Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nın içme suyuna kavuşması için çalışma başlatıldı.

 

Göldeki dört adadan biri olan ve üzerindeki bitki örtüsüyle doğa, tarihi kiliseyle de inanç turizmi açısından büyük değere sahip olan Akdamar Adası'nda içme suyu bulunmaması, gerek bitki örtüsünün yok olmasına gerekse ziyaretçilerin ihtiyaçlarını gidermeleri noktasında sorun yaşamasına neden oluyor. Bu durumu göz önünde bulunduran Gürpınar Belediyesi, kendi ilçelerinin yanı sıra Van şehir merkezi ve birçok yerleşimin su ihtiyacını karşılayan ilçe sınırlarındaki Bejingir kaynağından adaya su hattı çekilmesi için harekete geçti.

 

Gürpınar Belediye Başkanı Zeki Yıldız'ın, Van Büyükşehir Belediyesi Meclisine sunduğu önerge sonrası oluşturulan komisyon tarafından yapılan ön çalışmada, adaya çekilecek içme suyu hattının maliyeti 3 milyon lira olarak belirlendi. Yıldız, yaptığı açıklamada, adadaki bitki örtüsünün tatlı su bulunmadığı için yok olma tehlikesi altında olduğunu belirtti. Akdamar Adası'na yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki ilçeden su hattı çekilmesi için kentteki tüm bileşenlerin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini anlatan Yıldız, bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi Meclisine önerge sunduklarını söyledi. Su hattının çekilmesiyle adadaki bitki örtüsünün yok olmaktan kurtarılacağını ve adayı ziyaret edenlerin rahat şekilde ihtiyaçlarını giderebileceğini bildiren Yıldız, şöyle konuştu: "Gürpınar ilçemiz, Van şehir merkezinin ve birçok ilçenin içme suyunu karşılayan bir kaynağa sahip. Bu su kaynağından Akdamar Adası'nın da faydalanması gerektiğini düşündük. Tarihimizin bu şekilde kurumasına kayıtsız kalmamamız gerekiyor. Şu anda içme suyu bulunmadığı için üzerindeki ağaçları kuruyan, bitki örtüsü yok olan böylesi tarihi ve evrensel değere, kayıtsız kalmamamız gerekiyor. Bu suyu Akdamar'a götürürsek hem adayı kurtaracağız hem de Van'a çok büyük bir kazanım sağlamış olacağız."

 

Yıldız, ön çalışmada adaya ulaştırılacak suyun maliyetinin 3 milyon lira olarak belirlendiğini vurgulayarak, maliyeti ne olursa olsun adanın ve üzerindeki bitki örtüsünün gelecek nesillere ulaşması için bu çalışmanın yapılmasının gerektiğini, bu anlamda gerekli desteği sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim