ŞEHRİVA ÖZEL: MERAL YILDIZ - Van Balığı’nın tanıtılması ve korunması adına önemli mücadeleler verdiler. Van Gölü’nü merkeze alıp büyük çabalar harcadılar. Kentin önemli kentsel ve çevresel sorunlarında paydaş oldular. Yetmedi, Van Gölü çevresinde 450 km’yi aşkın bir mesafeyi Türkiye’den bir çok bisiklet severi davet ederek bisikletle gezdiler. Van’a ve Van Gölü’ne dikkat çekmek için 4 gün boyunca göl çevresinde gezip Van Gölü Havzası’nın güzellikleri konusunda farkındalık oluşturdular. Van Gölü Aktivistleri adıyla kentin önemli bir değeri olan aktivistler bir kez daha büyük takdir topladılar. Tur boyunca bir çok destinasyon merkezinde gezinen aktivistler o tur biter bitmez de yaşananları Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

Van Gölü Aktivistlerince düzenlenen "1. Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği" sona erdi. Şenlik sonrası Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Van Gölü Aktivisti Derneği Başkanı Erdoğan Özel, 4 günlük şenlikleri kapsamında Van Gölüne dikkat çekmek için çabaladıklarını Van’a turist çekmeyi amaçladıklarını söyledi. Van Gölü'nün turizme kazandırılması ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Van Denizini Pedallıyoruz" sloganıyla Adilcevaz'da başlatılan ve 4 gün süren "1. Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliğine" katılan yaklaşık 60 sporcu bisikletleriyle Van Günü çevresindeki turlarını tamamladı. Bisiklet şenliklerini tamamlayan Aktivisti Derneği Başkanı Erdoğan Özel, tur süresince yaptıklarını Şehrivan’a anlattı.

 

 

ÖZEL: MİSAFİRLER VAN’A HAYRAN KALDI

 

Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel Şehrivan’a verdiği demeçte, tur süresince çok eğlenceli saatler geçirdiklerini belirtti. Özel, “Turda ikinci günden sonra Muradiye’ye vardık. Orada kamp kurduk. Geceleyin kamp kurduğumuzda Muradiye Şelalesinin su sesi temiz havası, bizleri ve misafirleri etkiledi. Sabah güneşle birlikte kalktık. Çevre temizliği yaptık. Kampımızı topladık. Daha sonra da mavi bayraklı plaja doğru pedalladık. Amacımız misafirlere Türkiye’deki ilk mavi bayraklı plajı göstermekti. Sahil yolunu takip ederek Adır Adası manzarasından, Ayanis kalesini izleyerek mavi bayraklı plajda soluklandık. Turşba Belediyesi orada bizim için bir program hazırlamıştı. Orada misafirlerle birlikte yüzdük. Dinlendikten sonra Van’ımızın önemli bir değeri olan Van YYÜ kedi evini ziyaret ettik. Misafirlerimiz Van’a hayran kaldı.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN GÖLÜ KİRLENMESİN MAVİ KALSIN”

 

Van şehir merkezinde pedallayarak “Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın” sloganları eşliğinde turlarına devam ettiklerini belirten Özel, “Bu sırada vatandaşların ilgisi ile karşılaştık. Gerek ıslık gerekse de alkışlandık. Vatandaşların desteği çok güzeldi. Diğer şehirlerde de aynı destekle karşılaştık. Vatandaşlarda Van gölü mavi kalsın diye destek oldu.” dedi.

 

 

KALEDE SÜRPRİZ VARDI

 

Özel, “Van şehir merkezinde kültür ve geri dönüşüm sokaklarında geçtik. Geri dönüşüm sokağında dinlendik. Daha sonra pedallayarak kalede bulunan Atatürk kültür parkında kamp kurduk. Burada bize bir sürpriz hazırlanmıştı. İpekyolu Belediyesi Van sıra gecesi ve çiğ köfte yoğurma davul zurna eşliğinde bize güzel bir gece yaşattılar.” Diye konuştu.

 

 

POLİS VE JANDARMAYA TEŞEKKÜR

 

Üçüncü günün sabahında Van kalesini izledikten sonra Gevaş’a doğru yola çıktıklarına vurgu yapan Özel, “Gevaş şehir merkezinde tur attık. Orada da vatandaşın ilgisi vardı. Gevaş gençlik merkezinin karşılaması ve bize eşlik etmesi ile Gevaş sahiline geçtik. Gevaş sahilinde çöp topladık. Bu da etkinliğimizin bir parçasıydı. Daha sonra Gevaş gençlik merkezinde Gevaş Belediyesi ve kaymakamlığının programına katıldıktan sonra yola devam ettik. Sonraki gün tünelden güvenli bir şekilde geçiş yaptık. Yol boyunca jandarma, emniyet ve trafik ekipleri muazzam bir fedakarlık yaparak görevlerini yerine getirdi. Kendilerine teşekkür ediyoruz. İşlerini en iyi şekilde yaptıkları için minnettarız.” İfadelerini kullandı.

 

 

AYILAR ZİYARETE GELDİ

 

Gevaş’ın ardından Tatvan’a geçtiklerini belirten Özel, “Burada Tatvan belediye başkanı ve kültür turizm müdürü bizi bir gurup bisikletli ekiple karşıladı. Bize eşlik ettiler. Burada şehir turu attık. Halkın ilgisi burada da büyük oldu. Akşam kamp yapmak üzere dünyanın 2’inci Türkiye’nin en büyük krater gölünde kamp yaptık. Eşsiz bir doğa misafirlerimizi oldukça etkiledi. Hatta ayılarla karşılaştık. Sabaha kadar nöbet tuttuk. Bu da turumuzun güzel bir eğlencesi oldu. Ertesi gün Nemrut Dağından inerek Bitlis’in kurtuluşu programına katıldık. Daha sonra Bitlis İhlasiye medresesi, Bitlis kalesini gezdikten sonra Bitlis’in meşhur yemeği olan Büryan’ı yiyerek Adilcez’a doğru turumuzu tamamladık.” Şeklinde konuştu.

 

 

MİSAFİRLER VAN’DAN MEMNUN AYRILDI

 

Özel, etkinlikteki amaçlarının tamamen Van’ı tanıtma ve Van Gölü’nün kirlenmemesine dikkat çekmek olduğuna vurgu yaparak, “Buradaki amacımız tarihi yerleri misafirlerime göstermekti. Van Gölü etrafındaki güzellikleri özellikle görsünler istedik. Yemek kültürlerini de tanıtmayı amaçladık. Van’ın yöresel yemeklerini de misafirlere tattırmadan göndermedik. Misafirlerimiz çok memnun kaldı. Misafirlerimiz Van Gölü çevresinin bisiklet kullanıma çok uygun olduğunu ve Van Denizini çok beğendiklerini, insanları çok sevdiklerini, özellikle belediyelerin ve kurumların oldukça ilgi göstermesi misafirlerimizi mutlu etti. Seneye de gelmek istediklerini ve bu turun tekrarlanmasını istediler. Aynı zamanda çevrelerine de tura katılmaları için güzellikleri anlatacaklarını söylediler.” Diye konuştu.

 

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

 

Özel son olarak şunları söyledi: “Yerel ve ulusal basında da oldukça yer alan etkinliğimiz amacına ulaştı. Önümüzdeki dönemde de bu etkinliğimizin geleneksek hale getirerek, 2’incisini van’dan başlatmayı planlıyoruz. Bitlis valiliğine, Van Valiliğine, Van Büyükşehir Belediyesine, belediyeler ve kurum ile kuruluşlara, DAKA’ya, kolluk kuvvetlerine ve bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim