Van’da etkisini sürdüren soğuk hava, aktarlara olan rağbeti arttırdı. 


Van’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar ise bitkisel ürünler için aktarlara büyük ilgi gösteriyor. Kış aylarında çok tüketilen ıhlamurun kilosu 150-160 TL’yi bulurken, vatandaş ise gribal enfeksiyonlardan korunmak için farklı bitkilere başvuruyor. Kentte 30 yıldır aktarlık yapan Veli Baba Baharatçısı'nın yetkilisi Saim Dedeoğlu, kış mevsimi ile birlikte aktarlara olan ilginin arttığını söyledi. Vatandaşların en çok papatya, kuşburnu ve tarçına rağbet gösterdiğini ifade eden Şen, “Bunun yanında bizde grip için tarçın, zencefil, kuşburnu ve karabiber karışımı bitkileri öneriyoruz. Ihlamurun ise bu yıl fiyatı çok yüksek olmasından dolayı pek fazla tüketilmemektedir. Alan oluyor, ama çok düşük gramajlarda. Bu yıl hava koşulları çok çetin geçiyor ve birçok insanımız bu soğuk havalardan etkilenerek grip oluyor, bundan dolayı da soluğu bizlerde alıyorlar. Bizde elimizden geldikçe kendilerine yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

“IHLAMURA ALIM GÜCÜMÜZ YOK”

Grip olan ve bir takım şifalı bitkiler almak için baharatçıya gelen vatandaşlardan Yasin Belen ise, kış aylarında soğuğa karşı en çok ıhlamur tükettiklerini, onu da fiyatından dolayı tüketemediklerini belirtti. Belen, “Artık ıhlamur alamıyoruz, çünkü pahalı ve alım gücümüz düşük. Onun fiyatı da 150 TL olunca başka bitkiler almak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.
Kamil Kaya isimli vatandaş ise, ıhlamur alamadığı için bol bol limon tüketmek zorunda kaldığını ifade ederek, ıhlamurun fiyatının bu şekilde yükselmesine anlam veremediğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim