ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - HAKİM İNALÖZ - “Tekstilde İş Gücü Yerinden Edilmiş Kişilerle Gelişiyor” projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Proje kapsamında 120 kursiyer sertifika aldı.

 

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen proje kapsamında dezavantajlı 120 kişiye eğitim verildi. Eğitim alan kursiyerler sertifikalarını aldı. 2 engelli kursiyer, 4 üniversite mezunu, 44 lise mezunu ve 70 ilkokul mezunu kursiyer olmak üzere toplamda 120 kursiyere eğitim aldığı projede, sertifikalarını alan kursiyerler aldıkları eğitimler sonucunda ya kendi işini kuracak ya da belli alanlarda iş sahibi olabilecek.

 

TAKVA: BİRLİKTE PROJE YÜRÜTTÜK

Toplantıda bir konuşma yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Yerinden edilmiş derken, Van’da olup da merkezde yaşamayan, bir şekilde kırsalda veya çevre illerde yaşayan dezavantajlı olarak tanımladığımız hanımların, gençlerin iş gücüne katılmasını sağlamak adına bir proje yürüttük. Avrupa Birliği’nin desteğiyle Çaldıran ilçemizde Van’da yerleşiği bulunan değerli arkadaşlarımızın kurmuş olduğu Çaldıran Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği’nin liderliğinde Van TSO, Terziler Konfeksiyoncular, Kunduracılar, Giyim Sanatkarlar Esnaf Odasının ortaklığıyla bir proje yürüttük. Proje bugün itibariyle sizlerin katılımıyla tamamlandı.” Dedi.

 

“BİZİM TEKSTİLKENT AVANTAJIMIZ VAR”

Projede 120 kursiyerin yer aldığını aktaran Takva şöyle devam etti: “Bu arkadaşlarımız hem teorik eğitim aldılar hem de pratik eğitimler aldılar. Pratik eğitimler almaları içinde makineler temin edildi. O arada da proje bütçesi kapsamında yeterli bir kaynakta kursiyerlere dağıtıldı. Geçen hafta sonu benzer bir proje ile 100 katılımcının eğitildiği proje sonuç kapsamında Diyarbakır’a gittim. Diyarbakır Tekstil İşverenler Derneği’nin yürüttüğü bir projeydi. Orada da kapanış programı yapıldı. Bu program içinde birde tekstil konferansı düzenlendi. Diyarbakır’da kümelenmiş bir tekstil kümelenmiş bölgesi yok. Bizde avantaj olarak bir tekstilkent kuruldu. Burada bin 50 kişi de istihdam ediliyor.”

 

“ANLIMIZI AK EDEREK SONUÇLANDIRDILAR”

Takva, “Çaldıran Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Çetin bey bize bu projeyi yapmak istediklerini ilk göreve geldiğimizde söylemişlerdi. Hedef kitle, genel paydaşta Terziler Konfeksiyoncular, Kunduracılar, Giyim Sanatkarlar Esnaf Odası olması nedeniyle başkanımız ve diğer arkadaşlarımızın samimi ve hiçbir şart koşmadan projeye deste vermelerinden dolayı proje hayat buldu. Aradan geçen 12 ayın ardından arkadaşlarımız başarılı çalışmalarıyla anlımızı ak ederek sonuçlandırdılar. Projeyi yazan kahraman da bugün aramızda yer alıyor. Projeyi arkadaşımız Yunus Yetkin yürüttü. Ben kendisine çok teşekkür ediyorum. Yunus Beye ben çok teşekkür ediyorum. Kendisi çok iyi bir arkadaşımızdır.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA KONUŞURKEN HEYECANLANDI

