Şu sıralar ardı ardına ilçe kongrelerini gerçekleştiren AK Parti’de son olarak İpekyolu ilçe kongresi yapıldı. Teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in de katıldığı kongrede Tuşba’daki kongrenin aksine beklenilen isimle yola devam edilirken, konuşmalarda seçimlerden çok HDP’ye yönelik eleştiriler ağırlıkta kaldı. AK Partili milletvekillerinin konuşmalarında yine deprem sürecinde yapılan yatırımlar vardı…

Ak Parti İpekyolu İlçesi 1. Olağan Kongresi gerçekleşti. Hafta sonu yapılan kongreye tek liste halinde gidilen seçimde Rasim Aslan güven tazeledi. Kongreye Divan Kurulu Başkanlığını Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Van İl Koordinatörü Yahya Akman yaparken, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve Adnan Yörük’de üye görevini yürüttü. Yahya Akman Kongre öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gönderdiği selamlama mesajını okudu.

ASLAN: HÜKÜMET VAN İÇİN SEFERBER OLDU

Daha sonra yapılan açılış konuşmalarında ilk olarak konuşan AK Parti İpekyolu İlçe Başkanı Rasim Aslan 3 yıl önce yaşanılan 7,2 ve 5,6’lık Van depremlerine değinerek Hükümetin o dönem Van için seferber olduğunu vurguladı. Aslan şu sözlere yer verdi: “2011 yılında 2 büyük deprem art arda yaşayan ilimiz Türkiye Cumhuriyeti için tarihi bir yıl oldu. Aynı akşam bütün toplantılarını iptal eden dönemin Başbakanı Erdoğan kabinesi ile birlikte Van’a gelerek depremin tahribatını bizatihi yerinde inceledi. Tüm bakanlarına şu talimatı verdi; Ben 1. yıl içinde sizlerden yeni bir Van yapmanızı istiyorum dedi. Hükümetin tüm bakanları ve Van Milletvekilleri geceli gündüzlü çalışarak kış ayında zarar görmesinler diye l milyon nüfuslu ilimizin halkını diğer illerimizin kurum ve kuruluşlarına yerleştirerek 10 ay gibi kısa bir zamanda Van ilimizde yapılan kalıcı konutlara yerleştirmek üzere geri getirmek her hükümetin ve devletin altından kalka bileceği bir olay değildir.”

“DARBECİLERİN İKNA ODALARINI UNUTTUNUZ MU?”

Aslan geçmişte insanların büyük zulümlere maruz kaldığını belirterek AK Parti ile birlikte zulümlerin son bulduğuna yer verdi. Aslan ayrıca darbeci odalarını unuttunuz mu diye sorarak, “Siz sıkıyönetimleri unuttunuz mu? Siz olağan üstü hâlleri unuttunuz mu? Siz ceza evlerinde yapılan işkenceleri ve ceza evlerinde diri diri yakılan vatandaşlarımızı, siyasetçilere pislik yediren zihniyetleri, faili meçhulleri, rütbelilerin önünde esas duruşta duran siyasetçileri, darbecilerin ikna odalarını unuttunuz mu? Asla Türkiye’de Kürt yoktur diyen inkârcıları, Kürtleri asla insan olarak görmeyip onları muhatap almayanları, çocuğunun ismini Kürtçe koyanları ceza evlerine attıranları unuttunuz mu? Kürtçe şarkı ve müziklerin yasak olduğu zamanları, hastaneler de muayene olmak için saatlerce kuyrukta beklediğimiz günleri, eczane sıralarında beklediğimiz günleri unuttunuz mu? Uçak seyahatlerinin sadece zenginlere ait olduğu dönemleri, bir ilden başka bir ile geçene kadar defalarca arama noktalarından geçtiğimiz günleri unuttunuz mu? Ama artık anadilde eğitimin serbest olduğu herkesin gelenek ve örf adetlerini rahatlıkla yaşayabildiği her yerde her kuruluşta hatta miting alanlarında bile Kürtçe konuşmanın serbest olduğu, TRT6 24 saat serbest Kürtçe yayın yaptığı hatta Kürt partisinin milletvekili cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını bırakarak Türkiye'nin her bölgesini gezip oy istediği bir dönem yaşıyoruz.” Dedi.

