ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Van’ın Bostaniçi Mahallesi’ne bağlı Arpa Sokak’ta yaşayan vatandaşlar, uzun yıllardır yaşadıkları mağduriyet konusunda Şehrivan aracılığı ile çağrı yaptı. Bir süredir yaşadıkları alt ve üst yapı sorununun bir an önce giderilmesini isteyen mahalleliler artık dayanamaz hale geldikleri mahallelerindeki alt yapı sorunlarından dolayı evlerinde oturmaya dayanamayacak noktaya geldiklerini söylediler. Şehir merkezinde olmalarına rağmen hala bir kanalizasyonları olmayan ve kuyu kullanan mahalle sakinleri bu altyapı sıkıntısından dolayı yollarının da yapılmadığını kent merkezinde köylerden daha kötü bir durumda yaşadıklarını ifade etti.

“15 DAKİKA UZAKTAYIZ AMA HALA ALT YAPIMIZ YOK”

Van merkeze yaklaşık 15 dakika uzaklıkta olan Bostaniçi Mahallesi'nde yaşayan Arpa Sokak’ta sakinleri uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşıyor. Alt yapısı olmadığı sokakta yaşayan mahalle sakinleri, kışın sağanak yağışın apartmanın içine girdiğini, yazın da toz topraktan geçilemediğini ifade ettiler ve çözüm isteyen sokak sakinleri evlerin atık suları sokaktan, evlerin arasından aktığını söyledi. Özellikle de yaz aylarında kötü koku ve çeşitli hastalıklara neden olduğunu ifade eden vatandaşlar yetkililerden mahalle içerisinden geçen ve hastalıklara sebep olan, alt ve üst yapı sorununun giderilmelerini talep ettiler. Arpa Sokak’ta yaşanan sorunlar hakkında konuşan sokak sakinlerinden Ferat Kabal, sokak sakinleri adına da yaşadıkları sıkıntı ve sorunlar hakkında değerlendirme de bulunarak sokağın çözüme kavuşması için çağrılarını yenilediler.  

VATANDAŞ “SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ” DİYOR

Bostaniçi’ne bağlı Arpa sokağın sorunlarını dile getiren Ferat Kabal, “Sokaktaki yol sorunu 2 yıldır devam ediyor, kimin yanına gitsek başkasına yönlendiriyor. Haftada iki üç defa gittiğimiz bile oluyor. Gittiğimiz hiçbir yerde çözüm bulamıyoruz. Bostaniçi Mahallesi’ne bağlı Arpa sokakta altyapı, kanalizasyon ve yol yok. Kışın burası yaşanılamaz bir hale geliyor, yollardan okula yaya gelen öğrenciler perişan oluyor. Yollar yürünecek halde değil öte yandan bu sokakta halen kanalizasyon yok, kanalizasyon suları ise hatalığa neden oluyor. Birçok millet burada kuyu kullanmak zorunda kalıyor. Ama hizmet alıyor gibi de fatura ödüyoruz. Kanalizasyon faturasını ödüyoruz ama kullanamıyoruz. Gerekli yerlere defalarca dilekçe vermemize rağmen ilgilenmiyorlar. Sizin aracılığınızla sesimizi duyurmak için çabalıyoruz.” Şeklinde konuştu.  

“YAZIN DERT KIŞIN DERT”

Arpa sokak dışındaki farklı sokakların yollarının yapıldığını vurgulayan Kabal, “Kanalizasyon ve diğer birçok eksiğin tek yer Arpa Sokak’Tır. Yazı ayrı dert kışı ayrı bir dert, çünkü yaz mevsiminde kuyu kokularından dışarı çıkamıyoruz, kış mevsiminde ise yolların çamurluğundan dolayı yolları kullanamıyoruz. Yazın sürekli banyo ve lavaboların kapısı kapalı kalmak zorunda. Böyle bir zamanda daha kuyu kullanan mahallelerin olması ayıp bir durumdur. Merkeze 15 dakikalık uzaklıktaki bir yerin bu durumda olması ve sokakta yaşayan vatandaşların bu denli mağdur olması kabullenir bir durum değildir. Kimseye sesimizi duyuramadık, en azından insan gelip bir yolların haline bakar. Bizde sonuçta bu ülkenin ve bu kentin çocuklarıyız.” İfadelerini kullandı.

“SOKAK LAMBALARI BİLE YENİ GELDİ”

Yaşadıkları yere sokak ışıklarının bir hafta önce geldiğinden dolayı tepkili olan Kabal, tepkilerini şöyle dile getirdi: “Van merkeze bu kadar yakın bir yere bu kadar geç sokak ışıklarının gelmesi insanı çileden çıkarıyor. Şimdi ise biz yol ve kanalizasyonun yapılması için burada çaresizce bekliyoruz. Kim bilir kaç sene sonra bu yollar ve kanalizasyonlar yapılır. Belediye gittiğimiz zaman imar için VASKİ’ye yolluyor. Evin bir bölümü tamamen kuyudan ibaret ne bir şey ekilebiliyor ne de bir şey yapılabiliyor. Mahalleli mağdur fakat mağduriyetlerini dile getiremiyorlar. Yaşlı amcalar ne yapacağını bilmiyor ondan dolayı kimde de onların halinden anlamıyor.”

“İKİNCİ EL KALDIRIM VE ASFALTA RAZIYIZ”

Bu kış mevsimini de bu şekilde geçiremeyeceklerini söyleyen Kabal, şöyle devam etti: “Bildim bileli bu sokağın yolları hep böyle ve hiçbir zaman yapılmadı. Artık biz bu kışta aynı sorunları yaşamak istemiyoruz, daha kar yağışı başlamadan bir an önce yollarının yapılmasını istiyoruz. Diğer bütün mahalle ve sokaklar gibi bizde daha düzgün bir sokak hak ettiğimizi düşüyorum. En azından iki el bir asfalt dökün ya da ikici el parke taşları döşeyin ona bile razıyız. Biz bu şekilde konuştuğumuzda da onlarda sizin altyapı ve kanalizasyon olmadığından dolayı hiçbir şey yapamıyoruz diyorlar. Sorun gelip yapmamaları ihale olmuyor diyorlar. 50 senedir ihale bekliyoruz daha kaç sene ihale bekleyeceğiz. Yol yöntem var ama istek yok. Dediğim gibi kaç sene sonra buraya yeni sokak lambası getirdiler, millet gece çıkıp sokak lambalarına bakıyor. Ne durumda olduğumuzu artık siz düşünün.”   

Editör: TE Bilisim