HDP Van Milletvekili Lezgin Botan öğretim üyelerinin yaşadığı sorunları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sordu. Yeni kurulan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılmış olan ‘Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nın usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gidildiğini söyleyen Botan, yapılan değişikliklerle akademisyenlerin mağduriyet yaşayacağına dair iddiaların gündeme geldiğini aktardı.

 

Şubat ayında YÖK tarafından Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelikte değişikliğe gitti. Değişiklikle Öğretim Üyesi Yetiştirme programı çerçevesinde çalışan akademisyenlerin mağduriyet yaşayacağına dair iddialar gündeme geldi. Bu iddiaları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya soran HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Bakan Avcı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

“AKADEMİSLENLER MAĞDUR OLACAK”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Lezgin Botan, yönetmelikte yapılan değişikliklerle birçok öğretim üyesinin mağdur olacağını söyleyerek, “Yeni kurulan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılmış olan ‘Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’nın usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelikte 4 Şubat 2016 tarihinde YÖK tarafından değişikliğe gidilmiştir. Yapılan değişiklikle Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı çerçevesinde çalışan akademisyenlerin mağduriyet yaşayacağına dair iddialar gündeme getirilmektedir. Getirilen bu düzenleme ile Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında yüksek lisans ya da doktora düzeyinde derslerini tamamlayan ve tez yazma aşamasına geçen ÖYP’li araştırma görevlilerinin, öğrenim gördükleri üniversitelerden koparılarak, kadrosunun bulunduğu üniversiteye dönmek zorunda kaldıkları ve bu yönüyle programla ulaşılmak istenen amaçların dışına çıkıldığı iddia edilmektedir. Ayrıca bu değişiklik ile kamuoyunda ‘Barış İçin Akademisyenler Girişimi’ olarak bilinen oluşumda yer alan akademisyenlerin cezalandırılmak istendiği ileri sürülmektedir.” Dedi.  

 

“YÖK GERÇEĞİ YOK SAYIYOR”

Milletvekili Botan Öğretim üyelerinin yaşadığı ve yaşayacakları sorunlarla ilgili Bakan Avcı’ya sorular yöneltti. Botan şu ifadeleri kullandı: “

“Hali hazırda Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında kaç araştırma görevlisi istihdam edilmektedir? Bu araştırma görevlilerinin üniversitelere, bölümlere ve tez/ders durumuna göre dağılımı nedir?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Usul ve Esaslar’ının 11. maddesinin 3. fıkrasında, 04.02.2016 tarihinde yapılan değişikliğe hangi nedenle ihtiyaç duyulmuştur?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Usul ve Esaslarında 04.02.2016 tarihinde yapılan değişiklikler sonrasında kadrolarının bulunduğu üniversiteye dönmek zorunda bırakılan araştırma görevlilerinin sayısı kaçtır?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında olup yapılan değişikle kadroların bulunduğu üniversitelere dönmek zorunda bırakılan araştırma görevlilerinin zorunlu hizmet süreleri nasıl hesaplanacaktır?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programında yer alan akademisyenlere imzalatılan sözleşme ve senet hükümlerinde, doktora eğitimi tamamlandıktan sonra zorunlu hizmet süresi başlar denilmektedir. Tez yazma süreci doktora programının bir parçası değil midir?

Tez yazma süreçlerinde birçok araştırma görevlisi, ders takibi yapmak ya da danışmanıyla düzenli ilişki kurabilmeye ihtiyaç duymaktadır. YÖK bu gerçeği hangi gerekçe ile yok saymaktadır?

Yükseköğretim Kurulu bünyesinde görevlendirilen Danışman Akademisyen sayısı kaçtır? Danışman Akademisyenliğe hangi nedenle ihtiyaç duyulmuştur?

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı Usul ve esaslarında yapılan düzenleme ile muhalif düşünen akademisyenlerin cezalandırılmasının amaçlandığı iddiası doğru mudur? 

Editör: TE Bilisim