Ortadoğu’da aylardır devam eden çatışmalı ortam tüm dünyanın gündemini meşgul ederken, aralarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)’nin de bulunduğu 15 üniversite yayınladığı bir bildirge ile yaşanan bu insanlık dramına adeta ‘dur’ dedi. Geçmişte yaşananların da gözönüne alınarak Mısır ve Suriye’deki gelişmelere kayıtsız kalınamayacağını açıklayan 15 üniversite rektörü, “Bu zalim yönetim anlayışından derhal vazgeçilmesi” gerekiyor dedi.

 

Aralarında YYÜ’nün de bulunduğu 15 üniversite rektörünün ortak hazırladığı bildirge ile Mısır ve Suriye’de yaşanan insanlık dramına tepki gösterdi. Suriye ve Mısır’da, demokratikleşme, evrensel hak ve özgürlükler ve insanlık adına yaşanan olumsuz gelişmeler, bölge üniversiteleri olarak kendilerini oldukça kaygılandırdığını söyleyen akademisyenler yaptıkları ortak açıklalamada, “Her iki ülke ile geçmişten gelen tarihi ve kültürel bağlarımız; evrensel ve özgür düşünce, bilim, demokratikleşme, insan hakları ve adalet hususundaki hassasiyetimiz buralarda yaşanan gelişmelere kayıtsız kalınamayacağını açıkça göstermiştir.” Dedi.

 

Açıklamada masum insanların kimyasal silahların da devreye girmesiyle adeta katledildiğini belirten akademisyenler, iki ülkeyi de demokratikleşme yönünde adım atmaya devam ederek açıklamaları şöyle sürdürdü, “Yakın komşumuz Suriye’de, iç savaş süresince sivil halka yönelik acımasız bir şiddet uygulandığı görülmektedir. Masum çocuklar, anneler, genç kızlar bütün dünyanın gözü önünde acımasızca katledilmektedir. Bu katliamlar, kimyasal silahların devreye girmesiyle daha da büyük bir insanlık suçuna dönüşmüştür.  Bizler, birer üniversite mensubu olarak değil öncelikle bir insan olarak bu tür katliamları şiddetle ve nefretle kınadığımızı belirtmek isteriz. Mısır’da ise daha büyük bir insanlık suçu işlenmektedir. Mısır’da askeri cuntanın yönetime el koyması demokratikleşme, özgürlükler, evrensel bilim, hak, hukuk ve adalet namına asla kabul edilemeyecek anti-demokratik bir gelişmedir. Orta Doğu’nun bu çok önemli ve stratejik ülkesinde uzun süredir bir vesayet rejimi altında yaşayan, ancak ilk seçimlerle birlikte demokratik taleplerinin önü açılan Mısır halkı, maalesef 3 Temmuz 2013’teki darbeyle birlikte yeniden eski karanlık günlerine dönmüştür. Askeri cunta, sadece yönetime el koymakla kalmamış, meşru yollardan haklarını talep etmeye başlayan sivil halka yönelik toplu katliamlar da uygulamaya başlamıştır. Genç, yaşlı, çoluk çocuk demeden halkın üzerine ateş açan, toplu katliamlara sebep olan, bu baskıcı ve zorba cuntanın varlığını ve her türlü uygulamalarını şiddetle telin etmekteyiz.  Bilinmelidir ki; Mısır halkının bu onurlu direnişi, Orta Doğu halklarına da büyük bir örnek teşkil edecektir. Mısır’da halk adına elde edilecek başarı, demokratikleşme ve özgürlükler adına tarihe önemli bir kayıt olarak düşecektir. Bu nedenle üniversite mensupları olarak Mısır halkının yanında olduğumuzu açıkça beyan ediyor ve bu ülkedeki askeri cuntanın, katliamlardan, demokratikleşme ve özgürlükler hususundaki bu baskıcı ve zalim yönetiminden bir an önce vazgeçmesini diliyoruz.”

 

Son olarak şu sözlere yer verilen açıklamada ayrıca, “Tarihte sabittir ki, askeri bir cunta yönetimi asla sivil bir rejimin yerini tutamamıştır. Bunu askeri darbelerin vesayeti altında yaşayan; baskıcı ve yıldırıcı cunta yönetiminin evrensel ve özgür düşünceye, bilime büyük bir darbe vurduğuna şahit olan bizler daha iyi idrak etmekteyiz. Tarihin hangi döneminde olursa olsun, sivil halka yönelik her türlü baskı ve şiddetin, katliamın bir insanlık suçu olduğunu kabul ediyor ve telin ediyoruz. Bu nedenle, yakın komşumuz Suriye’de ve Mısır’da akan kanların bir an önce sona ermesini ve demokratik teamüllerin işletilmesini arzu etmekteyiz.” Denildi.

 

İŞTE O BİLDİRGEYE İMZA ATAN ÜNİVERSİTE REKTÖRLERİ

 

Öte yandan açıklamaya şu üniversite rektörleri imza attı:

Prof.Dr. Peyami BATTAL, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Ayşegül Jale SARAÇ, Dicle Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Murat ERMAN, Siirt Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. İbrahim Hakkı YILMAZ, Iğdır Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Serdar Bedii OMAY, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Ebubekir CEYLAN, Hakkari Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Abdusselam ULUÇAM, Batman Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Ali AKMAZ, Şırnak Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. Mahmut DOĞRU, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Gıyasettin BAYDAŞ, Bingöl Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. İhsan GÜNAYDIN, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr.Sami ÖZCAN, Kafkas Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Selçuk COŞKUN , Bayburt Üniversitesi Rektörü

Prof.Dr. İbrahim Halil MUTLU, Harran Üniversitesi Rektörü

Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Gaziantep Üniversitesi Rektörü 

Editör: TE Bilisim