ŞEHRİVAN ÖZEL- MENDUH ÇALIŞKAN/HAKAN İZGİ-   Mart 2019 çalışmalarını hızla yürüten AK Parti’de Genel Merkez’de müthiş bir hareketlilik yaşanmaya devam ediyor. 81 ilden 60’ının belediye ve büyükşehir belediye başkan adaylarını açıklayan Ak Parti İstanbul’un da dahil olduğu 21 ilin hazırlıklarını da hızla sürdürüyor. İstanbul’la birlikte Van’ın da adayının açıklanmasını beklediği süreç yürürken bir taraftan da ilçe belediye başkan adaylığı süreci işliyor. Büyükşehirde 6 ismin aday adaylığı başvurusu yaptığı süreçte, dışardan bazı isimlerin de adaylığı konuşulurken ilçeler için de sürprizlerin yaşanabileceği öne sürülüyor. Dün itibariyle Van’ı çalışmaya başlayan AK Parti Genel Merkezi, ilçeler için de niyetini ilan eden 5 ilçe başkanının istifa edip aday adaylığı sürecine katılmasına onay verirken büyükşehir için de titiz bir çalışma yürütüyor. Yine bizatihi Genel Başkan Erdoğan’ın açıklayacağı listede Van’ın büyükşehir isimleri merak konusu olmaya devam ederken, Van’ın merakla beklediği konulardan birisi de yeni Valisi’nin kim olacağı konusu. Murat Zorluoğlu’nun Trabzon’da büyükşehir adayı gösterilmesinden sonra boş kalan Valilik makamı ile ilgili de meraklı bekleyiş sürüyor.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bugün açıkladığı 20 belediye başkan adayı ile birlikte açıklanan isim sayısı 60 oldu. AK Parti'de 15 belediye başkanı yeniden aday gösterildi. AK Parti'de ilk olarak açıklanan 40 adayın içerisinde 11 başkan ile yola devam edildi. 40 belediyeden 11'i CHP, MHP ve kayyumların yönetiminde bulunuyor. AK Parti'de bugün açıklanan 20 belediyede ise 4 başkan adayı ile yola devam edildi. Açıklanan belediyelerden 15'i AK Parti'de bulunurken, 4'ü CHP, 1'i ise kayyum tarafından yönetiliyor.

 

 

BÜYÜKŞEHİRDE 6 ADAY ADAYI BEKLİYOR

 

AK Parti’ye büyükşehir için 6 aday adayı başvururken, bu isimlerle ilgili sürecin nasıl ilerleyeceği merakla bekleniyor. Sinan Hakan, Asena Türkoğlu Ateş, Yakup Akgül, İsmail Say,  Mehmet Bilici, Zafer Şahin Van’da büyükşehir için başvuru yapan isimler arasında yer alırken ilçelerle birlikte bu rakam 128 olarak ilan edildi.

 

BÜYÜKŞEHİR İÇİN ONLARIN DA İSMİ GEÇİYOR

 

Van’da başvurusunu yapan isimler dışında bazı eski siyasetçiler ise kulislerin gündemi olmaya devam ediyor. Van’da AK Parti dışından bir isim olarak Çetin Kotan isminin uzun süre konuşulmasından sonra ibre bu kez de eski vekillere çevrildi. Kotan’ın tekliflere olumsuz yanıt verdiği ve Ak Parti’nin büyükşehir belediye başkanı olma teklifini kabul etmemesi konusu kulisleri uzun süre meşgul ederken bu isimlere Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci gibi eski Van vekilleri de eklendi. Bu isimlerin de Van’ın büyükşehir belediye başkan adayı olarak gösterilebileceği beklenirken son sözün üst kurulda, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan eliyle verileceği bilgisi edinildi.

 

 

İL BAŞKANININ DA ADI GEÇİYOR!

 

Van için ismi geçen sürpriz isimler arasında yer alan bir diğer isim de mevcut il başkanı Kayhan Türkmenoğlu. Aday adaylığı başvurusu olmamasına rağmen Kayhan Türkmenoğlu’nun da Ankara’da konuşulan isimler arasında yer aldığı bilgisi ulaşırken, Ak Parti’nin bir çok ilde yaptığı gibi mevcut il başkanını da aday olarak görevlendirebileceği ihtimali masada duruyor.

 

VAN GÖRÜŞMELERİ START ALDI

 

Şehrivan’ın edindiği bilgiye göre AK Parti Genel Merkezi il ve ilçeler için yoğun bir çalışma sürecinin startını da önceki gün verdi. Önceki gün itibariyle vekiller, ilçe başkanları ve diğer tüm dinamikler genel merkezinde de dahil olduğu bir çalışmada Van için bir araya geldi. Kentin siyasi dinamikleri ile birlikte aday sürecini yöneten genel merkez, alt kurul işlemlerini tamamladı. Van dosyasını üst kurula sevk eden genel merkez, üst kurul kararını Erdoğan’ın da oluru ile hafta içi açıklayacak.

 

DİĞER İLLERDE DE MEVCUT İL VE İLÇE BAŞKANLARI ADAY OLDU

 

Geçtiğimiz dönemlerde mevcut teşkilatlara aday olma yasağı koyan ve adaylık konusuna kapısını kapatan AK Parti, bu dönem farklı bir politika izliyor. Bu noktada Van Valisi gibi isimleri de sürece dahil ederek bazı illerde Vali ve Vali yardımcılarını da adaylık noktasında değerlendiren AK Parti’nin Van için de bazı ilçeler için teşkilat başkanlarından yararlanabileceği belirtiliyor.

 

İLÇELERDE İŞLER DEĞİŞTİ

 

Önceki gün itibariyle Van dosyasını açan ve milletvekilleri, ilçe başkanlarının katılımıyla görüşmeleri başlatan Ak Parti Genel Merkezi, bugün itibariyle bir çok ilçe başkanını için adaylık görüşmesi de yaptı. Şehrivan'ın edindiği bilgilere göre dün itibariyle genel merkezdeki görüşmelere katılmak üzere Ankara'ya giden ilçe başkanlarının bir kısmı adaylık konusunda talep iletti. Genel Merkez'in "Aday olacaksanız istifa edin?" teklifinde bulunduğu ilçe başkanlarından 5'i istifasını bildirip ilçe belediye başkanlığı için adaylık sürecine dahil oldu.

 

İŞTE O İLÇE BAŞKANLARI

 

Erciş: Adnan Aydın

Muradiye: İbrahim Vanlı

Özalp: Orhan Yıldırımçakar

Gürpınar: Halit Toktaş

Saray: Şeref Çevik

 

VAN BİR TARAFTAN DA VALİSİNİ BEKLİYOR

 

Van bir taraftan yeni büyükşehir belediye başkan adaylarını beklerken bir taraftan da yeni Valisi için beklemeye geçti. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun Trabzon’a aday gösterilmesi gelişmesinden sonra kentte yeni gündem yeni Vali ile büyükşehir belediye başkanı vekilinin kim olacağı oldu. Van için Güney Amerika ziyareti dönüşünde hem yeni bir vali ataması hem de büyükşehir adayı açıklaması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nasıl bir karar vereceği ise kentin en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

 

 

Editör: TE Bilisim