ASLAN: BÜYÜKŞEHRİN ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİYOR

Aslan Kobanê eylemlerinden dolayı Büyükşehir Belediyesi’nin halktan özür dilemesi gerektiğini belirtti. Başkan Aslan son olarak şu ifadelere yer verdi: “6-8 Ekim tarihlerinde Kobanê için birçok eylemler gerçekleştiren gruplar başta AK Partimizi hedef alarak birçok bankaları, esnafların dükkânlarını, okulları, vatandaşın araçlarını, resmi kurum ve kuruluşları yakarak toplumun huzur ve refahına çok büyük bir zarar vermiştir. Aslında yapılan bütün eylemlerin Kobanê bahane edilerek barış ve kardeşlik projesinin yani çözüm sürecinin sekteye uğraması için atılan adımlardır. Bu süreçte meydana gelen zararların tamamı hükümetimiz tarafından tespit edilerek zarar ziyanları ödenmiştir. Halkların Demokratik Partisi eş başkanı sokaklara inmeleri ile ilgili açıklama yaparak halkın sokaklara çıkarak eylemlerin gayesini aşarak maddi zarar ziyanın yanı sıra 37 vatandaşımızın hayatlarını kaybetmelerine sebep olmuşlar. Biz AK Parti olarak IŞİD terör örgütünü defalarca lanetliyoruz ve Müslümanlara yaptıklarını asla kabul edilecek bir durum değildir. Kabul etmiyoruz. Mademki böyle olacağını tahmin etmiyorduk diyorsanız. O zaman sizlere oy veren binlerce vatandaşımıza zarar vermenize rağmen ve canlarını kaybetmelerine rağmen burada büyükşehir belediye başkanına sesleniyorum. Günlerce o sokakları temizlemeyip, halkı o pisliklere mahkûm eden okumuş, kültürlü, hukukçu bir başkanı ona oy veren Van halkından özür dilemelidir”

SOĞANDA: ÜLKEDE BÜYÜK HAKSIZLIKLAR YAPILDI

Daha sonra bir açılış konuşması yapan AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise geçmişte çok büyük hataların yapıldığını fakat Ak Parti’nin haksızlıklara son verdiğini belirterek, “Yeni Türkiye’nin temelleri 2003 yılında atıldı. Bizden önce bu ülkede çok büyük haksızlıklar yapıldı. Ama sayın dönemin başbakanı şuan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok büyük reformlar yaparak bu haksızlıklara son verdi. AK Parti iktidarında Van’da ve Türkiye genelinde eğitimde, sağlıkta vs. birçok alanda reformlar yapıldı. AK Parti zulümlere son verdi ve Türkiye’ye yaşamı inşa etti. Türkiye’de barış ortamını oluşturduk. Çözüm sürecini sekteye uğratmak isteyenlere karşı mücadelemiz sürüyor. 6-8 Ekim tarihlerinde yaşanan olaylarda esnaf ve devlet kurumlarını talan ettiler. Biz buna rağmen sonuna kadar çözüm sürecinin arkasında duracağız. Ülkemizi kaosa sürüklemek isteyen karanlık ellere müsaade etmeyeceğiz” dedi.

BİLİCİ: 2015 İÇİN 2014 PROJE TEKLİFİ YAPILDI

Daha sonrasında birer açılış konuşması yapan milletvekillerinde ilk olarak konuşma yapan AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Van’a yapılacak yatırımlara değinerek, “2015 yılı programına Van’dan toplam 214 proje teklifi yapıldı. Bunların parasal değeri 3 milyar 100 milyon TL’dir. Bu projelerin içinde Van’ı şaha kaldıracak çok önemli yatırımlar var. İnşallah kentimize yatırımlarımız giderek devam edecek. 2002 ile 2014 yılları arasında gerek başta ilimiz olsun gerekse Türkiye’de çok büyük adımlar atıldı. Yıllardır bütün hükümetlerin korkulu rüyası olan ve yine bütün hükümetlerin gündeminde olup da ama hiçbir tanesinin cesaret edip de başlayamadığı Kuskun Kıran Tüneli iktidarlarımız döneminde başlanıp, iktidarlarımız döneminde tamamlanmıştır. Bir yandan çevre yolu devam ediyor diğer yandan 32 virajlı olarak adlandırdığımız Güzeldere Geçidi 400 milyon liraya mal olacak. AK Parti hükümeti bütün alanlarda çok büyük yatırımlara imza attı. Bizde bu partinin birer bireyi olarak halkın daha huzurlu bir ortamda yaşaması için geceli-gündüzlü hizmet ettik ve etmeye devam edeceğiz. Van’a bu zamana kadar her konuda yatırım yapıldı. İnşallah yatırımlarımız sürecek” ifadelerini kullandı.

ÇİFTCİ: İPEKYOLU’NA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Biliciden sonra konuşan AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci ise, İpekyolu İlçesi’ne çok önem verdiklerini vurgulayarak, “Büyükşehir statüsüne girdikten sonra oluşturulan ilçelerimiz arasında yer alan İpekyolu İlçesi’ne çok büyük önem veriyoruz. Bu ilçemiz 10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dönemin başbakanı şuan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdi. Van’ın en büyük ilçe olan İpekyolu İlçesi bizim için çok büyük önem arz ediyor. AK Parti özgürlükler partisidir. Yasakları ortadan kaldıran bir partidir. Her zaman sorunları bir bir tespit edip çözen yine AK Parti’dir. Gerçekten AK Parti Türkiye’nin kaderini belirledi. Şuan dünyanın en iyi ekonomisine sahip bir ülkedir. Milletimiz Türkiye’nin her tarafında AK Parti’ye büyük teveccüh gösteriyor. AK Parti ülkenin her noktasında büyük yatırımlar yaptı. Van’ımıza çok büyük yatırımlar yapıldı. Şu an Van Doğu Anadolu’nun en iyi illeri arasında yer alıyor. Deprem sürecinde yıkılan Van’ı Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden ayağa kaldırarak inşa etti. Kendisi bizzat deprem gününde Van’a gelerek sorunları yerinde inceledi. Vatandaşlarımızın acısına ortak oldu. Çok kısa bir süre içinde Van’a 27 bin konut yapıldı. AK Parti ilimizde her konuda devasa yatırımlar yaptı. Hiçbir zaman sorunlardan kaçmadı. Aksine sorunları çözmek için uğraştı. AK Parti hükümeti çözüm sürecini başlattı fakat bu süreci sekteye uğratmak isteyen ülkede huzurun olmaması için çaba sarf edenler var. Biz bunlara asla izin vermeyeceğiz” dedi.

KAYATÜRK: DBP YAKIP YIKMAKLA MEŞGUL

Milletvekili konuşmalarında son olarak konuşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, DBP’ye çok sert yüklenerek, deprem sürecinde hükümet olarak büyük yatırımlar yaptıklarını DBP’nin ise yakıp, yıkmakla meşgul olduğunu söyledi. Milletvekili Kayatürk, Kobanê olaylarında DBP’nin büyük oranda oy kaybettiğini de vurgulayarak, “Van’ı yıkan bir deprem oldu ve depremden 3 buçuk saat sonra kurucu genel başkanımız Cumhurbaşkanı Erdoğan kabinesinin tamamıyla buraya gelerek halkın yarasını sardı. Çok kısa bir süre içerisinde 75 bin tane çadır yapıldı ve hemen ardından konteyner kentler oluşturuldu. Şu an ise Allah’a şükür 30 bine yakın konutumuzu vatandaşlarımıza teslim ettik. Bakın bir yıl içerisinde dönemin başbakanı Erdoğan Van’a gelerek acılara ortak oldu. Van’da deprem sürecinde hükümetin çok büyük yatırımları oldu. Bakanlar sorunları çözmek için günlerce Van’a yatıp kalktılar. İşte böyle bir hükümet, böyle bir lider Van’ı en zor zamanında yalnız bırakmadı. Sorunlarla yakından ilgilendi. Biz bunları yaparken peki DBP ne yaptı. Onlar da her zaman olduğu gibi yakıp yıkmakla, kırıp dökmekle meşguldü. O dönem gelen yardımların bile sağlıklı bir şekilde ulaşmaması için ellerinden geleni yaptılar. Bakın 6-7 Ekim tarihinde çıkan olaylarda bütün AK Parti’ye yakın olan işyerlerine zarar verdiler. Bunu Van halkı asla unutmayacak ve yeri zamanı geldiğinde mutlaka bunların hesabı sorulacak. Bakıyorsunuz Cumhurbaşkanlığı seçimlerden adaylarına 9.6 destek geliyor. Bugün bu destek 5.2’ye kadar indiğini görüyoruz. Eğer onlar akıllarını başlarına almazlarsa çok büyük sıkıntılara karşılaşacaklar.” Sözlerine yer verdi.

İPEK: KÜRTÇE’NİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRDIK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sekreteri Haluk İpek, AK Parti’nin Türkiye’ye çok büyük yatırımlar yaptığını vurgulayarak, “AK Parti olarak bugüne kadar Türkiye ve Van’a çok büyük yatırımlar yaptık. Bu yatırımları kurulduğumuz günden bu yana sürdürüyoruz. Bütün imkansızlıklara rağmen Kürtçe’nin önündeki engelleri kaldırdık. Çünkü bizim istediğimiz milletimize huzurlu bir yaşam sağlamaktır. Bunun içinde elimizden geleni yaptık. Yapmaya devam ediyoruz. Yaşadığımız sıkıntıları aşmak için bu ülkede çok emin adımlarla ilerledik. Biz iktidara geldiğimizde ülkeyi huzura kavuşturmak için çaba sarf edeceğimizi söyledik. 2002 ile 2014 yılları arasında çok büyük ölçüde yatırımlar yapıldı insanlara huzurlu bir yaşam sağladık. Ekonomide İMF’ye olan borçlarımızı ödedik ve alan değil veren ülke konumuna geldik. Fakat bazı karanlık güçler Türkiye’nin büyümesini istemiyor. Uluslararası güçler ortalığı karıştırmak için içimizdeki insanları kullanarak huzursuzluk yaratıyor” dedi.

“6-7 EKİM TARİHLERİNDE TÜRKİYE’YE BÜYÜK ZARARLAR VERİLDİ”

İpek, Kobanê olaylarına da değinerek, işyerlerine ve kamu kurumlarına zarar verenlerin hain olduğunu vurgulayarak, “İşte 6-7 Ekim tarihinde yaşanan olaylarda gördük. Türkiye’ye çok büyük zararlar verdiler. Esnaf ve kamu kurumlarını yakıp yıktılar. Ben burada o yakıp yıkanlara hain diyorum. Biz bundan sonra bu tür olayların çıkmasına asla müsaade etmeyeceğiz. AK Parti’nin programında başta olağanüstü halin kaldırılmak üzere bütün demokratik adımları atacağımızı biz partimizi kurduğumuzda programımıza yazarak milletimize söz verdik” dedi.

İPEK: OLAĞAN HAL ÜSTÜNÜ KALDIRDIK

Haluk İpek son olarak ise iktidara gelir gelmez olağan hal üstünü kaldırdıklarını söyleyerek, “Geldiğimizde hemen olağanüstü hali kaldırdık. Yasalarda, kanunlarda değişiklikler yaptık. Bazen adına ‘kardeşlik projesi’ dedik, bazen ‘çözüm süreci’ dedik, ama biz çalışmamıza 2002’de iktidara geldiğimizde başlamıştık. Ardından, ‘biz baskı yaptık onun için bu adımları attılar’ dediler. Yalan, biz o kanunları ve bu demokratik adımları 2001 programımıza yazdığımız için ve bu bölgede yaşayan ve Türkiye’nin her yerinde yaşayan insanımızın bu haklara sahip olmasını hak ettiği için çıkardık. Biz bu demokratik atılımları yaptık, demokratik adımları attık, bir kısım yasal düzenlemelerden sonra terör örgütünün suça bulaşmamış olanları topluma kazandırılacak, Türkiye’de bulunan silahlı unsurların silahlarını bırakıp Türkiye’yi terk edeceklerdi. Bir süreçti, tam da mayıs ayında silahları bırakıp Türkiye’yi terk etmeleri gerekirken, mayıs ayı öncesinde Gezi olayları oldu. Ardından 17 ve 25 Aralık yargı darbesi girişimi oldu. Bunların hepsi bu ülkenin gelişmesinden, büyümesinden, ekonomisinin güçlenmesinden, demokrasi çıtasının yükseldiğinden korkanların yaptığı bir saldırıydı. Ama bu saldırılar kimsenin yanına kar kalmayacak. Herkes gerektiği cezayı alacak. Türkiye’de büyümeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

Van Öğretmen Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda yapılan kongreye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sekreteri Haluk İpek, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Van İl Koordinatörü Yahya Akman, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Fatih Çiftci, AK Parti 24. Dönem Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, İkram Dinçer, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Faruk Alpaslan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve çok sayıda parti üyeleri katılırken, Van Milletvekili Gülşen Orhan yurt dışında olması sebebiyle kongreye katılmadı.

Editör: TE Bilisim