Konuşurken heyecanlanmadığını ancak bu projede heyecan duyduğunu dile getiren Takva son olarak şunları dile getirdi: “Ben normalde konuşurken heyecanlanmam ama bu projeyle ilgili çok heyecanlandım. 120 genç insan burada bir eğitim aldı ve bunun neticesinde 10-12 tanesi iş buldu. Birçoğu da bu proje kapsamında girişimcilik eğitimi aldı. Kendiişlerini kurmaya yönelecekler. Ben bu arkadaşların hiç birinin işsiz kalacağına inanmıyorum. Ya kendiişlerini kuracaklar ya da buldukları işlerde çalışacaklar. Kısa sürede iş, aş sahibi olacaklar. Bizim şehrimizde niteliksiz iş gücünün istihdama katılımını sağlamak üzere önemli çalışmalar yapılıyor. Tekstilkent bu anlamda önemli bir kümeleme oldu.”

 

YÜCE: HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Çaldıran Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Çetin Yüce ise, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan teknolojik değişimler, artan rekabet her alanda etkili olduğu gibi iş gücü piyasasında da etkili olmuş ve işgücü piyasasında daha bilgili, tecrübeli, donanımlı işgücüne ihtiyaç her geçen gün artmaya başlamıştır. Genç insanlar yeterli iş tecrübesine ve mesleki eğitime sahip olmadıklarından dolayı ya kötü işler olarak nitelendirilen ücreti düşük çalışma saatleri uzun, sosyal güvencesi olamayan kayıt dışı işlerde istihdam edilmekte ya da işsiz kalmaktadırlar.” Diye konuştu.

 

PROJENİN AMACI İSTİHDAM SAĞLAMAK

Proje hakkında da bilgiler veren Yüce şöyle devam etti: “Bu da genç nüfus için hem yoksulluk riskini artırmakta hem de gençlerin sosyal ve ekonomik dışlanmalarına neden olmaktadır. Bizlerde bu sorunun çözümüne azda olsa katkı sunabilmek için 2014yılında tekstil sektörüne ara eleman yetiştirmek için bir proje hazırlayıp Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunduk. Projenin fikrinin Van TSO Başkanı Sayın Necdet Takva beyle paylaştığımızda biz her konuda destek olabileceğini beyan etti. Projemizin yazımı konusunda gerekli olan desteği sunmuştur. Projemizin amacı dezavantajlı kişilerden 15-40 yaş arası 120 kişiye tekstil alanında eğitim vermek ve bunların çoğunluğunu istihdam sağlamaktı. 2016 yılında projemiz kabul edildi ve ekim 2016’da sözleşmeyi imzalayarak 1 kasım 2016’da proje faaliyetlerine başladık.”

 

“GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERİLDİ”

Yüce son olarak, “Proje kapsamında 10 adet düz dikiş makinesi, 1 adet overlok makinesi, 1 addet ütüleme ünitesi, 60 adet kolçaklı sandalye, 30 adet çalışma masası ve 2 adet dizüstü bilgisayar aldık. Projemizin toplam bütçesi 220 bin avro olup, bunun 115 bin avrosu kursiyerlerimize harçlık olarak verdik. Projemizde yerinden edinmiş 2 engelli kursiyer, 4 üniversite mezunu, 44 lise mezunu ve 70 ilkokul mezunu kursiyer olmak üzere toplamda 120 kursiyere eğitim verdik. İş sağlığı, iş güvenliği, zaman yönetimi, kişisel gelişim, ilk yardım, kadın ve erkek üst giyim dikimi ile ilgili eğitim verildi. Bu eğitimler sonrası 60 kursiyerimize girişimcilik eğitimi verdik. Kursiyerlerimizin bir kısmı bazı tekstil fabrikalarında istihdam edildi.” İfadelerine yer verdi.

 

Terziler Konfeksiyoncular, Kunduracılar, Giyim Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Çetin Karaduman ise 8 aylık proje çalışmasında, kursiyerlere önemli eğitimler verildiğini söyledi. Karaduman projede emeği olanlara teşekkür etti.

 

Proje koordinatörü Yunus Yetkin’in sunumun ardından eğitim alan kursiyerlere sertifika verildi.

Editör: TE Bilisim