ŞEHRİVAN HABER: MENDUH ÇALIŞKAN/ERDAL ERBAŞ- Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Şehrivan Gazetesi ziyaretinde ilçenin hizmetleri ile ilgili değerlendirmelerini paylaştı. 2019’un önemli çalışmalarını paylaşan Akman, Tuşba’nın 2020’da önemli yatırımlarla fark yaratacağını söyledi.

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman il genelinde yayın yapan medya kuruluşlarına gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Şehrivan Gazetesi’ni de ziyaret etti. Beraberinde başkan yardımcısı Necati Yertürk ve Emlak İstimlak Müdürü Sedat Aykaç ve Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şabettin Akkuş ile birlikte, Yazı işleri Müdürü Yunus Emre Aykaç’ı ziyaret eden Akman, ilçeye ve ilçede yapılan hizmetlere dair değerlendirmelerde bulundu. 2019 yılını verimli bir şekilde geçirdiklerini söyleyen Akman, 2020 projelerinden de söz etti.

Ziyaretinde kısa süre önce göreve başladıkları ilçede hali hazırda devam eden ve kendi dönemlerinde başlayan birçok yatırımı tamamlayıp devam ettiklerini söyleyen Akman, 2019’un öne çıkan başlıklarını değerlendirdi. Bu konuların başında Sahil Bandı projesi geldiğini vurgulayan Akman, kendisinin de çokça önem verdiği bu projenin Tuşba’nın göz bebeği olduğuna vurgu yaptı. Akman, “Kamuoyu ile de paylaştığımı üzere, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü ve idarelerin onayına bağlı olarak fesih, tasfiye veya devir edebilir’ esası dayanak gösterilerek feshi gerçekleştirilen İskele Sahil Rekreasyon 2. Etap yapım işinin tekrar ihalesini yaparak tamamladık. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) destekleri ile İskele Mahallemizde bulunan 15 Temmuz Şehitler Parkı’nın devamı olan ve bölgenin en büyük parkı olan İskele Sahil Bandı 2. Etap’ta bisiklet yolu, plaj futbol ve voleybolu sahaları, spor aletleri, engelsiz çocuk oyun grubu, fitnes aletleri, mini teleferik macera parkı bulunuyor.”

TUŞBA YENİ BİNASINA BU YIL KAVUŞUYOR!

Bu alandaki diğer donanımlara ve yatırımlara dair sözlerini sürdüren Akman, Tuşba’nın kuruluşundan bu yana ilk kez kendi binasına geçeceğinin de altını çizdi: “Bin adet büyük boy ağacın dikildiği parkımızda 65 bin 000 metrekare çim alan, 3 bin 900 metrekare kauçuk alan, 41 adet sekizgen gazebo (büyük kamelya), 73 adet çatılı piknik masası, 116 adet barbekü, 15 adet satranç piknik masası, 30 adet ağaç altı oturma bankı, ışıklı fıskiyeli havuz, 4 ayrı konseptte meydan, amfi ve satranç alanı, Van Kedisi ile İnci Kefali meydanları bulunmaktadır. Toplam 2 bin 300 metrekare taban alana sahip olan hizmet binamız bodrum ve teras katı ile birlikte 6 kat olarak inşa edildi. Kaba inşaatı tamamlandı, ince iş dediğimiz, alçı, sıva, dış cephe montalama ile elektrik ve mekanik işleri büyük ölçüde tamamlandı. İnşallah bittiğinde Tuşbalılara Selçuklu mimarisi olan çok güzel bir hizmet binası kazandırmış olacağız. Bir aksilik olmaması durumunda Ağustos ayında hizmete girecek.” Dedi.

“ALT YAPI VE ÜST YAPI ÇALIŞMALARI SON HIZLI SÜRÜYOR”

Tuşba’da hizmet binası, sahil bandı gibi prestijli prolere ek olarak sınırları oldukça geniş olan ilçenin bir taraftan da alt yapı hizmetlerinin sürdüğünü belirten Akman, “Su, Kanalizasyon ve Doğal Gaz şebeke hatlarının çekilmesinden dolayı tahrip olan tüm mahallelerimizde yama çalışması yaptık. Sadece yama işi için bu yıl 8 bin ton sıcak asfalt kullandık. Çok şükür kış gelmeden hiçbir mahallemizde bu tür sorunlu bir yol bırakmadık. Yine bu iş sezonunda 8 merkez mahallemizde 7 bin metrekare kilit parke taşı kullanarak halkımıza daha yaşanır ve çukur ve çamurdan arınmış yollar yaptık. Kendi öz kaynaklarımız ile 163 kilometre stabilize yaptık. Hiçbir mahallemizde stabilizesi yapılmayan yol bırakmadık. Allah’a şükürler olsun artık vatandaşlarımızın ayağı çamur olmayacak. Bunun yanı sıra 165 kilometre de reglaj çalışması yaptık. Yolları yaparken alt yapısı ile bir bütün olarak planlayarak yaptık. Yolların altyapı ve su geçişleri için ise 2 bin 670 metre korige boru kullandık.” Dedi.

2020’DE DE HIZ KESMEYECEĞİZ

Öte yandan 2020 yılı projelerinden de söz eden Akman, bu projelerden en önemlisinin yine alt ve üst yapı işlerinin devam ettirilmesi olduğunu vurgularken: “İskele Mahallesi Feribot İskelesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi arandaki yaklaşık 7 bin metrelik yolun dolgu ve altyapı çalışmaları tamamlanmıştı. Yaklaşık 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 9,5 metre genişliğine sahip çift şeritli sahil yolunun, bir tarafında 2 metre genişliğinde bisiklet yolu ve diğer tarafta 2 metre genişliğinde yürüme yolu mevcuttur. Gezi amaçlı kullanmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduğumuz proje ile destek alınan sahil yolunun gelecek iş sezonunda BSK Asfaltı ve bisiklet yolunun betonu dökülerek halkımızın hizmetine sunulacak.”

MAVİ BAYRAKLI TUŞBA’NIN NAZAR BONCUĞU OLMAYA DEVAM EDECEK

“Türkiye'nin iç sulardaki tek mavi bayraklı olan Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımızı hizmete alarak bölge turizmine büyük katkı sunduk. Bölgede büyük bir ihtiyaç olan ikinci halk plajı için de kolları sıvadık. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz tarafından Ayanis (Ağartı) Mahallesi Van Gölü sahilinde kamuya ait arazi, ilkbahar aylarında ağaçlandırarak startını verdik. Bakanlıklara sunduğumuz projelerin takibi kapsamında Kültür ve Turizm Bakamı Mehmet Nuri Ersoy'u makamında ziyaret ederek hazırladığımız Ayanis Halk Plajı Projesi için destek istedik. Masmavi suları, eşsiz koyları ve mavi bayraklı plajıyla bölgenin en önemli değerlerinden biri olan Van Gölü'nün, bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşların uğrak yeri haline geldi. Son yıllarda huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla birlikte sadece Vanlıların değil çevre illerin yanı sıra komşu ülke İran'dan da gelen çok sayıda turistin tatilini Van'da geçiriyor ve Van Gölü'nden faydalanıyorlar. İnşallah bakanlık desteği ile kısa sürede hayata geçireceğiz.”

TUŞBA ŞEHİRLEŞECEK!

Diğer ilçelere kıyasla şehir merkezi ve bir çok ticari alan konusunda eksiklerle kurulan Tuşba’da şehirleşme anlamında çalışmaların yürüyeceğini de vurgulayan Akman, bu noktada yapılacak hizmetler için ise şunları söyledi: “Hizmet Binamızın yerleşkesinde bulunan ve 4 tarafında geniş yolları olan, trafik ve oto park sorunu olmayan, müşteri potansiyeli oldukça yüksek 35 bin metrekare alanımız mevcut. Getirisi çok yüksek olacak bir Alışveriş Merkezi ile Otel projemiz var. Vanlı işadamların gelip bu projeyi hayata geçirmenizi bekliyoruz. Artık ilçeniz ve memleketimiz için elimizi taşın altına koyma zamanı geldiğini düşünüyorum. Buraya yatırım yapmak isteyen birçok işadamı olduğunu bilmemize rağmen Tuşbalı ve Vanlı işadamlarının memleketlerine yatırım yapmalarını bekliyoruz. Belediye olarak buraya yatırım yapmak isteyen işadamlarımıza gerekli destek ve kolaylıklar sağlayacağız.”

