Van Belediyesi kent genelindeki çalışmalarını sürdürürken kentin bazı bölgelerinde asfalt mağduriyeti yaşanmaya da devam ediyor. Akköprü deresinin her iki tarafında çalışması başlatılan park ve asfalt çalışmalarından dolayı asfaltı sökülen mahallede yaklaşık iki haftadır mahalleli adeta toz altında yaşıyor. Ramazan’ın başından beri asfaltı dökülmeyen mahallede evleri de tozla beyaza bürünen mahalleli adeta isyan ediyor.

 

Akköprü mahallesinde yapılan yol genişletme çalışması sebebi ile daha önce asfalt olan yaklaşık iki haftadır yerini çakıllara ve toza bırakmış durumda. Akköprü Deresi boyunca yeni bir çalışma yapmak için kolları sıvayan Van Belediyesi, ilk olarak depremden sonra TMMOB’un da açılış törenine katıldığı deprem anıtının etrafındaki kaldırımları söktü. Ardından derenin sağ tarafında bulunan yolu işgal etmiş duvar ve evleri yıkıldı. Son olarak da dere boyunca uzanan yıpranmış asfaltı kaldırın yenisini dökme çalışmaları başlatın ekipler bir türlü beklenen asfaltı dökmeyince mahalle adeta beyaza büründü.

 

AK MAHALLE OLDU!

 

Yapılan çalışma sebebi ile toz ve toprağın evlere ulaşmasından yakınan mahalle halkı çalışmayı desteklediklerini fakat oluşan toza da bir çözüm bulunmasını istedi. Konuyu günlerdir şikayet telefonları ile hem Van Belediyesi hem de gazetemize bildiren mahalle sakinleri Van Belediyesi’nin bir an önce asfalt çalışmalarına başlamasını istedi. Ramazan ayından bu yana asfaltı kaldırılan ve çakıldan dolayı sürekli toz bulutu halinde bulunan Akköprü Mahallesi’ndeki bu durumdan şikayetçi olanlardan birisi market işletmecisi olan esnaf oldu. Toz, topraktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirten esnaf, çalışmaların bir an önce bitmesi için beklediklerini söyledi.

 

“MALLARIMIZIN KALİTESİ AZALIYOR”

 

Yapılan çalışmanın mallarına zarar verdiğini söyleyen işletmeci sözlerine “Burada yapılan çalışma bizi resmen toza boğuyor. Burada esnafım ve akşama kadar toz toprak temizliyorum. Çalışmanın olduğu yerden başka hiçbir yer sulanmıyor. Fakat toz uçucu bir şey ve etrafa rahatlıkla yayılabiliyor bu yüzden bizde mağduruz. Çalışma var fakat temizlik yok. Vatandaşlar ise sadece bir sonuç bekliyorlar onlarda çaresiz ve mağdur. Merak içinde bu işin bitişini bekliyoruz. Çalışma yüzünden herkes günde iki defa üç defa arabasını, balkonunu ve camlarını yıkıyor. Bu konuda Belediye biraz daha dikkatli olmalı ve yaptığı işin yanı sıra çevre temizliğine de önem vermeli. Sadece çalışılan yer değil onun etrafı da temizlenmeli. Şu anda biz mahalle halkı olarak Van Belediye’sinde tüm bunları yapacak çalışkan elemanlar görmüyoruz. Sulama elemanı sadece çalışılan yeri suluyor onun dışında hiçbir yere uğradığı yok. Gidip tozun ulaştığı başka yerleri de sulamasını istiyoruz fakat o sadece kendisine söylenilen yerleri suluyor.” diyerek ekledi.

 

BELEDİYE’Yİ DESTEKLİYORUZ FAKAT MAĞDUR EDİLMEMELİYİZ

 

Evlerinin daha birçok ev gibi yol kenarında bulunmasından dolayı aşırı toza maruz kaldıklarını dile getiren Abdulbaki Toktaş “Bizim evimiz tam yol kenarında yolun da genişletilmesi sebebi ile evimizin önünde olan duvar imara girdi ve yıkıldı. Şimdi sadece belli bir noktaya odaklanılmış ve evler berbat durumda. Bizler en basit örnek olarak kıyafetlerimizi kurutmak için balkona astığımızı ve bu kıyafetlerin de çalışma sebebi ile temiz kalmadığını söyleyebiliriz. Onun dışında; toz toprak bunlar içinde ne barındırdıkları belli olmayan şeyler ve bizim çocuklarımız yeğenlerimiz hep burada evin önünde ve kendi mahallesinde oynayan çocuklar toz onlara da ciddi anlamda zarar veriyor. Eşimin sabah yıkadığı balkon sadece bir iş makinesinin evin önünden geçmesi ile yine eski halini alıyor ve toz toprak içinde kalıyor. Yaz ayındayız sıcakların insanları kavurduğu bir aydayız bunun için camlarımızı, kapılarımızı açık bırakıyoruz daha doğrusu bırakıyorduk. Çalışmadan itibaren kapılarımızda camlarımızda tamamen kapalı. Biz tüm bu olanları Van Büyükşehir Belediyesi üzerine yıkmıyoruz. Eğer bir iyileştirme hareketi varsa bizde bunun yanında belediyemize destek olmalıyız. Fakat bu uygulamanın yanında vatandaşlar mağdur edilmemeli.”dedi.

 

RAMAZAN ZEHİR OLDU!

 

Öte yandan Akköprü deresinin hemen üstünde bulunan sitelerde oturan bir vatanda ise, toz bulutu yüzünden Ramazan ayının başından beri büyük sıkıntı yaşadıklarını, sıcaklardan bunaldıkları halde camı bile açamadıklarını belirtti. Erhan K. adlı vatandaş belediyenin bir an önce bu çalışmalara başlaması gerektiğini söyleyerek, “Ramazan ayından bu yana adeta toz içinde kaldık. Evimiz balkonumuz beyaza büründü. Mahallede güzel çalışmalar yürütdüğünün farkındayız fakat bu gecikmenin sebebini anlayamadım. İftarımızı açmak için balkona çıkıp oturamıyoruz, camı açamıyoruz. Ramazan’da sıcağın yaşattığı olumsuzluk bir yana bu toz toprağın sıkıntısı bizi canımızdan bezdirdi. Gün boyunca alanı görüyoruz. Çalışmalar çok ağır işliyor. Belediye ekiplerinin kentin artık merkezi sayılan bu mahallede çalışmaları mutlaka hızlandırması gerektiğini düşünüyoruz. Umarım sezimizi duyarlar.”

 

NEDEN YAPILDI NEDEN SÖKÜLDÜ?

 

Öte yandan Akköprü deresinin Defterdarlık Caddesi’nin hemen inişinde geçtiğimiz yıpalın Deprem Anıtı’nda yapılan çalışmalar ise sil baştan sökülerek alanda yeni çalışmalar başlatıldı. Geçtiğimiz düzenlenen bir törenle parkı açan Van Belediyesi, deprem anıtını diktiği alanda mermer oturaklar ve parke taşlar gibi bir dizi çalışmalar yapmış, projenin devamının sonraki yıllarda geleceği açıklanmıştı. Bu yıl başlayan çalışmalarda manzara farklı oldu. Geçtiğimiz yıl alanı boşaltarak bir çok çalışma yapan Van Belediyesi, öyle görünüyor ki parkta planı yeniden yapıyor. Zira geçtiğimiz yıl kullanılan malzemeler iş makinaları tarafından sökülüp atılırken, dere civarında yeni bir park çalışmasının yapılacağı açıklandı.

 

PARK GÜZEL DE AĞIR ÇALIŞMA BIKTIRDI

 

Geçtiğimiz ay Akköprü Deresi civarındaki parkta çalışmaların başladığını duyuran Van Belediyesi, ilk olarak mahalle boyunca gerek kaçak yapılar gerekse de bahçe duvarları ile yolu işgal eden vatandaşların yapılarını yıkmıştı. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Park ve Bahçeler Müdürü Şeref Demir ise bu çalışmalar ile ilgili olarak, “Biz şuan itibariyle dezavantaja dönüşün bu dereyi, halkımızın gerçekten faydalanabileceği ve nefes alabilecekleri bir alana dönüştürmek istiyoruz. Bu yıl 5 bin 700 metrekare alanda ve 300 metre uzunlukta bir alanı bitireceğiz. Bu çalışmalar bu hafta içerisinde başlayacak ve kısa süre içerisinde tamamlayacağız” dedi. Öte yandan burada böyle bir park yapılarak mahallenin hava alması sağlanacağı için Van Belediyesi’ne teşekkür ederken, asfalt konusunda yaşanan bu mağduriyetin parkın bitirilmesinden daha önemli olduğunu kaydetti.


Ömer Faruk TOKTAŞ-Önder ALTINAL/Şehrivan

Editör: TE Bilisim