Ömer Aytaç AYKAÇ – Şehrivan ÖZEL


 

Başbakan Davutoğlu TOBB Başkanı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen ve STK temsilcileri ile TOBB’un yerel teşkilatlarının da katıldığı istişare toplantısına katıldı. Van’dan da bazı STK temsilcilerinin katıldığı toplantıda geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar ve çözüm süreci konuşulurken, Van’dan katılan isimler toplantıda çözüme dair bazı değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında TOBB Konferans Salonunda düzenlenen İstişare Toplantısı'na Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yöneticileri ve temsilcileri katıldı. Toplantıya Van’dan ise ESOB Başkanı Faruk Alpaslan, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Tes-İş Van Şube Başkanı Naif Balandı, Memur-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar ve bazı diğer STK temsilcileri de katıldı.

ÇÖZÜM HASSASİYETİ KONUŞULDU

Özellike Kobanî protestoları sırasında yaşananların konuşulduğu toplantıda bölgedeki bir çok STK’yı temsilen Faruk Alpaslan ve Necdet Takva bazı değerlendirmelerde bulundu. Van Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği adına konuşan isimlerden biri olan Alpaslan, toplantı sonrası Şehrivan’a değerlendirme yaparak o toplantıda il ve bölge adına konuşulanları anlattı. Alpaslan Başbakan’a bölgedeki durumu anlattıklarını belirterek çözüm sürecinin hassasiyeti konusunda bazı değerlendirmelerde bulunduklarını da belirtti.

ALPASLAN VAN VE BÖLGEDEKİ DURUMU ANLATTI

O toplantı ile ilgili olarak Van’da yaşananları ve süreçle ilgili bilgiler ve bazı raporları da başbakan ile paylaştıklarını belirten Alpaslan, yapılan o değerlendirme toplantısı ile ilgili olarak, “Biz bölgedeki geçmişe yönelik faili meçhullerden tutun da bugüne kadar olan süreci anlattık. Bundan sonraki süreçte de birlik beraberlik içerisinde bir ülke bütünlüğünü baz alarak her türlü soruna birlikte eğilmemiz gerektiğini söyledik. Bu halkların akrabalarının diğer ülke sınırlarında da olsa onlara sahip çıkılması gerektiğini ve buradaki halkın akrabalarının IŞİD belasından kurtulma çabalarının kurtulması gerektiği belirttik. Bunun ortak bir yolunun bulunması için bir mücadele olması gerektiğini vurguladık. Çözüm sürecinin de sadece Doğu ve Güneydoğu’nun değil tüm Türkiye’nin meselesi olduğunu ve tüm batı illerini ve Türkiye illerinin olduğunu belirttik. Bununla birlikte diğer sorunların da dosyaları kendilerine ilettik. Esnaflarla ilgili çalışmaların zaten sürdüğünü ve tahribata uğrayan yerlerin hasarının karşılanacağını söyledi.” Şeklinde konuştu.

“IŞİD BELASINA KARŞI BİR OLMALIYIZ”

Öte yandan IŞİD’in Kobanî sınırındaki katliamlarına da kayıtsız kalınamayacağını belirten Alpaslan, bu konunun da süreçten ayrı da olsa irdelenmesi gereken konulardan birisi olduğunu belirterek; “Asıl gündem ise IŞİD belasından kurtulması ve çözümün devam etmesi yönündeydi. Bizim değerlendirmelerimizin yanında Sayın Ahmet Davutoğlu da konu ile yakından ilgilendi. Başbakanın oradaki söylemleri kesinlikle şu anki coğrafyadaki huzursuzluğun açılım ve çözümle bağdaştırılmaması gerektiğiydi. Çözüm sürecinde belli bir program izlendiği ve bu programın takvime göre işleyeceğini belirtti Sayın Başbakan. Bu programın kesintiye uğramadan devam edeceğini söyleyen Sayın Davutoğlu, son günlerde yaşananların çözüme bağlı olmadığını ve bunu ayrı bir şeklide değerlendireceklerini kaydetti. Her nasıl Van depreminde 75 milyon bizim yanımızda insanlık namında yer aldıysa bu katliamda da ister Türk, ister Kürt, ister Yezidi olsun onların yanında insanlık namına durulması gerektiğini de biz belirttik.”

Öte yandan o toplantının basına açık bölümünde ise Başbakan Davutoğlu yaşanan olaylarla ilgili olarak esnafın zararlarının karşılanacağını belirterek, tedbirler ve çözüm süreci ile ilgili da bazı değerlendirmelerde bulunmuştu. Davutoğlu ise bölgedeki bir çok ismin değerlendirmelerinden sonra şu ifadeleri kullanmıştı; “Suriye'deki zulmün bir benzerini neredeyse kendi halkına karşı terör ve şiddet eylemleriyle yapanlar bilsinler ki Türkiye'yi hiçbir zaman bu kargaşa ve kaos sarmalının içine sokamayacaklardır.” Davutoğlu, yeni hükümetin kurulmasının hemen ardından bütün bakanlıklarda çok ciddi reform süreçlerini başlattıklarını, çözüm sürecinde ciddi ivme kazanıldığını, bu sürecin mekanizmasının Bakanlar Kurulu kararıyla esasa bağlandığını ifade ederek, ülkede, milli birlik ve beraberlik anlamında çok ciddi bir momentum oluştuğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim