ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ - Bugüne kadar Van Gölü ve Van Gölü Havzası’na dikkat çekmek için sayısız etkinlik yapan Vangölü Aktivistleri geçtiğimiz haftalarda Van Gölü çevresindeki bisiklet turundan sonra bir farkındalık daha yarattı. Etkinlikleriyle hem adlarından hem de Van Gölü’nden sıkça söz ettiren aktivistler uzun süredir gündemlerinden düşürmediği Van Gölü için bir kez daha Koruma Kanunu çıkarılması çağrısı yaparken buna dikkat çekmek için de Süphan Dağı zirvesine tırmanış gerçekleştirdi.

 

 

Van ve Bitlis bölgesinde faaliyet gösteren Van Gölü Aktivistleri Derneği, bir kez daha Van Gölü’ne dikkat çekmek için iş başındaydı. Van Gölü’ne dair saysıız etkinlik gerçekleştiren aktivistler Süphan Dağı'na dördüncü kez zirve tırmanışı etkinliği düzenlendi. Daha önce Süphan Dağı'na üç ayrı tırmanış gerçekleştirerek Van Gölü havzasının güzellik ve zenginliklerine dikkat çeken Van Gölü Aktivistleri Derneği, dördüncüsünü düzenlediği Süphan Dağı zirve tırmanışı ile Van Gölü'nün geleceğe daha temiz, daha mavi taşınabilmesi için Van Gölü Koruma Kanunu'nun gerekliliğine dikkat çekti.

 

 

BAŞKA VAN GÖLÜ YOK DİYORLAR!

 

Gönüllülerden ve profesyonel sporculardan oluşan 23 kişilik ekip, Sabah saatlerinde gerçekleştirdikleri 4 bin 58 metre yüksekliğindeki Türkiye'nin üçüncü yüksek dağı olan Süphan Dağı'nın zirvesine ulaştı. Aktivistler zirvede Türk bayrağının yanı sıra 'Başka Van Gölü yok. Van Gölü mavi ve temiz kalsın' yazılı pankart açtı.

 

 

23 KİŞİYLE VAN GÖLÜ ZİRVESİ

 

Öte yandan konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, etkinlik için şu ifadelere yer verdi: “Van Gölü kapalı bir havzaya sahip olduğu için son yıllarda gün geçtikçe kirleniyor. Van Gölü Aktivistleri kuruluş amacına uygun olarak, Van Gölünün daha temiz ve gelecek nesillere ulaştırmak adına çeşitli etkinlikler ve aktiviteler yapıyor. Dördüncüsü olan Süphan Dağı'na tırmanış etkinliği düzenledik. Aktivistler olarak Van Gölünün kurtuluşu ve Van Gölü Koruma Kanunu'nun çıkması ve farkındalık oluşturmak amacıyla Süphan Dağı'na tırmandık. Gönüllü ve profesyonel sporcularında yer aldığı 23 kişilik bir ekiple tırmanışı gerçekleştirdik.”

 

 

VAN GÖLÜ İÇİN ÇIKTILAR İNGİLİZ UÇAĞININ ENKAZIYA KARŞILAŞTILAR

 

“Süphan Dağı’na tırmanışımız 2 gün sürdü. İlk gün 3 bin metreye tırmandık. Kamp kurduk ve sabah erken saatlerde tırmanışımıza devam ettik. 8 saatlik tırmanışın ardından, zirveye vardık. Zirveye ulaştıktan sonra hala zirvede erimeyen buzullarla karşılaştık. 23 Nisan 1959 yılında düşen İngiliz uçağının motor ve parçalarına da rastladık. Son olarak zirvede, Van Gölünün mavi kalması daha temiz kalması ve Kuruma Kanunun çıkması için zirve defterini imzaladık. Yaklaşık 5-6 saatlik inişten sonra Van Gölü Koruma Kanunu'nun çıkması ve farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz zirve tırmanışımızı sorunsuz bir şekilde tamamlamış olduk.”

 

 

Editör: TE Bilisim