Alman ve İranlı firmalar gerek Van Organize Sanayi Bölgesi gerekse de YYÜ bünyesinde bulunan Teknokentte yatırım yapmak için kolları sıvadı. 


Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Cazibe Merkezleri Programının da etkisiyle gerek yerli gerekse yabancı birçok firma Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım yapma girişimlerinde bulundu. Van’a şu ana kadar 107 yerli firmanın yanı sıra 1 Alman, 5 İran firmasının yatırım yapmak için girişimde bulunduğu belirtiliyor.


Açıklamalarda bulunan Van Organize Sanayi bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt ile YYÜ Teknokent Müdürü Doç. Dr. Necat Görentaş, firmaların hükümetin açıkladığı Cazibe Merkezleri Programını da fırsat bilen 107’si yerli 6’sı yabancı olmak üzere toplam 113 firmanın Van’da yatırım yapmak için girişimde bulunduğunu ifade etti.
Cazibe Merkezleri Programı ile bölgeye adeta yerli ve yabancı yatırımcı akını yaşandığını belirten Şemsettin Bozkurt, “Hem yurt içerisinde hem de yurt dışından Van OSB çok ciddi bir yatırımcı akınına uğradı. Bu yatırımcı akını içerisinde 107 yerli firmanın yanı sıra şu ana kadar yurt dışı kaynaklı olarak somutlaşan 2 tane projemiz var. Bu projelerden bir tanesi 50 milyon euroluk MDF fabrikası projesidir. Bu projemiz İran kaynaklı AIDA Group, diğeri ise geçtiğimiz günlerde özel uçakla Van’a gelen Almanya’da üretim yapan Atlas Grubu’dur. Atlas Grup Almanya’da iş makinesi üreten ve çok ciddi bir pazar ağı bulunan bir firmadır” dedi.
 

“2 saat süren toplantıda Alman firması iki şey istedi”

1919 yılında kurulan ATLAS GMBH adlı şirketin yaklaşık 98 yıldır üretim yaptığını ifade eden Bozkurt, bu firmanın Van’da yapacağı üretimi Asya, Ortadoğu gibi ülkelere ihraç etmeyi planladığını ifade ederek şöyle devam etti:
“Alman yatırımcıyı bu bölgeye cezbeden olay ilimizin 6 ülkeye olan yakınlığından dolayı sahip olduğu stratejik konumuyla adeta Ortadoğu ve Asya’ya merkez teşkil etmesidir. Alman firmamız burada üretileceği makinelerin yüzde 70’nin ihraç edileceğini yüzde 30’nun da yurt içindeki ihtiyaçları gidermek üzere üretmeyi planladıklarını ifade etti. Yaklaşık 2 saat süren toplantıda Alman firması bizden iki şey istedi. Birincisi yatırım yapacakları 50 bin metrekarelik alan, diğeri ise bürokratik engellere takılmadan çalışmalarını yürütmek. Bunun yanı sıra ilk etapta kendi öz kaynaklarıyla burada ilk etapta 150-200 kişiye kaynak sağlayacak önemli bir yatırım yapacaklarını ifade ettiler”
 

“Neden Van?”

Van OSB’de üretilen ürünlerle ilgili de firma yetkililerine bilgi verdiklerini de aktaran Bozkurt, Almanların ‘Neden Van’ sorusuna yanıtı da şu şekilde verdi:
“Firma yetkilileri buradaki genç nüfus kaynağını doğru şekilde kullanmak ve Almanya’ya götürmek suretiyle donanımlı hale getirmek istediklerini ifade ettiler. Bu iki firmamızı Van’a kazandırmamız son derece önemlidir. Van’ın Cazibe Merkezleri kapsamından da 23 il içerisinde pilot il seçilmesi tesadüf değildir. Burada verilen desteklerden maksimum derecede faydalanmak istiyoruz. Bizler de bunun için tüm STK ve kurumlarımızla birlikte canla başla çalışmaktayız.”
Yurt dışında olan teveccühlerin yanı sıra yurt içi firmalardan da çok ciddi talepler aldıklarını anlatan Bozkurt, “Şu ana kadar 107 yerli firmamızın talebi söz konusudur. Bu firmalarımızın da çok ciddi bir ihracat ve istihdam hedefleri söz konusudur. Burada yaklaşık olarak 10 bin istihdam ve 1 milyar TL civarında bir ekonomik yatırımdan söz edilmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemlerde ilimiz hak ettiği yatırımları alacak diye düşünüyorum. Hem yurt içinden hem de yurt dışından çok büyük bir yatırımcı akını var. Bizler de bunları karşılamak için gerekli alt yapı sürdürüyoruz. Biz de Van OSB olarak önümüzdeki iki-üç yıl içerisinde 100 milyonun üzerinde ihracat hedefimizi gerçekleştirmek için canla başla çalışıyoruz ”diye konuştu.
 

“4 İranlı firma ile anlaşma yaptık”

YYÜ Teknokent Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necat Görentaş da şu ana kadar 4 İranlı firma ile masaya oturduklarını belirterek, “Son dönemlerde Cazibe Merkezleri kapsamında hükümetimizin bölgeye tanıdığı pozitif ayırımcılıkla birlikte ciddi bir çalışma olduğunu görüyoruz. İnşallah bölgemiz bu sayede arzu edilen noktaya gelecektir. Teknokent olarak 2013 yılında itibaren hızlı bir şekilde firma başvurularını aldık. Şu ana kadar 21 firmamızla anlaşmaya vardık ve burada faaliyetlerine başladılar. Bizler de son zamanlarda uluslararası bir Teknokent olmamız hasebiyle de yabancı firmalarımızın sayısını arttırmaya çalışmaktayız. Bu kapsamda İranlı yatırımcılarla bir çalışmamız söz konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde İran’a yaptığımız gezimizde de birçok firmamız başvuru formu imzaladı. Bu firmalarımızın önümüzdeki haftalarda buraya gelerek çalışma yapacaklardır. İnşallah bundan güzel neticeler alacağız burada 4 tane İranlı firmamızla anlaşma yapmış bulunmaktayız. Bu hem ülkemiz hem bölgemiz hem de ilimiz açısında son derece önemlidir” şeklinde konuştu.



“İranlı firmalar Van’da LED ışıkları üretecek”

İranlı firmaların çok farklı alanlarda çalışma yürüttüklerini anlatan Yrd. Doç Dr. Görentaş, “İran’da gelen firmalarımız çok farklı sektörlerde çalışma yürütmektedirler. Bunlardan bir tanesi polimer üretimi yapmaktadır. Bu firmamız yaklaşık olarak 15 ülkeye ihracat yapan bir firmadır. Diğer bir firmamız LED ışıklarıyla ilgili bir üretim yapmaktadır. Alman teknolojisi ile üretilen ledlerin burada sokak lambaları ve ev içi aydınlatmalarında kullanılması hedefleniyor. Başka bir firmamız ise yaptığı proje ile uluslararası alanda birçok ödül alan bir firmadır. Bu firma her türlü haşereyi bulunduğu ortamdan uzaklaştıran bir alet geliştirmiş. Bunun da üretimini Van’da yapmak istiyor. Son olarak diğer bir firmamız da sağlık alanında çalışmalar yapmaktadır ayrıca bu firmamız kimyasal atıkları dezenfekte eden bir cihaz geliştirdi. Bunun AR-GE çalışmalarını burada yürütmeyi hedeflemektedir” ifadelerini kulandı.
Burada çalışma yapan birçok firmanın AR-GE ve İnovasyon alanında çalışma yaptığını da sözlerine ekleyen Görentaş, Bu firmaların elde ettikleri sonuçları ürüne dönüştürdüklerini ifade ederek bunun da ilimiz ve bölgemizin ihracat ve istihdam rakamlarını ciddi anlamda etkileyeceğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim