Van ve bölgenin uluslararası turizm pazarına hitap edecek bir potansiyele sahip olmasına rağmen arzu edilen düzeyde bir gelir elde edemediğine dikkat çeken Ak Parti Van Milletvekili Aday Adayı Faruk Alpaslan, “Turizmin gelişmesi Van ve bölge insanımızın, gençlerimizin iş ve aş sahibi olması demektir” dedi.

 

Faruk Alpaslan, Van’ın ve bölgenin turizmde geçmişte yaşadığı parlak dönemin çok gerisinde olduğunu ve bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Alpaslan, “Kış Turizmi, Doğa Turizmi, Kültür ve Tarih Turizmi, Su Merkezli Turizm, Dağcılık-Tırmanma-Dağ Yürüyüşü Turizmi çeşitleri açısından her mevsime uygun. Ulusal ve uluslararası turizm pazarına hitap edebilecek potansiyele sahip olmamıza rağmen turizm sektöründen arzu edilen geliri kazanamıyoruz. Potansiyel turizm ürünlerimizin fiziki altyapısının tamamlanarak pazara sunumlarının yapılması, turizmin gelişmesini ve sektörün gelirlerinin artmasını sağlayacak.” dedi.

 

“VAN GÖLÜ TURİZMDE BİR VARIŞ NOKTASI OLACAK”

Van’ın Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Belgesi'nde Van ve Van Gölü çevresinin ulusal ve uluslararası bir varış noktası olarak yer aldığının altını çizen Alpaslan şu ifadelere yer verdi: “Bölgemiz tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu nedenle tarih kültür ve arkeoloji turizmi açısından çok önemli eserlere sahiptir. Urartu Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen Van ve Bitlis’teki tarihi ve kültürel varlıklarla beraber, Van Gölü ve çevresi bir varış noktası olarak öne çıkıyor. Urartulardan günümüze ulaşan tarihi ve kültürel eserler ile birlikte Van Gölü’nü de içine alacak şekilde ‘Urartu Rotası’ belirlenerek tanıtım ve ziyaretçilere sunum yapılması gerekiyor. Ayrıca komşu ülkelerdeki nüfusa hitap edecek tesis yatırımları ve yapılacak işbirlikleri sayesinde bölgemizin tanıtımı yabancı turist sayısının artırılmasını da sağlayacak” dedi.

 

ALPASLAN: TURİZM GENÇLERİMİZE İŞ VE AŞ KAPISI

Turizmin gelişmesi ile hizmet sektöründe yetişmiş iş gücü talebinin de artacağına değinen Alpaslan, “Turizm esnaf ve tüccarımız başta olmak üzere herkese kazanç sağlayan olan önemli bir sektör. Turizmi geliştirebilmek için nitelikli iş gücü, hizmet ve tesis kalitesiyle uluslararası düzeyde markalaşmayı sağlamamız gerekiyor. Ayrıca hizmetlerin kalitesi arttırılarak çeşitlendirilmesi turizm gelirlerimizin artmasını ve sürekli olmasını sağlayacaktır. Sektörde yer alan aktörler başta olmak üzere herkesin bu konuda sorumlu ve özverili olması gerekiyor. Çünkü bölge insanımız ve özellikle de gençlerimiz iş ve aş bekliyor” dedi.

 

“ÇÖZÜM SÜRECİ TURİZMİN ANAHTARI”

Bölgede yıllardır yaşanan güvenlik sorunu nedeniyle bölge ile ilgili olumsuz algıların oluşturulduğuna dikkat çeken Alpaslan şöyle devam etti: “Bölgemiz hep olumsuz olaylarla anıldı. İnsanlar bölgemize gelmekten korkar hale geldi. Bölgemiz ile ilgili oluşan olumsuz algılar çözüm süreci ile birlikte olumlu yönde değişmeye başladı. Son olarak yapılan silah bırakma çağrısı ile birlikte çözüm sürecinin önemli bir noktaya gelmiş olduğunu görüyoruz. Sürecin olumlu şekilde devam etmesi nedeniyle turizm açısından alt ve üst yapı yatırımları artmaya başladı. Bölgemizde yıllardır yaşanan sorunlar nedeniyle yerel düzeyde kalan işletmelerimiz kendilerini yenileme çabasında. Ekonomik değer yaratacak müteşebbislerin yatırım yapması, özel sektör ve kamunun eşgüdümlü çalışması sonucunda, turizm altyapısındaki eksiklerin de tamamlanması ile Van ve bölgemizin turizm potansiyelini, ulusal ve uluslararası arenada güçlü ve etkin bir şekilde tanıtarak, parlak bir döneme gireceğiz.”

Editör: TE Bilisim