MERAL YILDIZ – ŞEHRİVAN ÖZEL

Van son 10 yıldaki en büyük sorunlarından birisi haline gelen göçmen kaçakçılığı aralıksız bir şekilde sürüyor. Son yıllarda yüzlerce göçmene mezar olan, binlercesinin yaralandığı, on binlercesinin ise göç yolunda yakalandığı kentte trajik hikayeler de hız kesmeden devam ediyor. Alınan tüm önlemlere rağmen insan kaçakçıları akıl almaz yöntemlerle kaçakçılık faaliyetlerini sürdürürken umut yolunda birçok insanın hayatı ile oynuyor. Karayolu ile yapılan kaçakçılık yetmezmiş gibi son dönemlerde Van Gölü üzerinden de ciddi bir kaçakçılık faaliyeti sürdüren insan tacirleri her gün yeni bir yöntem ile gündeme geliyor. Van Gölü’nde tekne batması, karayolunda onlarca insanın bulunduğu kazaya benzer olaylar yıl boyu bitmek bilmezken, en son 3 gün önce 5 kişinin anca sığabildiği bir takside ve bagajında 11 kaçak göçmen yakalandı.

ARDI ARKASI KESİLMİYOR!

Van il Emniyet Müdürlüğü tarafından, Van merkez ve ilçelerinde "Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti" yapan şahısların deşifresine yönelik olarak yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında il emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince, Van'ın Erciş İlçesinde şüphe üzerine durdurulan E.K isimli şahsın şoförlüğünü yaptığı 27 plakalı TIR dorsesinde; 170 Afganistan, 26 Pakistan, 9 Irak, 4 Bangladeş, 1 Özbekistan uyruklu olmak üzere 210 kaçak göçmen yakalandı. Yakalanan kaçak göçmenlerin 18'inin çocuk, 11'nin ise kadın olduğu tespit edildi. TIR'ın kapalı kasa dorse kapısının sahte olduğu değerlendirilen Gümrük Mührü ile kapatılmış olduğu ve araç içerisinde yapılan aramada sahte sevk irsaliyesi de ele geçirilerek E.K. isimli şahıs gözaltına alındı.

ŞEHRİN GÖBEĞİNDE TEKNEDE BULUNDULAR

Van'ın Tuşba İlçesinde bulunan 15 Temmuz Şehitler parkında kaçak göçmenlerin olduğunu tespit eden polis ekipleri bölgede çalışma yaptı. Yapılan çalışma sonucunda bir teknede 22 kaçak göçmen yakalandı. Şehrin göbeğinde tekneye bindirilen kaçak göçmenleri yakalayan polis ekipleri yeni bir facianın önüne geçti. Yasadışı yollarla yurda giriş yapan kaçak göçmenlerin geçiş güzergahı olan Van, yıl boyu faciyalarla anıldı. Yaşanan acı olaylar her ne kadar insan tacirlerine ders olmasa da güvenlik güçleri var güçleri ile çalışmalarını sürdürüyor. 28 Haziran'da Van gölünde batan ve 60 göçmene mezar olan teknenin yankısı sürerken, insan tacirleri polisin titiz çalışmaları sonucu emellerine ulaşamıyor.

POLİS TİTİZ ÇALIŞTI

Van İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, Van merkezinde ve ilçelerinde "Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti" yapan şahısların deşifresine yönelik çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalar kapsamında, Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekiplerince Van'ın Tuşba İlçesi 15 Temmuz Şehitler Parkı yanında bir tekne içerisinde, yasadışı yollardan ülkeye giriş yapan 22 düzensiz göçmen yakalandı. Kaçak göçmenlerle yapılan görüşmede tekne ile Bitlis'e İline gitmek için göçmen kaçakçılarıyla anlaştıklarını belirtti. Alınan beyanlar üzerine polis ekipleri olayla ilgisi olduğu değerlendirilen ve tekne sahibi olan F.A. gözaltına alındı.

ARACIN BAGAJINDA KAÇAK GÖÇMEN ÇIKTI

Van polisi ve jandarması kaçak göçmenlerin geçişine izin vermemek için gece gündüz çalışmalarını sürdürürken, insan tacirleri ise insanlık dışı yöntemlerle göçmenleri yurda getiriyor. Son olarak Van Gürpınar İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, Van'ın Gürpınar İlçesi Kurubaş mevkiinde 06 ve 27 plaka sayılı araçlara dur ikazında bulundu. Dur ikazina uymayan 2 araç Gevaş İlçesi istikametine kaçmaya başladı. Uzun süren kovalamacanın ardından Polis ekipleri araçları durdurmayı başardı. Araç sürücüleri F.Ş. ve M.Ş. isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan araçlarda ise kan donduran bir görüntü ile karşılaşan polis ekipleri aracın içinde ve bagajında 11 kaçak göçmeni yakaladı. Gözaltına alınan şüpheliler çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, yakalanan kaçak göçmenler ise il Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

BATAN TEKNE 60 GÖÇMENE MEZAR OLDU

27 Haziran gecesi tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat Akbaş ile Medeni Akbaş yönetimindeki tekne içerisindeki 60 göçmenle birlikte batmıştı. Ertesi gece bulunarak jandarma ekiplerine teslim edilen Medeni Akbaş’ın verdiği bilgiler doğrultusunda Sedat Akbaş ile 60 kaçak göçmenin bulunduğu teknenin battığı bölgede arama çalışması başlatıldı.

BATAN TEKNE 106.5 METRE DERİNLİKTE BULUNDU

Jandarma Sualtı Timi, JAK Sualtı Timi, Deniz Kuvvetleri ROW Timi ve Sahil Güvenlik ROW Timi’nin katıldığı çalışmalarda, Çarpanak Adası açıklarında 106.5 metre derinlikte tespit edilen teknedeki cesetler çıkarıldı. Yapılan çalışmalarda toplam ulaşılan ceset sayısı 60 oldu. Batan teknede yüzerek kurtulan Medeni Akbaş ise güvenlik güçlerince gözaltına alınmasının ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Akbaş, Tuşba İlçe Jandarma Komutanlığında verdiği ifadesinde kan donduran gerçekler ortaya çıktı. Akbaş ifadesinde Servet Akbaş’la birlikte göçmenleri Bitlis’in Reşadiye ilçesine götüreceklerini ve fark edilmemek için teknenin ışıklarını yakmadıklarını söyledi.

“YOLCU” KELİMESİNİ ŞİFRE OLARAK KULLANMIŞLAR

Akbaş ifadesinde, 27 Haziran günü akrabam olan Servet Akbaş ile haberleştiklerini, Servet Akbaş’ın kendisine “akşama mülteci var sende gel" dediğini söyledi. Servet Akbaş’ın babasına ait olan o yolcu teknesi normal yolcu taşımacılığında kullanılmadığını kaydeden Akbaş, kaçak göçmen taşımacılığında şifre olarak “Yolcu” kelimesini kullandıklarını söyledi.

13 GÖÇMEN DONARAK ÖLDÜ

Van'ın Çaldıran ilçesinin İran sınırını kaçak yolla geçen 13 düzensiz göçmen, tipiye yakalandıkları dağda donarak hayatını kaybetti. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, "Akşam saatlerinde Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığına yurda yasa dışı yollardan giren 13 düzensiz göçmenin donarak yaşamını yitirdiği ihbarı yapılmıştır. İhbar üzerine adli, askeri makamlar ve AFAD'a konu ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Hava şartlarının normale dönmesi ile birlikte konu araştırılacaktır. Ayrıca İranlı yetkililere konu iletilip bilgi almaya çalışılmaktadır" denildi.

GEÇTİĞİMİZ YILDA BİR TEKNE BATMIŞTI

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin Van Gölü'nde batması sonucu 7 kişi öldü, 64 kişi kurtarıldı. Valilikten yapılan açıklamada, saat 02.30-03.00 sularında ilçenin Erikbağı ve Karşıyaka köyleri arasında kalan Van Gölü kıyısındaki bir alanda Pakistan, Bangladeş ve Afganistan uyruklu düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin kıyıya yaklaşırken alabora olduğu belirtildi.

YİNE BİR MİNİBÜS KAZASINDA 17 GÖÇMEN HAYATINI KAYBETMİŞTİ!

Van’daki acı olaylardan birisi de yine geçen yıl gerçekleşti. Van'ın Özalp ilçesinde kaçak göçmenleri taşıyan minibüs, takla atarak devrildi. Van'da kent merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıktaki Özalp ilçesi Sürüyolu Mahallesi saat 12.00 sıralarında trafik kazası meydana geldi. Yasa dışı yollarla yurda giriş yapan göçmenleri taşıyan minibüs, sürücüsünün kontrolünden çıktı. Minibüs, taklalar atarak yaklaşık 35 metrelik şarampole yuvarlandı. Can pazarının yaşandığı kazada, minik bebeklerin de olduğu tespit edilirken anne-babası kazada hayatını kaybeden bir bebek ise kimsesiz kalarak yürekleri burktu.

KİMİSİ DE KAR ENGELİNİ AŞAMADAN, DONARAK ÖLÜYOR!

Son facialardan birisi de karların erimesinin ardından ortaya çıktı. Van'ın Çaldıran ilçesinde Şubat ayında 13 göçmenin donarak öldüğü iddiaları uzun süre konuşulmuş acı haber bahar aylarının başında gelmişti. Başlatılan Çalışmalar sonucunda 7 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Ekiplerce yapılan araştırma ve incelemede; 1 kilometrelik alanda Afganistan, Pakistan ve Suriye uyruklu mülteci oldukları değerlendirilen 7 cansız beden bulunmuştu.

Editör: TE Bilisim