Geçtiğimiz hafta bir minibüsçünün üniversiteli bir kız öğrenciyi taciz etmesiyle başlayan ve olayların büyümesine varan olaylar sonrasında akademisyenlerden açıklama geldi. Yaşanan olaylar sonrasında bir basın açıklamasıyla yaşananları değerlendiren VÜNİDER Yönetimi, defalarca uyarı yapılmasına rağmen minibüsçülerin yerleşke içindeki sorunlarla ilgili önlem almayan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Van Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ni kınadı. Akademisyenler ayrıca bir dizi de çözüm önerisi sundu.

Yaptıkları bir açıklama ile geçtiğimiz hafta taciz iddiasıyla başlayan ve büyük olayların yaşanmasına kadar varan protesto ile ilgili bir açıklama yayınladı. Van Üniversite Öğretim Elemanları Derneği olarak yapılan yazılı açıklamada dolmuş şoförleri ve bu konuda önlem almayan bağlı bulundukları oda ve kooperatifini sert dille kınadı.

VÜNİDER: KINIYORUZ

Açıklamada taciz ile başlayan olayların büyük protestolara dönüştüğünü belirten VÜNİDER üyeleri, yaşananlardan dolmuş şoförlerini ve bağlı bulundukları kurumları sorumlu tuturak şu ifadelere yer verdi; “Geçtiğimiz hafta sonu Üniversitemizde bazı istenmeyen olayların yaşandığı ulusal basında gündeme gelmiştir. Buna göre, öğrencilerimizden bir grup kız öğrencilerin bazı dolmuş şoförleri tarafından taciz edildiği iddiasıyla gece geç saatlerde Rektörlük Binası önünde toplanarak durumu protesto etmiş, Rektör ve Üniversite Yönetimi aleyhinde sloganlar atmıştır. Bu sırada bina taşa tutularak camlar ve güvenlik kameraları kırılmıştır. Olayların büyümesi üzerine polisten yardım istenmiş, gelen polis ekipleri öğrencilere basınçlı su ile müdahale ederek 26 öğrenciyi gözaltına almıştır. VÜNİDER olarak bizler; Hem geçmişten beri öğrenci ve personelimize tacizde bulunan dolmuş şoförlerini, hem de daha önce de yaşanmış olan olaylar üzerine kendilerine iletilen dolmuş şoförleriyle ilgili şikâyetler konusunda herhangi bir önlem almayan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Van Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ni şiddetle kınıyoruz.” Dedi.

ŞOFÖRLERİ ÖNLEM ALMAYA DAVET ETTİLER

Üniversite hattındaki dolmuşların sürekli olarak kampus içinde sorun yaratacak hareketlerde bulunduklarını hatırlatan akademisyenler, bu konuda Şoförler Odası ve Minibüsçüler Kooperatifi’ni göreve davet ederek, şu ifadere yer verdi; “Dolmuşların Kampüs alanı içinde aşırı hız yaptıkları ve hatta birbirleriyle yarıştıkları, korna çalarak gürültü yaptıkları, istedikleri her yerde durarak yolcu indirip bindirdikleri, ayrıca dolmuş şoförleriyle üniversitemiz öğrenci ve personeli arasında zaman zaman sorunlar yaşandığı, hatta bazen öğrenci ve personelimize yönelik şiddet uyguladıkları hepimizin malumudur. Üniversite öğrenci ve personeli üzerinde sorumluluk taşıyan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü'nü kampüs alanı içinde can ve mal güvenliğini aksatacak biçimde seyreden tüm araçlar ve şoförleri konusunda acilen önlem almaya davet ediyoruz. VÜNİDER, halk otobüsleri, taksiler ve okul servisleri dışındaki ücretli yolcu taşıma araçlarının Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi'nden ileri alınmamasını önermektedir. Bu bağlamda Yüzüncü Üniversitesi Yönetimi, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ya da Van Minibüsçüler ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ile arasındaki her türlü ilişkiyi gözden geçirmelidir.”

ÖĞRENCİLERE DE SESLENDİLER

Son olarak sorunun çözümü ve üniversitedeki taşımacılığını düzelmesi anlamında bazı öneriler de dile getiren VÜNİDER üyeleri; VÜNİDER, ayrıca Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne ait otobüslerin tüm gün Kampüste ve Kent Merkezinde belirlenecek iki durak arasında, en azından ders saatleri süresince, örneğin saat başlarında karşılıklı sefer yapmak suretiyle öğrenci ve personelimize alternatif ve ücretsiz bir ulaşım olanağı sağlanmasını önermektedir. Bunun dışında Kampüs alanı içinde ring servisleri oluşturularak toplu taşım araçlarının Kampüs dışında kalması da düşünülebilir. Yeter ki, öğrenci ve personelimizin başına kötü bir şey gelmesin. VÜNİDER, son olarak öğrenci ve personelimize Üniversite Kampüsü içinde yapılacak protesto eylemleri sırasında, can ve mal güvenliğini tehdit edecek ve kamu yapılarına zarar verecek her türlü şiddetten uzak durmalarını tavsiye eder. Şiddet hiçbir zaman sorunların çözümünde yarar sağlamaz, aksine her zaman yeni ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Dedi.

Editör: TE Bilisim