Van’ın en büyük sorunlarından birisi olan ve geçtiğimiz yıl yapılan özelleştirmeden de çözülmeyen elektrik kesintilerine bir tepki de Ak Partili Büyükşehir Meclis Üyesi Raif Acar’dan geldi. Yaptığı bir açıklama ile özellikle son zamanlarda sık sık yaşanan kesintilere tepki gösteren Acar, kurum amirleri ve siyasetçileri işbirliğine çağırdı. Acar; “Borç için elektriği anında kesenler arızalara ise günlerce müdahale etmiyor.” Diyerek VEDAŞ’a tepki gösterdi. Acar, VEDAŞ’a “Yetti artık” diyerek tepki gösterirken, bu konuda kentin önde gelen isimlerini ise ortak çözüm üretmek için birlikte hareket etmeye çağırdı.

Ak Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Raif Acar, yaptığı yazılı bir açıklama ile son günlerde iyice artan kesintiler üzerine VEDAŞ’a tepki gösterdi. Van’da elektrik idaresinin özelleşmesinden sonra kentte sıkıntıların daha çok arttığını söyleyen Acar, bu kesintilerin kent insanına verdiği zararlar kadar kendin ekonomisine de büyük bir darbe olduğunu kaydederek, çözüm her kesimden insanın ortak paydada bulunması gerektiğini söyledi.

SANAYİCİ DE ESNAF DA BIKTI…

Acar, açıklamasında, özelleştirmenin yapılmasından sonra yaşanan sıkıntılara değinerek; “26 Temmuz 2013 tarihinden bu yana özelleştirme kapsamında Türkerler Holding’in bünyesine geçtikten sonra bölgemiz ciddi sıkıntılar yasamaya başlamıştır. Bölgemiz elektrik dağıtım şirketinin Özelleştirildiği günden bu yana sık sık elektrik kesintileri meydana gelmekte bölgemiz insanı maddi ve manevi olarak zarara uğratılmaktadır. Bölgemizde yatırım yapan sanayiciler ve iş adamları büyük mağduriyet yaşamakta, İşsizliğin had safhada olduğu bölgemizde sanayici işadamları yatırımlarını elektrik kesintilerinden dolayı yapamamaktadır.”

“TELEFONLAR CEVAP VERMİYOR”

Sık sık giden elektriklerin bazen saatlerce sürdüğüne değinen Acar, bu kesintilerinin sadece iş dünyasını değil bir çok alanda büyük tahribatlar yarattığını sağlık faaliyetlerinin bile bu kesintiler yüzünden sekteye uğradığını kaydetti. Acar konu ile ilgili olarak; “Şehir merkezi ve bağlı köylerde 5 ila 6 saat bazen 10 saat elektrik kesilmekte ve şehirde yaşayan tüm vatandaşlarımız mağdur olmaktadırlar. Elektrik kesintilerinden dolayı öğrenciler derslerine çalışamamakta, özel sektör üretimini yapamamakta diyaliz makinasına bağlı olan hastalarımızın tedavisi sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Kesintilerin neden olduğunun haberini almak için 186 elektrik arıza arandığında ise telefonlara cevap verilmemekte, telefonlar bilerek meşgule alınmakta, vatandaşın bilgi edinme hakkı gasp edilmektedir.” Şeklinde konuştu.

“ONARIM VE YATIRIMLAR YAPILMADI”

Van’ın cadde ve sokaklarının da aynı şekilde elektriksiz olduğunu ve buna rağmen daha önce bakanlığın yaptığı bakım ve onarım işlerinin özelleştirmeden sonra bu şirketin yapmadığına vurgu yapan Acar sözlerini şöyle sürdürdü; “Cadde ve sokak aydınlatma bedellerinin enerji bakanlığı tarafından karşılanmasına rağmen aydınlatma devrelerinin tamamına yakını devre dışı bırakılmaktadır. Van Büyük Şehir olmasına rağmen cadde-sokaklar ve mahalleler ışıl ışıl olması gerekirken sokak aydınlatma devrelerinin yüzde 80 oranında faal durumda olmayışı, şehirde hırsızlık olaylarını artmasına sebep olmuştur. Bu durum vatandaşların evlerinde ve iş yerlerinde ciddi sıkıntılar yaşamasına sebep olmuştur. Yapılması gereken yatırımların bedelleri Enerji Bakanlığı tarafından karşılanmasına rağmen 2014 yılında söz konusu şirketin yapması gereken bakım onarım ve yatırım işleri yapılmamış olup, bir an önce bu yatırımların yapılmaması durumunda şehir merkezini besleyen 5 (beş) adet indirici trafo merkezinde sağlıklı enerji alınması mümkün olmayacaktır. Biz bu beş merkezin onarılmamasındaki sıkıntıları özellikle kış ayında yaşayacağız. Eğer ilgili bakımlar yapılmazsa göreceksiniz kış ayında Van’ın can damarı olan bu bölgelerde yaşanan sıkıntılar yüzünden halk tamamıyla elektriksiz kalacaktır. İşte bu yüzden bu büyük problemlerin yaşanmaması için bu bakımların da zamanında yapılması şart.”

BORCA HEMEN MÜDAHELE, ONARIMA GECİKMELİ TARİFE!

Öte yandan özelleşmeden sonra başlayan 2 fatura ödenmemesi halinde elektrik kesintisi yapılması uygulamasına da değinen Acar, kesintilerde ise VEDAŞ’ın bu kadar hızlı davranmadığını kaydetti. Acar; “Aylardır abone işlemleri yapılmasına rağmen yüzlerce vatandaşın elektriği bağlamamıştır. VEDAŞ’ın her geçen gün abone sayısı artmasına rağmen arıza bakım ve onarım işlerinde çalışan personel sayısı azalmakta hal böyle olunca elektrik arızalarına zamanında müdahale edilmemektedir. Ayda bir okunması ve faturalanması gereken sayaçlar 15-20 günde bir okunup faturalandırılmaktadır. Dönem borcundan habersiz vatandaşların elektrikleri haber verilmeden kesilmekte ve bu abonelerin faturalarına açma-kesme adı altında 20 TL civarında yansıtılarak haksız bir kazanç elde edilmektedir. 2 fatura borcu olan abonelerin elektriği bir an önce kesilmektedir Ancak söz konusu abonelerin arızalarına günlerce müdahale edilmemektedir.” Sözlerine yer verdi.

SİYASİLERİ TAKİPÇİ OLMAYA ÇAĞIRDI!

Son olarak kentte söz sahibi kurum amirleri ve siyasetçilere seslenen Acar, ortak çözüm çağrısı yaparak; Sözde Vangölü EDAŞ hizmet alanı içinde bulunan abonelerinin sorunları çözülsün diye özelleştirilirken bu gün baktığımızda çözülmesi gereken konular çözülmemiş hatta bu sorunların daha da arttığı görülmüştür. Bu uygulamalar tüm dünyada örnek alınan modernleşen ve gelişen Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmamaktadır. Bu noktada bu sorunu aynı seviyede yaşayan bu kentin insanları olarak bölge Millet Vekillerimizin, İl Valimizin, Siyasi parti yöneticilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarının da müdahil olduğu ortak bir çalışmada çözmemiz gerekiyor. Bu kentin sorunları için aynı paydada buluşmalı ve yaşanan mağduriyetler anlamında ortak tepkimizi ve çözüm önerimizi koyma noktasında bir araya gelebilmeliyiz. Bu noktada bölge insanımızın daha modern ve sağlıklı yaşamalarına direk etki eden bu sorunlarla yakından ilgilenmeleri konusunda ciddi bir işbirliğinin gerekliliğinin elzem olduğunu belirtip, VEDAŞ’ı da sorunlara daha sorumlu yaklaşması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” Dedi.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim