Geçtiğimiz günlerde haber sitelerine göz atarken ilginç bir habere denk geldim.

Dünyada, en çok MR çektiren ülkeler sıralamasında Türkiye şampiyon olmuş! Yani yüzlerce ülke içerisinde bizim kadar MR çektirmeye meraklısı yok!

Eee... Millet bu kadar MR meraklı iken, kentin röntgenini çekmemek olur mu?

Ne demiştik? Her hafta bu köşede buluşup kentin, kenti yönetenlerin, kentteki sorunların, olması halinde de ‘iyi’ işlerin röntgenini çekip, üzerine değerlendirmeler yapacağız.

Bu haftanın röntgeni çekilmesi gereken konu bence kentin ‘Toplu Taşıma Belası’ olmalı! Gerçi, kentin toplu taşıma hizmetini yapan kesimler üzerine tez yazılacak cinsten de bir tek kalem de röntgenini çekip teşhisini koyalım.

Geçtiğimiz günlerde Şehrivan’ın göz ağrılarından Erdoğan Özel hoca kentin trafiğini yazarken çok yerinde bir ifade kullanmıştı. Bitmek tükenmek bilmeyen korna, gürültü, patırtı için biz Vanlıların deyimiyle ‘Kurrederrrr!’ diye feryat etmişti!

 

He vallahi de katılıyoruz: Kurreder!

Yeter mi bilmem? Ama biz Vanlılar ve Van’da yaşayanların toplu taşıma zulmünü daha hangi kelimeler anlatır bilmem. Fakat, kentte bir sarı minibüs, mavi yarım otobüs zülmü ile eziyet çektiğimiz doğrudur!

Bakın bu kentte yaşayan kimi yoldan çevirip sorarsanız sorun aynı dertten muzdarip olacağını göreceksiniz. Bu kentte toplu taşımayı yapan kesimler kentte deyim yerindeyse ‘Dingo’nun Ahırı’nda cirit atıyor. Trafikte özel aracı ile seyahat eden de, toplu taşıma kulanan da, yaya gezeni de bu dertten muzdariptir, emin olabilirsiniz.

 

Neden mi?

Bir kere toplu taşımayı yapan minibüs ve özel halk otobüslerinin bir KURAL ve KAİDE anlayışı yok! Yani kentin trafiğinde onlara biçilen bir kurallar bütünü yok!

-“Ben istediğim yerde dururum.” Diyorlar kentin trafiğini allak bullak edebiliyorlar!

-Cumhuriyet Caddesi gibi Maraş Caddesi gibi bir şeridi ‘banko’ olarak otopark niyetine kullanılan ve akışı sadece tek bir şeritten sağlanan tek şeritli caddelerde bildiğiniz ‘işkence’ yapıyorlar. Cadde boyunca önlerinden geçtiği herkesi almak için kaplumbağa hızında araç kullanıyorlar, arkadaki toplu taşımaya hiç yolcu kalmasın diye o caddden geçmek isteyen herkese eziyet ediyorlar!

-Canın, malın, mülkün kıymeti yok sanki adamlarda! Siz trafikte seyir halindeyken yol hakkı sizde olmasına rağmen sizin üzerinize sürebiliyor, sizi ezme pahasına bir rahatlıkla canınıza kastedebiliyorlar!

-Seyir halindeyken bir taraftan araç kullanıp bir elle telefon ile uğraşıp diğer elle para sayıp diğer taraftan da para alıp verebiliyorlar. Bunu yaparken en az önemsedikleri iş trafikteki ilerleyişleri...

-Kentin her yerinde durak yapabiliyorlar, bir tek ‘D’ işaretli duraklarda durma alışkanlıkları yok. Yasakmış gibi... Onun dışında her yer onlara serbest! Aniden duruş yapmış, trafiğin seyrini bozmuş, takip mesafesine uymamış umurunda mı sanki?

-Patates muamelesi görüyorsunuz. Evet, torbalarca patates nasıl muamele görüyorsa siz otobüslerde o muameleyi görüyorsunuz. Aşırı hızda uyardığınızda, “Biraz dikkatli kullanır mısınız?” dediğinizde ya da tıka basa araçta “Bu kadar yolcuyu nereye bindireceksiniz?” diye sitem ettiğinizde ağız dolusu küfür ve hakaret işitmeniz gayet mümkün! Yolların efendisi onlar nihayetinde...

-Trafikte bir düzen olmadığı gibi kurallara uyma gibi bir alışkanlık içinde olmanın çok bir anlam taşıdığını söyleyemiyorsunuz. Yol boşsa kırmızı ışıkta geçmeyi bir yana bıraktım kırmızı ışıklarda durma olayı lüks!

 

Ve daha neler neler...

Allahım böyle bir zulüm olabilir mi bilmiyorum?

Herkesin benzer eziyetleri çektiğini çok iyi biliyorum da, bu konuda neden aklı başında bir müdahele geldiğini anlamakta ciddi zorluk çekiyorum.

Nihayetinde toplu taşıma yapan bu insanların bağlı olduğu bir oda, bu kentin trafik işleyişinden sorumlu kurum, kuruluşlar var?

Kimse trafikte kendilerine ayrı bir ‘Cumhuriyet’ kuran bu insanların tutumlarına bir şey demeyecek mi?

Yeri geldiğinde Büyükşehir Belediyesi otobüslerini rehin alacak kadar gözleri dönen, trafikte onlardan önce yolcu almak için resmen trafik canavarına dönüşen, işi intikama kadar dönüştüren bu düzene artık birilerinin dur demesi gerekiyor.

Bir süre daha müdahale edilmesi trafik terörü ciddi boyutlara taşınacak!

Hani biz “Tramvay istiyoruz!”, “İlçelere belediye otobüsü” diyoruz ya. Bence en az onlar kadar büyük sorunlarımızdan birisi de bu.

Van gerçekten ciddi sıkıntılar ve sorunlar ile uğraşıyoruz.

Ama bu toplu taşıma eziyetini görünce diyorsunuz ki:

Allah Van’a başka bela vermesin!

 

 

Editör: TE Bilisim