Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni peynir tebliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Bu tebliğin amacının doğrudan tüketime veya daha ileri işlemeye sunulan peynirlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilmesini sağlamak üzere olduğunu ifade eden Fevzi Altuner, peynir tebliğinin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin 2015 yılı sonuna kadar, yine mevcut işletmelerin yayım tarihinden önce piyasaya arz ettiği ürünler için 2016 yılı sonuna kadar geçiş süresi olacağını kaydetti. Altuner, “Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak gıdanın üretimi, paketleme, dağıtım, depolama, satış ve tüketime kadar olan tüm aşamalarında vatandaşlarımızın sağlıklı gıdaya erişebilmelerini ve gıda işletmelerinin mevzuat hükümlerine uygun olarak üretim yapmalarını sağlamak amacıyla ilimizdeki tüm gıda işletmeleri il ve ilçelerimizde görev yapmakta olan gıda kontrol görevlilerimiz tarafından gıda güvenilirliği ve asgari teknik ve hijyenik açıdan rutin olarak denetlenmektedir. 2016 yılı itibari ile yürürlüğe girecek olan peynir tebliği kapsamında ilimizde peynir üretimi ve satışı yapan işletmelerin denetimleri de titizlikle sürdürülecektir” dedi.

 

“PEYNİRLERDE YAĞ ORANI YENİDEN DÜZENLENDİ”

Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacağını anlatan Fevzi Altuner, “Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şekilde adlandırılacak. Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında light olarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi yeni düzenleme ile kuru maddede yüzde 25’in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek. Bu ürünlerin yağ içeriği etiket bilgilerinde en az 3 milimetre yüksekliğinde punto karakterler kullanılarak yazılacak. Bu tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uygun bir malzemeye konularak tüketiciye arz edilir. Bu tebliğ kapsamındaki ürünler, ürün adlarına veya coğrafi işaret olarak tescil edilmiş adlarına göre piyasaya arz edilir. Bu şekilde bir adlandırma yoksa, yöresel veya ülkesel adlarına uygun olarak piyasaya arz edilebilir. Yöresel ve ülkesel adları ile bilinen peynirler, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla bu isimlerle piyasaya arz edilebilir. Peynirlerin etiketinde ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’, ‘çiftlik peyniri’ gibi ibarelere yer verilmez” ifadelerini kullandı.

 

"GÖRSELLERE YER VERİLMEYECEK"

Peynir üretiminde kullanılan sütün tek bir türe ait olması durumunda türün adı peynir adı ile birlikte belirtilebileceğini de ifade eden Altuner, bu ürünlerde hayvan türünün görselleri etikette kullanılabileceğini vurguladı. Altuner, “Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait sütlerin karıştırılarak kullanılması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin adları, ürün adının yanında ‘koyun, keçi ve inek sütlerinden üretilmiştir’ gibi ifadelerle belirtilir. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmez. Üretildiği yerin ismi ile tanınan Diyarbakır Örgü Peyniri, Edirne Beyaz Peyniri, Erzurum Civil Peyniri, Erzincan Tulum Peyniri ve Ezine Peyniri gibi coğrafi işaret almış olan peynirlerin hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması kaydıyla aldıkları tescile göre istisnai olarak üretim yapılabilecek. Yöresel/ülkesel adları ile bilinen peynirler için bu tebliğde ve yatay gıda kodeksinde hüküm bulunmayan hususlarda, öncelikle ilgili ulusal standart, ulusal standardın bulunmaması durumunda ise uluslararası standartlar dikkate alınır. Van Otlu Peyniri için 2 Haziran 2010 tarihinde Van Ticaret Borsası tarafından Türk Patent Enstitüsü’ne C2012/114 başvuru numarası ile resmi başvuruda bulunulmuş olup, başvuru değerlendirme sürecindedir” şeklinde konuştu.

 

“PEYNİRLERİN İÇERDİĞİ TUZ MİKTARI AZALTILIYOR”

Yeni düzenlemeyle peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ila yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltıldığını sözlerine ekleyen Altuner, “Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5'i arasında tuz kullanılabilecek. Peynirlerin sertlik karakterleri, yağlılık sınıflandırması ve olgunlaşma sürelerini belirleyen tebliğ ülkemizde yaygın olarak üretilen peynirlerin türüne göre değişmek üzere nem miktarını en az yüzde 40, en fazla yüzde 80 şeklinde sınırlandırıyor. Bu tebliğde tanımlanan peynirlerin muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilmesi sürecinde 10 derecenin altındaki sıcaklıklarda tutulur. Özellikle pazar, fuar gibi yerlerde peynirler, Türk Gıda Kodeksine uygun ambalajlarda 10 derecenin altında muhafaza edilerek satışa arz edilebilecek. Bakanlık, özellikle karışım peynirlerde yaygın olarak kullanılan ve tüketicinin yanıltılmasına neden olan süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımını yasaklıyor. Buna göre koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri peynir üretiminde kullanılamayacak” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim