Cumhuriyet Halk Partisi aday tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan CHP Van Milletvekili adayı Nadir Kartal, “Gelin hep beraber AKP'ye bir ders verelim. Şimdi hep beraber AKP'ye dur diyeceğiz. Bu yolsuzluklara dur diyeceğiz. Ona diyeceğiz ki ‘Aşiretlere saygı duy, insanlara saygı duy seni iktidar yapan her oya saygı duy’ diyeceğiz. Ama adam ne yapıyor adam sırça köşkünde oturuyor. Bu adam iktidara bile saygı duymuyor adam padişah olmak istiyor. Biz Vanlılar olarak şunu diyeceğiz: Biz Mustafaları boğdurtmayız, biz Kanuni Sultan Süleymanlar yaratmayacağız.” Şeklinde konuştu.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 7 Haziran’da seçime girecek olan adaylarının tanıtım toplantısını bir düğün salonunda gerçekleştirdi. Toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan CHP Van İl Başkanı Cemal Şen, 36 yıldır siyasal mücadelenin içinde kentte mücadele etiğini belirterek, “Gün geldi yoruldum, gün geldi hasta düştüm, gün geldi aç kaldım, gün geldi susuz kaldım, gün geldi horlandım ve gün geldi bu hareketten atıldım. Ama sonuçta hareketimin bana ihtiyaç duyduğu günde yine partimin başında oldum.” Dedi.

 

ŞEN: TÜRKİYE'DE KİRLİ BİR SAVAŞ VAR!

Bölgede CHP'li olmanın çok zor bir iş olduğunu kaydeden Şen, sosyal demokrat olmanın, solcu olmanın çok zor olduğunu söyledi. 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan yıkıcı depremleri hatırlatan Şen, “O depremde benimle birlikte CHP'de görev yapan yoldaşlarım bizi hangi sıkıntılarda, zor şartlarda, hangi yoklukta bu partiyi bu noktaya taşıdığımızın tanıkları ve şahitleridir. Bu bölgenin ayrı bir özelliği var Türkiye'de bir savaş var hem de kirli bir savaş sürüyor. Bu bölgede bir Kürt sorunu var. Türkiye'nin gerçekliği budur. Bu sorun çözülmeden ne kardeşlik olur, ne dostluk olur. Size şunu söyleyeyim ben bir kardeşiniz olarak CHP'ye verdiğim 36 yıllık emeği çok önemsiyorum. Bugün de çok değerli ağabeylerimle rahmetli eski milletvekilimiz bu yörenin ekolu olmuş, bu ilin her değerinde izi olan rahmetli Sayın Kinyas Kartal'ı rahmetle anıyorum. Ben bugün Kartal ailesinden Sayın Nadir Kartal ile birlikte siyaset yapmaktan onur duyuyorum.” İfadelerini kullandı.

 

ŞEN: BÜTÜN ÖZGÜRLÜKLERİ ASKIYA ALANLARI KINIYORUZ!

Siyasetin toplumu refaha kavuşturmak, toplumda yaratılan sorunları çözme sanatı olduğuna işaret eden Şen, siyasetin kendi egolarını tatmin etmek, kendi çıkarlarını düşünerek zenginleşme alanı olmadığına dikkat çekti. CHP'nin kuruluşundan bugüne kadar CHP’nin ülkenin birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini savunduğuna vurgu yapan Şen, “Bugünde aynı noktadayız, bunu biliyorsunuz buranın en büyük sorunu Kürt sorunudur ama onun yanında çok önemli sorunlarda vardır. İşsizlik sorunu başını almış gidiyor, yoksulluk sorunu başını almış gitmiş. İnsanlar aç ve perişan. İnsanlarımızın çocukları çöplüklerde ekmek toplamaktadır. Kendini dünyanın 16 büyük ekonomisine sahip ilan eden AKP yönetimi bu tablonun karşısında utanması gerekiyor. 5 katrilyonluk kaçak saraylarda oturarak diktatörlüğünü ilan ederek, bütün özgürlükleri askıya alanları kınıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

ŞEN: BU BÖLGEDE BÜYÜK BAŞARI ELDE EDECEĞİZ

7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde Türkiye'nin barışa, kardeşliğe, demokrasiye ihtiyacı olduğunun altını çizen Şen, demokrasi ve özgürlüğü sağlayacak partinin CHP olduğunu belirtti. Şen: “İnanıyorum ki sayın adaylarımızla birlikte bu bölgede kimsenin yakalayamadığı başarıyı elde edeceğiz. Ben inanıyorum, inanmak başarının yarısıdır. İnanmayan bir adam 1-0 mağlup başlamıştır mücadeleye. Size şunu söylüyoruz CHP'nin iktidarında çocuklarımız çöplüklerde ekmek toplamayacaktır, İş-Kur elemanları dışarıya atılmayacak. İş-Kur işçileri sabahleyin çocuğunun cebine 5 lira harçlık koyamadığı için ağlarken bizi o günü yaşatmayacağız. Biz bu ülke Ağrı-Diyadin'de asker ile bazı güçlerin çatışması ile yurttaşlarımızın katledilmesine tavır koyacağız. Gelin dostlar, gelin canlar bir olalım inanın ki Sayın Nadir Kartal ve diğer aday arkadaşlarımızın ve CHP'nin bir oya ihtiyacı vardır. Bu bizim için çok mukaddestir. Bir oy bir insanın vicdanı ve onurudur. Oyunuzu kullanırken önce vicdanınızla düşünün sonra onurunuzla onu bir muhasebe edin ve oyunuzu sandığa atın. Ben inanıyorum ki 8 Haziran'da kol kola gönül gönüle CHP'nin iktidara yürüyüşünü ve Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye'nin Başbakan'ı ilan edeceğiz.” İfadelerine yer vererek konuşmasını bitirdi.

 

KARTAL: AYAKKABI KUTULARINI HEP BERABER İZLEDİK

Şen’in ardından kürsüye çıkan CHP’nin Van’daki birinci sıra adayı Nadir Kartal, her kesi bir bir selamlayarak konuşmasına yaptı. Kendisini özetlerken Kinyas Kartal’ın oğlu olduğunu belirten Kartal, “Babam Kınyas Kartal bana çok temiz bir isim bıraktı. Benim hedefim oğlum Kınyas Kartal'a temiz bir baba ismi bırakmak. Hedef bu olursa işim çok kolay ama böyle bir zamanda maalesef bu iş o kadar kolay değil. Bütün DYP, Anavatan Partisi, CHP ve Demokrat Parti’de görev alan, yaşayan eski milletvekillerinin hepsini tanıyorum. Durumlarını da biliyorum. Hepsinin sadece tek bir evi vardır, ikinci bir evleri yoktu. Ama maşallah özellikle Gürpınarlı arkadaşlarım çok iyi bilir. Zekât ile geçininler, Gürpınar'ın zekât verdikleri, soy isimleri zekâtçıya çıkan arkadaşlarımız şimdi zekât dağıtır duruma gelmişler ve sorduğumda tek cevapları "Biz milletvekili maaşlarıyla bu duruma geldik." Ne bereketli milletvekili maaşıymış. Biz eski milletvekilleri o maaşı almadık mı? Yeni milletvekili olacak arkadaşlarıma nasihatte bulunuyorum. Siz milletvekili seçildiğiniz gün AKP'nin milletvekillerine gidin onların bereket dualarını alın öyle meclise girin. Bu bir kabiliyet meselesidir.” Dedi. Bütün eski ve yeni milletvekillerini mal bildirme beyanını ortaya koymaya davet ededen Kartal, Nadir Kartal olarak 25 yıl bu memlekette eczacılık yaptığını dile getirerek, “Bizim zenginliğimiz de öyle böyle değildi. Benim tek bir evim var, ikinci bir evim yok. Allah rahmet eylesin babam Kinyas Kartal'ın bir evi de yoktu. Ama şimdikilere bir bakalım bunu söylemekte hicap duyuyorum. Ayakkabı kutularını hep beraber izledik. Allah kendisinden utananları o hale düşürmesin ve inşallah Allah beni o hale düşürmez.” Şeklinde konuştu.

 

KARTAL: BU SALON EN AZINDAN OTUZ BİN OYDUR

En büyük hedefinin oğlu Kinyas Kartal'a tertemiz bir isim bırakmak olduğuna dikkat çeken Kartal, “Ben siyasetin derinliklerine inmek istemiyorum. Gerek ilçe başkanım gerek il başkanım bunu en güzel şekilde ifade ettiler. Ben içinizden biriyim hepinizi bir bir tanırım öyle böyle bir tanıma değil çocuklarınızı bilirim, rahmetli babalarınızı bilirim. Sevgili aday arkadaşlarım şu gördüğünüz toplum köşe taşlarıdır. Hepsinin en azından 2000-2500 oya güçleri yeter. Bu salon en azından otuz bin oydur. Ben inançlı bir gençlik istiyorum diyen AKP'ye sesleniyorum. "nerde o inançlı gençlik, nerede o yaratmak istediğin inançlı gençlik." Şimdi bağımlı bir gençlik var. Oda ya alkolik ya eroinman, ya da bonzai bağımlısı. Nerede görülmüştür yüzde 300-400 bağımlılığı artan gençlik. Bu gençlik ile yarınlara umutla bakılmaz. Benim torunlarım, torunlarımın yarınlarını karanlık tünellere itmeye AKP'nin hiçbir hakkı yoktur.” Dedi.

 

‘TÜM KAZANIMLARI BİR ÇIRPIDA SATTINIZ’

CHP'nin ve özellikle Van Adaylarının düşüneceği en önemli hususun bağımlılıktan Van'ı kurtarmak olduğuna vurgu yapan Kartal, “Benim tanıdığım Van bu değildi. Benim bildiğim Van'da bu değildi. Benim bildiğim Türkiye bu hiç değildi. Dini, imanı bir yana bırak bağımlıya bak. İnanın bana yapabileceğin en büyük kötülük budur. Ne ile övünüyor, duble yollarıyla. Bunun dışında ikinci bir onur duyabilecek, göğüs gerebilecek başka bir hususu yoktur. Ben kendilerine duble yolu yaptınız diyoruz peki nerede Cumhuriyet'in kazanımları. Tüm kazanımları bir çırpıda sattınız. Sattınız da ne yaptınız. Borç mu ödediniz? Sattınız, bir kaç AKP'liyi zengin ettiniz ve daha çok günaha girdiniz.” Diye konuştu. Bu kadar çok kadın intiharının ve kadın vahşetinin görüldüğü bir ülkede psikolojik ve ekonomik hususlarından kaynaklandığını ancak Ak Parti’nin inceleme gayretinde bulunmağına dikkat çekti.

 

‘HEP BERABER AKP'YE BİR DERS VERELİM’

Kartal, “Ben bir toplulukta hırsız var dediğim zaman kimi kastettiğimi biliyorsunuz? AKP'nin yaptığı listelerin hepimiz görüyoruz. Bu listeler bana göre tek bir şey ifade etmiyor. Milleti yani sizleri yok farz ediyor. Bu liste AKP'nin ve diğer partilerin listeleri diyor ki "Bu memlekette hiç bir aşiret yoktur. Bu memlekette Bruki, Küresünni, Bekiranlı, Heyderanlı, Milli yoktur” diyor. Bu memlekette sadece AKP vardır diyor. ‘Ben yaptım Vanlı bu listelere oy verecek’ diyor. Elinizi vicdanınıza koyun. Siz böyle bir listeye oy verecek misiniz? Küresünni, Bekiranlı, Hertoşi kardeşlerim böyle bir listeye oy verecek misiniz? Hep beraber AKP'ye bir ders verelim. Bütün aşiretlere sesleniyorum. Sevgili kardeşlerim bende bir aşiret mensubuyum. Ben Brukiyim ve bütün aşiretlere saygı duyarım. Bu insanlığın en büyük vecibesidir. Her insan bir diğer insana saygı duymak zorundadır ama AKP bize ve hiç bir aşirete saygı duymamıştır. ‘Ben yaptım oldu’ diyor. Biz de diyoruz ki ‘Evet sen yaptın ama olmayacak.’ Bunun için sizin aranızdayım. AKP'ye gelin bir ders verelim şimdi hep beraber AKP'ye dur diyeceğiz. Bu yolsuzluklara dur diyeceğiz. Ona diyeceğiz ki aşiretlere saygı duy, insanlara saygı duy seni iktidar yapan her oya saygı duy diyeceğiz. Ama adam ne yapıyor adam sırça köşkünde oturuyor. Bu adam iktidara bile saygı duymuyor adam padişah olmak istiyor. Biz Vanlılar olarak şunu diyeceğiz. Biz Mustafaları boğdurtmayız, biz Kanuni Sultan Süleymanlar yaratmayacağız.” Diyerek AK Parti’ye tepki gösterdi.  

 

Son olarak kısa bir konuşma yapan CHP Van ikinci sıra Milletvekili adayı Ali Gürbüz, “Biz bu AKP'yi herhalde çok şımarttık öyle ki Van'ın en büyük oy potansiyeline sahip aşiretleri bile artık saymaz oldular, bizleri artık görmüyorlar.” Diyerek Van'da horlanmış her kesi CHP'ye davet etti. Öte yandan CHP daha önce açıkladığı Van adaylarını da tek tek tanıtarak Van adaylarını bir kez daha partililerle tanıştırdı. CHP’nin Van adayları şöyle sıralandı:

 

1-NADİR KARTAL ÜNİVERSİTE

2-ERKAN NÜKTE ÜNİVERSİTE

3-GÜRGİN ASLAN

4-HATİCE GÜLENOĞLU

5-GÜLCAN İNCE

6-HAYRULLAH IRTAK LİSE ESNAF

7-ABUBEKİR YEŞİLOVA

8-MUHTAR ERDOĞAN


ŞEHİVAN HABER - MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim