ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay öncülüğünde başlatılan Güç Birliği Toplantısı 6’ıncı kez toplandı.

 

Daha önce bakanlar katılımıyla yapılan toplantıya ‘Sağlık’ buluşmasında bu kez Sağlık Bakanı Recep Akdağ konuk oldu. Günler önce Van’da sağlık alanında önemli çalışmalar yaptıran ve gelir gelmez talepleri dinleyen Bakan Akdağ, Van’a yakından bir alaka gösterip önemli müjdeler paylaştı.

 

Van konusunda oldukça duyarlı davranan ve toplantıda dile getirilen tüm talepleri tek tek cevaplayan Akdağ’ın Güç Birliği toplantısında verdiği önemli müjde Türkiye’de bir kaç ilde uygulanan Şehir Hastaneleri modelinin Van’da da başlatılması oldu. Müjdeyi toplantıya paylaşan Akdağ: “Van’daki külliyemizin bütün fonksiyonlarıyla ismi Van şehir hastaneleridir. Bunu da burada ilan ediyorum. Artık Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini kullanmıyoruz. Van Şehir Hastanesi ismini kullanıyoruz. Diğer illerde bulunan şehir hastanelerinde hangi yenilikleri getirdiysek Van’daki şehir hastanesine de o uygulamaları getireceğiz” şeklinde konuştu. Şehir Hastanesi ile birlikte sağlık alanındaki yenilikleri dile getiren Akdağ, toplantıda kente dair önemli konularda da çözüm ve yapım müjdesi verdi. Erciş Devlet Hastanesi konusu da toplantıda nihayete erdirilen konulardan biri oldu.

 

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Van’da katıldığı Güç Birliği Toplası’nda Güç Birliği paydaşlarının yönelttiği soruları ve katılımcıların taleplerin tek tek dinledi. Van’daki mevcut sağlık durumu üzerine yöneltilen tüm konuları önce dinleyen Akdağ, ardandan da soruları yanıtladı. Toplantıda önce sağlıkla ilgili değerlendirmeler paylaşan, sonra Van’a müjde veren Akdağ, ardından da soruları yanıtladı.

 

AKDAĞ: KAYNAKLARI EŞİT ŞEKİLDE HARCIYORUZ!

Van’daki hastanelerin şartları İstanbul’daki birçok hastanede olmadığını ifade eden Bakan Akdağ, “Biz Türkiye’de kişi başına yılda 500 dolar sağlık harcaması yapıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri 9 bin 500 dolar harcıyor. Avrupa’da bugün birçok sağlık açısından yarıştığımız birçok ülkede 3 bin dolar ile 5 bir dolar arasındadır. Biz bütün bu işleri 500 dolarla yapıyoruz. Bunun 400 dolarını devlet olarak biz harcıyoruz. Gelen bütçeden ve sosyal kaynaklardan yüzde 10’a yakın bir kısmı da destek veriliyor. 70-80 dolarda vatandaşlarımız yılda kişi başına sağlık ücreti veriyor. Bu çok büyük bir miktar değildir. Ülkemizde adaleti büyük ölçüde sağladığımıza inanıyoruz. Elimizdeki kaynakları bütün ülkedeki illerimiz için eşit bir şekilde harcıyoruz.”

 

VAN’DA BAZI EKSİKLİKLER VAR

“Van’daki hastanelerin şartları İstanbul’daki birçok hastanede yok ama toplu olarak bazı hususlarda eksiklik var. Özellikle insan kaynağı açısından bazı sıkıntılarımız var. Tabi ki insan kaynağını birden bire oluşturamıyorsunuz. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk defa ülkemizde doktor sayısının az olduğunu ifade ettim. O dönem muhalefet dünyaları yıkıyordu. Dünya Sağlık Örgütünün Avrupa bölgesinde Türkiye son sıradaydı, şimdi sondan ikinci sıraya geldi. Çünkü yıllarca YÖK’ün o günkü yapısı öğrenci sayısının arttırılmasına müsaade etmiyordu. Son 5-6 yıldır öğrenci sayımızda artış var. Daha yeni yeni mezun vermeye başladık. İnşallah 2023’e doğru giderken, doktor sayımızı artırıp bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağız” dedi.

 

 

2002 ÖNCESİ VE SONRASI

2002 yılından bu yana AK Parti hükümetinin ülke genelinde ve Van’da sağlıkta büyük yatırımlara imza attığını anlatan Bakan Akdağ, “Van’da 2002 yılında AK Parti olarak hizmet vermeye başladığımız zaman Sağlık Bakanlığında, üniversitede ve özel sektörde 1924 sağlık personeli görev yapmaktaydı. Bütünü bu kadardı. Bugün 8 bin 343 personel görev yapıyor. Türkiye’de bu kadar personel sayısı hiçbir zaman artmadı ama Van’da 4 buçuk kadar arttı. Dediğim gibi adalet bizim şiarımızdır. Hakkaniyetle bu dağılımı yapmak zorundayız. Bunun için birçok çaba gösterdik ve geldiğimiz nokta 8 bin 343 personel ile hizmet ediyoruz. Van’da eskiden belki 5 tane bile kadın doğum uzmanı yoktu ama şimdi Van’da 46 tane kadın doğum uzmanı var. Doğumların önemli bir bölümü evlerde oluyordu, bugün doğumların yüzde 99’u hastanelerde oluyor. Çocuklarımızın aşılanma oranı yüzde 54’tü, felaket bir durumdu ama bugün yüzde 98’dir. Dolayısıyla şükürler olsun bütün Van ilimizde ambulans için acil hizmet veren istasyon sayımız bir adetti, bugün bu sayı 32’ye çıktı. Van’da ambulans sayımız üç adetti, bugün 85 adete ulaştı. Tabi ki eksikliklerimiz var. Biz bu eksikliklerimizi elbette gidermeye çaba göstereceğiz. Yatak sayımız toplamda 1272’den 2 bin 945’e çıkardık. Van bugün Türkiye’de bizim nitelikli yatak dediğimiz odasında banyosu, tuvaleti bulunan bir yataklı en kabadayısı iki yataklı odalar açısından Türkiye birincisi bir şehirdir. İnanın Van’a sağlık açısından o kadar yatırım yaptık ki anlatsam sabaha kadar bitmez. Bu zamana kadar hiç verilmeyen hizmetlerle Van tanıştı” şeklinde konuştu.

 

600 MİLYONLUK YATIRIM ŞEKİLLENMİŞ OLACAK

2017 yılında peritoloji merkezi açtıklarını anlatan Akdağ, “Peritoloji merkezi dediğimiz en riskli gebelikler bebeklerle ilgili çok özel bir alandır. Pedyatif kalp ameliyatlarını yapabilecek hale geldik. Bugün artık çocuklarımı başka şehirlere göndermeden kalp ameliyatları yapabileceğiz. Van ilimizde 600 milyon liraya yakın bir yatırımımız şekillenmiş oluyor. Kamu özel ortaklı ve yaptığımız hastaneler buna ilave değil. Çünkü onların yatırım bedellerini 5 yıl içinde ödüyoruz.  Planlanan yoğun bakım açısından eksiğimiz var. Planlamaları gözden geçiriyoruz. Yoğun bakım yataklarının gereksiz kullanıldığını fark ettik. Bunlara yeni protokoller koyuyoruz. Bu yılın içerisinde bu meseleyi tamamen çözmüş olacağız” dedi.

 

 

BAKANDAN ERCİŞ’ MÜJDE

Erciş Devlet Hastanesindeki inşattın gecikmesinden dolayı Van ve Erciş halkından özür dilediğini anlatan Bakan Akdağ, yıl sonuna kadar hastanenin hizmete açılacağını belirterek, “Bu kadar mükemmel işleri yaptık ama Erciş’teki hastanede bir gecikme var. Bu sene bu hastaneyi ne olursa olsun bitirip hizmete sokacağız. Gerekirse yüklenici firma yapamıyorsa bu ayın sonuna kadar TOKİ tarafından süre verilmiş, yapamıyorsa artık bir gün bile ilave süre veremeyiz. Bakanlık olarak biz alacağız ve hemen ihale edip hizmete sokacağız. Erciş’te ağız diş sağlığı yok, eğer programımızda yoksa şimdi talimat veriyorum. Bir ağız ve diş sağlığı merkezini yatırım programımıza alalım. Bu işi bir an evvel gerçekleştirip hizmete sokalım” diye konuştu.

 

VANLILARA ŞEHİR HASTANESİ MÜJDESİ

Güçbirliği toplantısında yapılacak yeni yatırımlara değinen Bakan Akdağ, “Erciş’te bir toplum ruh sağlığı merkezi yapmamız gerekiyor. Bununda talimatını veriyorum. E cerrahisi robotik yürümeyle ilgili işlemler inme merkezi birkaç saat içerisinde karşılanarak açılabilecek damarların açılıp, felçin önlenmesidir. Tüp bebek merkezini de ilimize kazandırmak istiyoruz. Şimdi bu dört alanda Van’da gerçekleştirilmesi için talimat veriyorum. Üniversitemizle oturup konuyoruz, eğer üniversitemiz bu hizmetleri özel muayene olarak almayacaksa bunların bir kısmını üniversitemizle de geliştirebiliriz. Biz katkı veririz ve bunu yapabiliriz. Bunları bölüşürüz ve hizmetleri halkımızla buluştururuz.”

 

BAKANLIKLAR İLE GÖRÜŞÜLÜYOR

“Van’a personel konusunda destek vermeye devam edeceğiz. Burada özellikle tıp fakültesinin bazı eksiklikleri var. Tıp fakültelerinin hastaneleri eğer Sağlık Bakanlığı ile birlikte kullanılan anifasyon protokolleri yoksa tıp fakültelerinin sorumluluğundadır ama biz bakanlık olarak bu fakültelere her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Personellerinin temini konusunda maliye bakanlığı ile görüşüyorum. Diğer cihazlar bakımından Kalkınma Bakanlığı ile görüşüyorum. Ayrıca Sağlık Bakanlığının bütçesinden bu hastanelere gerekirse emaneten cihazlar alıp veriyoruz ama bir şartımız var. Alınan cihazların özel muayene, özel ameliyat diye vatandaşlardan para alınmasına asla müsaade etmeyiz. Bu bizim kırmızı çizgimizdir” ifadelerini kullandı.

 

 

İSTANBUL HASTANESİ İÇİN KARARI BAKANALAR VERECEK

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapanan ve çevresindeki eczanelerin mağdur olduğu İstanbul Hastanesi ile ilgili kararın Başbakanlık tarafından verileceğini söyleyen Sağlık Bakanı Akdağ, “İstanbul Hastanesi başvurular üzerine ortaklığının bir bölümünün FETÖ ile ilgili olduğu diğer kısmının olmadığını bakanlığımızca da düşünülen bu kararın neticesinde biz karar veremiyoruz. Biz Başbakanlığa yazdık, değerlendirecekler, istihbaratlarını yapacaklar ve ona göre gerekirse bu hastanenin bir bölümü kayyuma devredilecek” dedi. 

 

ACİL ÖNÜNDE 5 YILDIZLI VALE HİZMETİ VERİLECEK

Bakan Akdağ, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan trafik sorunu çözeceklerini söyleyerek, “Özellikle acilin önünde bu sorun daha çok oluyor. Burada da talimat veriyorum. Acillerin önünde vatandaşlara vale hizmeti vereceğiz. Van’daki şehir hastanemizde de vale hizmeti vermeye başlayalım. Yani acile hastasını getiren bir vatandaşımızın aracını biz alıyoruz, uygun bir yere park ediliyor ve vatandaş geriye dönerken aracı kendisine teslim ediliyor. Van’daki külliyemizin bütün fonksiyonlarıyla ismi Van şehir hastaneleridir. Bunu da burada ilan ediyorum. Artık Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini kullanmıyoruz. Van Şehir Hastanesi ismini kullanıyoruz. Diğer illerde bulunan şehir hastanelerinde hangi yenilikleri getirdiysek Van’daki şehir hastanesine de o uygulamaları getireceğiz” şeklinde konuştu.

 

 

“VAN SAĞLIK TURİZMİNDE HİZMET VEREBİLİR”

Van’ın komşu ülkelerden İran’a sağlık hizmeti verebileceğini anlatan Akdağ, “Van İran’a sağlık turizmi hizmeti verme açısından mükemmel bir şehirdir. Bu hususta da biz kamu hastanelerimizde yeni bir kavram geliştiriyoruz. Yani tercümanlarından tutun, personellerine kadar gelen hasta havaalanında karşılanıp getirilmesi ve götürülmesiyle ilgili çalışmamızı mutlaka geliştireceğiz” dedi.

 

AKDAĞ: SORUNLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bakan Akdağ, bazı sorunlara değinerek, “Gürpınar’ın su kaynağı ile ilgili sıkıntıyı notlarımın arasına aldım. Belediyeler kayyuma devredilmeden önce bu sıkıntılar daha büyüktü ancak biz bu meseleyi çözmek içinde çözüm arayacağız. Çünkü temiz su Türkiye’de herkesin olduğu gibi Vanlı kardeşlerimizin de en büyük haklarından birisidir. Burada görevli arkadaşlara talimat veriyorum. Yoğun bakıma giren vatandaşları lütfen engellemeyin. Hastanın en yakınları yoğun bakıma girmelidir ve hastalıklarıyla ilgili yeterli bilgileri almalıdırlar. Onun için lütfen hastanelerimizdeki tertibatları ona göre belirleyelim. Vatandaşlarımız yoğun bakıma girip hastalarını görmelidirler. Kızılay’a kan cihazlarını temin edeceğiz. Aslında bu onların yapması gerekin bir iştir, ama bakanlık olarak elimizden gelen desteği sunacağız. Kızılay Genel Başkanı ile görüştük. Üniversite veya başka yerin cihaz ihtiyacı kalmamış oluyor. Türkiye’deki bütün kan merkezleri bu cihazlara sahip olacak” ifadelerini kullandı.

 

“İHALELER ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPILIYOR”

Kamu kurumlarının ihaleler üzerinden alışveriş yaptığını anlatan Akdağ, “Kamu kurumlarının yerelden mal alımı konusu ihaleler için söz konusu olamaz. İhalelere herkes girer ve uygun malı uygun fiyata satar. Bu uygulama ülkemizin bütün illerinden uygulanıyor. Bir başka ile giderseniz Vanlıların o ilde mal sattıklarını söylüyorlar” dedi.

 

AKDAĞ: ÜNİVERSİTE İLE BİZ AYNI DEĞİLİZ

Bakan Akdağ, üniversite hastanelerin borçlarına değinerek, “Borçların vadesini uzatmamak bir hedef ve biz de şuan borçlar 200 bin civarında ödeniyor. Bu süreyi uzatmamak için gayret gösteriyoruz. Piyasaya biz borçlarımızın vadesini konuşarak giriyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak uzun süreli borçlanma yaparsak bunun maliyeti bize ne olduğunu da biliyoruz. Bu sene bunu ekonomi yönetimimizde çalışıyoruz. Bu Van’daki üniversiteye mahsus bir durum değil, maalesef çok ağır borçları var. Bu hususta da üniversite hastaneleri için hükümetimiz yapısal dönüşüm gerçekleştirmek kaydıyla bir yeni model üzerinde çalışıyor” dedi.

 

 

BAKAN VAN’A YAPILACAK YATIRIMLARI SIRALADI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son olarak şu yatırımlara değindi; “Küçük Sanayi sitesi ve Organize Sanayi Sitesinde sağlık merkezi hizmeti verebiliriz. Bunun talimatını Van’da başlatıp ülke geneline yayalım. Organize Sanayi Sitelerine ihtiyaç ne kadarsa bu ihtiyacı karşılayalım. Mevcut hastanelerde donanım eksikliği yok gibi ama varsa bile hallederiz. Borçlu Bağ-Kurluların sağlık hizmeti alması için çalışma yapıyoruz ama en azından çocuk çocuğu ile ilgili hiçbir problem yok. Çünkü hükümetimiz gelir testini de ortadan kaldırdı. Ailesi için 53 lira veren her aile sigortalı sayılıyor. Bağ-Kurlular buna dahil değil ama bunu da çözme yoluna gideceğiz. Sağlıklı hayat merkezleri yapıyoruz. Van’da en az 4 veya 5 tane sağlık hayat merkezi yapacağız.

 

GLUTENSİZ ÜRÜNLER İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Glutensiz gıdalar açısından bazı çalışmalar yapacağız. Tabi Sağlık Bakanlığı glutensiz gıda fırını yapamaz. Buna başka yol bulmak lazım. Ya belediyelerin ya da özel idarenin yapması gerekir. Özel hastane eksikliği Van’da olabilir ama biz personel sayıları itibariyle yeni özel hastanelere izin veremiyoruz. Çünkü kamu hastanelerine de ihtiyaç var ama bir üst bölgeden Van’a özel hastane getirilirse buna müsaade edebiliriz. Gürpınar Devlet Hastanesinin uzadığını burada işittim, programımda yoktu. Şuan talimatını verdim. İnşallah bir an evvel bitirilip hizmete girecek. Adliyenin lojmanlarını Sağlık Bakanlığı olarak biz devraldık. Bu lojmanları sağlık personelimiz için kullanacağız”

 

BAKAN AKDAĞ VAN’A GÜÇLÜ GELDİ

Sağlık Bakanı Recep Akadağ’ın katılımıyla Elite World Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Van Valisi Murat Zorluoğlu, Ak Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Sağlık Bakan Yardımcısı Ahmet Baha Öğütken, Müsteşar Prof. Dr. Eyüp Gümüş, Müsteşar Yardımcısı Dr. İsmail Demirtaş, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Mahir Ülgü, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Tayfun Arık, Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Ertuğrul Ünkoç, Baş Saha Koordinatörü, Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt, ilçe belediye başkan ve başkan vekilleri ve kentteki kamu kurum kuruluş müdürleri katıldı. 

Editör: TE Bilisim