Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Kemal Aktaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soru önergesi sundu. Aktaş çocuk tutukluların Van’dan diğer illerdeki ceza evlerine ailelerine haber verilmeden nakil edildiğini Bakan Bozdağ’a sordu.

Milletvekili Kemal Aktaş, çocuk tutukların cezaevlerine nakil edilirken işkenceye maruz kaldıklarının basında yer aldığını belirtti. Aktaş, “Son günlerde Van ilimizdeki cezaevlerinde tutulan çocuk tutukluların ailelerinin bilgisi dışında çeşitli illere nakillerinin yapıldığı yönündeki haberler basında yer almaktadır. Geçtiğimiz hafta 8 çocuk gözaltına alındıktan kısa bir süre sonra ailelerinin bilgisi dışında Ankara Sincan Cezaevine nakledilmişlerdir. Nakil esnasında kötü muamele ve işkence gördüklerine dair iddialar basında yer almıştır. Bu çocuklardan bazıları nakledildikleri günden sonra serbest bırakılmışlardır. 21 Kasım 2014 tarihinde de 7 Çocuk tutuklu aynı şekilde Midyat Kapalı Cezaevine götürülmüşlerdir. Van Cezaevine Çocuklarını ziyarete giden ailelere Cezaevi yönetimi kapasite yetersizliği nedeniyle çocukların Midyat Cezaevine gönderildiklerini söylemiştir. Uluslararası hukuk ve çocuk hakları sözleşmesine göre “çocuklar için tutuklama ve gözaltına alma uygulamasının istisna” olması gerekirken; Türkiye’de çocuklar için gözaltına alma uygulaması genel bir kurala dönüşmüş durumdadır.” Dedi.

ENGELLERİ KALDIRMA YÖNÜNDE BİR ÇALIŞMANIZ VAR MIDIR?

Aktaş bu bağlamda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ şu soruları yöneltti: “Çocuklara yönelik sıklıkla gözaltı uygulamasına gidilmesinin nedeni nedir? Gözaltı uygulamasına başvurulmadan şüpheli çocukların ifadelerinin alınmasının önündeki engeller nelerdir? Bu engelleri kaldırma yönünde bir çalışmanız var mıdır? Gözaltına alınan çocukların dosyalarının henüz hazırlık aşamasındayken; başka illere nakillerinin yapılmasının gerekçesi nedir? Kapasite eksikliği gerekçesi sizce makul bir gerekçe midir? Sevk kararları tarafınızdan mı verilmektedir? Sevk işlemine tabi tutulan çocuklardan bir kısmının nakilden hemen sonra tahliye edilmiş olmaları, gözaltı gerekçelerinin yersiz olduğunu ve nakil yoluyla çocukların tekraren mağdur edildiklerini göstermiyor mu? Adalet Bakanlığı verilerine göre, cezaevlerinde çocuklara uygulanan işkence ve kötü muamele iddialarını araştırmaya yönelik açmış olduğunuz disiplin ve ceza soruşturmalarının sayısı nedir? Bu soruşturmalardan kaç tanesi cezayla sonuçlanmıştır? Kaç tanesine takipsizlik verilmiştir? Sevk esnasında uygulandığı iddia edilen işkence ve diğer kötü muamelelerden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu uygulamaları önlemeye yönelik herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
Ulusal ve uluslararası mevzuata göre çocuk tutukluluğunun ‘en son çare olduğu’ unutulmadan çocuk cezaevlerini kapatarak çocuk tutukluluğuna derhal son vermeyi düşünüyor musunuz? Başta çocuk cezaevleri olmak üzere; tüm cezaevlerini bağımsız izleme heyetlerine açma yönünde bir çalışmanız var mıdır? Son 10 yılda hangi suçlardan kaç çocuk gözaltına alınmıştır? Bu çocuklardan tutuklananların ve hüküm giyenlerin sayıları kaçtır? İllere göre sayısal dağılım nedir?”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim