Mustafa Bilici, beraberindeki ve beraberindeki AK Parti İl Başkan yardımcıları Adnan Yörük, Serkan Acarcan, Fatih Koçak, Sabahat Aras Şen ve Gülay Elçi ile Müdür Altuner’i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Van Milletvekili Bilici, Van’ın tarım ve hayvancılık alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve bunun daha etkin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Van’da çayır ve mera alanlarının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu hatırlatan Bilici, bu avantajın da tarım ve hayvancılık sektöründe yapılacak yatırımlar için önemli fırsat olduğunu belirtti. AK Parti hükümetleri döneminde tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımlar ve çiftçilere sağlanan desteklerle üretimde göreceli bir artış olduğuna dikkat çeken Bilici; tarım ve hayvancılığın bölge için önemli bir geçim kaynağı olduğunu ifade ederek, Van’da tarımsal sanayinin gelişmesinin önemli olduğunu belirtti. Van Milletvekili Mustafa Bilici, DAP İdaresi Başkanlığı ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile Van’da geniş katılımlı bir Hayvancılık çalıştayının yapılmasını da önerdi.

AK Parti Milletvekili Mustafa Bilici, Van’da hayvancılıkla beraber potansiyel bir süt kapasitesinin olduğunu, ancak bunu işleyecek yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Süt sektöründe üretici ile sanayicinin buluşturulması gerektiğinin altını çizen Bilici, depremler nedeniyle hasar gören ve kullanılamaz hale gelen Et ve Süt Kurumu’nun (Van Et Kombinası) yerine son teknolojiye sahip yeni bir entegre tesisin yapılacağını ve konuyu yakından takip ettiğini ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü için eski yerinde kampüs tarzı yapılan hizmet binasının inşaatının devam ettiğini dile getiren Bilici, “Van’a ve Van halkına yakışır bir hizmet binası olacak. Halkımıza hizmetin en iyisini getirmek için elimizden gelen gayretleri gösteriyoruz” dedi. Bilici, hayvancılık işletmelerinin (ahırların) şehir dışına çıkarılması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise, Van’ın tarım ve hayvancılık alanında son yıllarda önemeli gelişmeler sağladığını ifade ederek, tarımsal veriler hakkında bilgi verdi. İl Müdürü Altuner, Van’da son 12 yılda yapılan hayvansal ve bitkisel üretim değerinin yüzde 364 oranında artarak 2002’de 453 milyon olan toplam tarımsal üretim değerinin 2014 yılında 2,1 milyar TL seviyesine çıktığını anlattı. 2003-2014 yılları arasında Van’da kayıtlı 31 bin çiftçiye toplam 839 milyon TL nakit tarımsal desteği yapıldığını, ayrıca deprem nedeniyle yapılan 65 milyon TL hibe destekle beraber bu rakamın toplamda 904 milyon TL olduğunu belirtti. Yapılan teşvik ve desteklemelerle Van’da hayvancılığın önemli bir gelişme gösterdiğini söyleyen Altuner, 2002 yılında 146 bin olan büyükbaş hayvan sayısının 2014 yılında 192 bin, 2 milyon 334 bin olan küçükbaş hayvan sayısının da 2 milyon 600 civarında olduğu kaydetti.

Editör: TE Bilisim