Altı Nokta Körler Derneği görme engelli vatandaşlara bilgisayar kullanma kursu veriyor.

 

İki dönemden oluşan ilk kursa 10 görme engelliye bilgisayar eğitimi ve sertifika verilecek. 2008 yılından bu yana kurslar veren dernek bugüne kadar 70’e yakın kişiye eğitim verdi ve sertifika verdi. Bu eğitimler doğrultusunda iki görme engelli diş hastanesinde memur oldu. Kurs eğitimleri hakkında açıklamalarda bulunan, kurs eğitimcisi Emin Turgut bu eğitimleri sesli klavyeyle verdiklerini söyledi. Turgut’un ardından bir açıklama yapan Dernek Başkanı Şahabettin Kayhan ise teşvik edici eğitimlerin devam edeceğini söyledi.

 

SESLİ KLAVYELERLE EĞİTİM VERİLİYOR

Kursta verdikleri eğitimler hakkında açıklamalarda bulunan Kurs Eğitmeni Emin Turgut, eğitimleri sesli klavyelerle verdiklerini söyledi. Turgut, “Bizler bu işi gönüllülükle yapıyoruz. İleri ki zamanlarda bu arkadaşlarımızın iş imkanlarından yararlanmaları için, iş imkanlarından faydalanabilecekleri bütün programları onlara anlatıyor ve pratik yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bilgisayardan nasıl yararlanabilirler ve nasıl kullanabilirler. Bunu onlara öğretmeye çalışıyoruz. Becerme yönleri iyi düzeyde ilerliyorlar. Şimdi acemiliği bitirmiş düzeydeler. Kelime işlem programlarında, görsel programlarda, klavyelerde bunu başarıyorlar. Şu anda beni söylediğim sözcükleri yazabiliyorlar. Dosyalama, arşivleme, kayıt etme gibi işlemleri de yavaş yavaş öğreniyorlar. Bunu sesli bir programla yapıyorlar. Klavyeden gelen sesli harfleri duyarak yazabiliyorlar.” Sözlerine yer verdi.

 

2 GÖRME ENGELLİ İSTİHDAM EDİLDİ

Başlatmış oldukları kurslarla birlikte iki görme engellinin istihdam edildiğini belirten Altınokta Körler Derneği Başkanı Şahabettin Kayhan bu tür eğitimlerinin devam edeceğini söyledi. Başkan Kayhan şöyle devam etti: “Bizim görme engellilere yönelik yapmış olduğumuz bilgisayar işletmenliği kursu düzenlemiş bulunmaktayız. Bu kursu İŞ-KUR müdürlüğünde destek finansmanı onlardan gelmektedir. Bizlerde burada 2 dönemlik bir kurs vereceğiz. Birinci kursumuz 10 Ocak 2015 yılında başladı. Bu dönem 7 Mayıs’a kadar devam edecek. İkinci kursumuz ise 11 Mayıs’ta başlayıp Ağustosta sona erecek. 10 arkadaşımız sertifika alacaklar. Bunun dışında biz bununla birlikte ortalama 70 kişiye yakın İŞ-KUR destekli projelerde sertifika verdik. 2008 yılından bu yana bilgisayar işletmenliği, büro sekreterliği, diksiyon, İngilizce eğitimler verdik. Daha önceki süreçte bu kurslarda faydalanan arkadaşlarımızın birçoğu istihdam edildi. Şu anda 2 arkadaşımız bu aldıkları kurslardan sonra diş hastanesi santral bölümünde memur oldu. Amacımız eğitim süreçlerini başarılı bir şekilde bitirip ve kamu kuruluşlarda istihdam etmektir. Bunu da ne kadar başardıysak buda bizi mutlu ediyor. Bundan sonra ki süreçte de aynı gayretle ve daha da geniş bir kitleye ulaşabilmek için bu tür çalışmaları sık sık yapacağız. Ve bu şekilde teşvik edici kursları yapmaya devam edeceğiz.”


ŞEHRİVAN HABER – ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim