban hayvanı ve kuş türüne ev sahipliği yapan milli parkta, balık türleri, kuş türleri, sürüngenler ve birçok kara memeli hayvanı yaşam alanı buluyor.

 

Rakımı 5 bin 137 metre olan dağın eteğinde oluşan milli park, sunduğu birbirinden güzel doğal çeşitlilikle çevredeki şehirler ile İran ve Nahçıvan'dan gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, Ağrı Dağı Milli Parkı'nın bölge için en büyük zenginliklerden biri olduğunu söyledi.

 

Milli parkta oluşan sulak alanın ilgi çekici olduğunu aktaran Türkoğlu, "Bu alan Ağrı Dağı'ndan gelen sularla beslenen bir alandır. Bu alanımızın su kuşlarından, flora ve fauna yapısından gayet güzellik arz eder. Çiçeklerin ve kamışlıkların olması, kuş türlerinin artması, su kuşlarının fazla olması buranın cazibesini sosyal açıdan da artırıyor." dedi.

 

Alanın birçok yaban hayvanına ev sahipliği yaptığını belirten Mete Türkoğlu, "Besin zincirinin fazla olması nedeniyle Türkiye'de olan muhtelif kuş türlerinin çoğunu bu alana çekmektedir. Kuş göç yollarında olması sebebiyle Iğdır farklılık arz etmektedir. Su ürünleri bakımından oldukça zengindir. Ağrı Dağı'nın eteğinde olduğundan zirvelerde eriyen karlardan oluşan sular bu gördüğümüz alanı oluşturmaktadır." diye konuştu.

 

"HER MEVSİM AYRI BİR GÜZELLİĞE SAHİP"

Milli parka fotoğraf çekmek için gelen fotoğraf sanatçısı Ümit Eren ise alanın fotoğrafçılar için eşsiz görseller sunduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Hafta sonları özellikle buraya gelip yaban hayatı fotoğrafçılığı yapıyorum. Birçok kemirgen, sürüngen ve kuş türünü görüntülüyorum. Bu alan oldukça sıcak bir iklime sahip olduğundan, sürekli yaban hayvanı görüntüleyebiliyoruz. Birçok kuş türünü burada görmek mümkün. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip, bozulmamış bir coğrafyası var. İlgi duyan fotoğrafçıları buraya davet ediyorum. Kesinlikle kolay kolay bulunmayacak güzellikler sunuyor." 

Editör: TE Bilisim