MODERN SEMT ÇARŞISILARI YAPILACAK

“İstasyon Mahallemizde bin 910 metrekare alan üzerinde inşa edilecek olan semt çarşısı projemiz var. İnşaatına önümüzdeki günlerde başlayacağımız standartların üzerinde olan modern semt çarşısının mimari yapısı, konforu ve ferahlığı ile Van’da ilk kez böyle bir semt çarşısının inşa edilecek. Hem esnafımız memnun kalacak hem de mahalle sakinlerinin alışverişlerini rahatça yapabilecekleri yeni semt çarşısı kurmuş olacağız. Van’da semt pazarları konusuna farklı bir bakış açısı getireceğiz. Görsel estetiğin yanı sıra mevsim itibariyle yaz ve kışın kullanım kolaylığı sağlayacak. Tuşba Belediyesi olarak kendi öz kaynaklarımızın yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığımız hibe kredi ile inşa edeceğiz. Kentsel gelişimin sürdürülmesi amacıyla inşa edeceğimiz çarşı tarihi mimari yapısıyla ilçede bir ilk olacak.”

İSKELE SAHİL BANDI TAM YOL DEVAM EDECEK!

Van Gölü etrafındaki en önemli projelerden birisi olarak inşa edilen Sahil Bandı’nın devam edeceğini de müjdeleyen Akman,: “Belediye olarak 2018 yılında tamamlayarak halkın hizmetine sunulan 15 Temmuz Şehitler Parkı’nın ardından hemen DAKA desteği ile İskele Sahil Bandı 2. Etap Projesine başladın. Allah’a hamdolsun bu projemizi de beklentilerin üzerinde yüksek bir standartta yaparak halkın hizmetine sunduk. Şimdiden arkadaşlarımız, teknik ekibimiz 3. Etap fizibilite çalışmalarına başladılar. Arıtma Tesislerine kadar olan yaklaşık 2 kilometrelik sahil bandı projesi hazırlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte maliyeti de ortaya çıkacaktır. Siz de takdir ederseniz Tuşba Belediyesi gibi kıt imkanlara sahip olan bir belediyenin öz kaynakları ile böyle bir projeyi yapmak imkansız bunun için bakanlıklar nezdinde açılan hibe kredilere başvurarak hayata geçireceğiz. Bu konuda her zaman olduğu gibi Sayın Valimiz ve milletvekillerimizin de destekleriyle bu projemizi de hayata geçireceğimize inanıyorum.” Dedi.

TUŞBA’NIN DA MİLLET BAHÇESİ OLACAK

Akman, ayrıca: “Tuşba Belediyesi olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bir benzeri olmayan birbirinden güzel parklar yaparak Türkiye genelinde en fazla ve en geniş yeşil alan kazandıran belediye olduk. Bir sahil kenti olma farkındalığını ilk kez Vanlılara yaşatan belediyemiz İskele Mahallesi Van Denizi sahilindeki çalışmaları ile metruk, çöplük, bataklık alanlarını projelendirerek sosyal ve kültürel tesislerin yanı sıra mesire alanları oluşturdu. Bu yeterli midir? Elbette yeterli değildir. Moralı Deresi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitemizin arasında bulunan yaklaşık 500 dekar alana millet bahçesi yapmak için bakanlıktan söz aldık. Arazinin devri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa sürede tamamlayarak bunun da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekleri ile ilkbaharda temelini atacağız. Bu kadar devasa arazinin hiç bir yerde olacağını tahmin etmiyorum. Allah’ın izni ile bunun da bölgede bir ilk olacak.” Dedi.

Editör: TE Bilisim