Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ‘Madde Bağımlılığına Hayır, Yaşama Evet’ kampanyası gündem yarattı. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Madde bağımlılığının üstesinden gelinebilmesi için yılmadan çok ciddi bir şekilde çalışmak gerektiğini söyleyerek madde bağımlığına hayır kampanyası başlattı. Rektör Battal’ın başlatmış olduğu kampanya Van’a yankı buldu. Madde Bağımlılığı ile ilgili bir çalışma yapan Van Kadın Derneği Van’daki madde kullanımında bir gerçeği gün yüzüne çıkardı.

 

YYÜ tarafından madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında “Madde Bağımlılığına Hayır, Yaşama Evet” adlı bir kampanya başlatıldı. YYÜ’nün başlatmış olduğu kampanya Van’da büyük yankı buldu. Görsel, Yazılı ve sosyal medyada büyük yankı bulan bu kampanya Van’da bir gerçeği gün yüzüne çıkardı. Madde Bağımlılığı ile ilgili bir çalışmada Van Kadın Derneği’nden geldi. Van Kadın Derneği (VAKAD) hazırlamış olduğu çalışmada madde kullanımının 9’lu yaşlara kadar düştüğünü belirterek, en büyük sorunun okul önlerinden kaynaklandığı ifade edildi.

 

ÖLMEZ: MADDE KULLANIM YAŞI 9’A DÜŞTÜ

 

Dernek adına alan çalışmaları yapan Münevver Ölmez, YYÜ’nün başlattığı kampanyanın yerinde ve olumlu olduğunu ancak geç kalınmış bir adım olduğunu belirtti. Madde bağımlılığı ile ilgili alanda yapmış oldukları çalışmaları Gazetemize değerlendiren Ölmez, çalışma alanı olarak daha çok kırsal kesimleri seçtiklerini ifade ederek, “Çeşitli mahallelerde ve okullarda çalışmalar yürüttük. Anne babaları uyarmak açısından seminerler düzenledik. Bire bir görüşmeler yaptık. Madde kullanan çocuklardaki belirtiler hakkında ailelere bilgiler verdik. Madde bağımlılık yaşının 9’a kadar düştüğü tespitinde bulunduk. Aileler bize verdiği beyanlara göre en büyük sorunun Okul önlerinde uyuşturucu ve çeşitli maddelerin satılması oldu. Çocukların çok cüzi paralar karşılığı uyuşturucu buldukları yönünde bize bilgiler verildi. Seminer vermemizdeki sebebe gelecek olursak. Özellikle kırsal kesimde yaşayan ailelerden bize seminer talebi geldi. Ailelerden bize gelen taleplerde kendilerinin tedirgin ve kaygılı oldukları için böyle bir talep getirdiler. Aileler okul önlerinde çeşitli maddeler satıldığını ve çocukları için endişeli olduklarını söyledi.” Dedi.

 

ÖLMEZ: MAALESEF TEDAVİ MERKEZİ YOK

 

Bire bir şahit olduğu bir olayı anlatan Ölmez şöyle devam etti: “Bize bu konuda danışmanlık yapan bir kadın arkadaşımız var. Onun çocuğu madde bağımlısı. Ama bir türlü kurtaramadı çocuğunu. Nedenine gelecek olursak, Van’da madde bağımlılığı konusunda bir tedavi merkezi yok maalesef. Ailesi çocuğunu Elazığ’da bulunan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM)’ine götürdü. Ama tedavisini yaptıramadı. Bir başka aile bize müracaatta bulundu. Yıllarca çocuğu için mücadele etti. Ancak çocuğunu tedavi ettiremedi. Çünkü çocuk burada adım attığı her yerde uyuşturucu bulabiliyor. Buda büyük bir sıkıntı. Başka bir başvurucumuz vardı. Sırf madde kullanıyor diye çocuğunu askere gönderdi. Belki orada madde kullanmayı bırakır diye. Ama çocuk askere kabul edilmedi. Çocuk kurtulmak için çok çırpındı. Ama bırakması için hiçbir imkân yoktu. Devlet madde kullanımı konusunda çalışmalar yaptığını söylüyor. Ancak Van’da böyle bir çalışma yok. Elazığ’daki AMATEM’e gönderdik birçok çocuğu. Ancak orada da yatak olmadığı gerekçesiyle geri gönderildiler. Geri gelen çocuklarda daha büyük bir psikoloji sorunu yaşandı. Ve tekrar kullanmaya başladı birçok çocuk. Madde kullanan çocuklar için tedavi edilecek bir yer yok maalesef Van’da.

 

ÖLMEZ: UYUŞTURUCU SATIŞI YAPAN AİLELER BİLE VAR

 

Ölmez yaptığı açıklamada kentteki bir gerçeği de gözler önüne serdi. Ölmez, kentte uyuşturucu satışı yapan ailelerin bile olduğunu ifade ederek, başından geçen olayı şöyle anlattı: “Bire bir şahit olduğum bir olayı anlatayım size. Biz Karşıyaka mahallesinde oturuyorduk. Evimiz boş bir araziye bakıyordu. Gece çocuklar ateş yakıyordu. 9-10 yaşlarında hatta daha küçük yaşlarda çocuklar vardı. Bu ateş üzerinde çeşitli maddeler ısıtıp bir şeyler yapıyorlardı. Bir gerçek daha var. Bu işi yapan aileler bile var. Aileler bu işi yaptığı için çocuklar evden madde getirip içebiliyorlar.”

 

ÖLMEZ: MADDE KULLANIP EŞİNE ŞİDDET UYGULAYANLAR DA VAR

 

Derneklerine eşi ve çocuklarının madde kullandığıyla ilgili başvurun kadınların bile olduğunu ifade eden Ölmez, Hatta eşinin madde kullandıktan sonra kendisine şiddet uyguladığını söyleyen kadınların bile derneğe başvurduğunu belirtti. Madde kullanımının nedenlerini sıralayan Ölmez, Çocuklarda daha çok ailenin ilgisizliği, arkadaş ortamları, aileden ilgi görememe ve buna benzer birçok nedenin olduğunu belirtti.

 

ÖLMEZ: EN BÜYÜK SORUN TEDAVİ MERKEZİNİN OLMAMASI

 

Görüştükleri ailelerin en büyük sorununun bir tedavi merkezinin olduğunu belirten Ölmez, “Aileler en çok bir tedavi merkezinin olmamasından dolayı şikayetçi. Aileler artık çocuklarını okula bile gönderemediklerini söylüyor. Kerim Tuncer İlköğretim okulunda yaptığım çalışmada birçok çocuğun madde kullandığını tespit ettik. Tedbirlere gelecek olursak, İlk Başta okul civarında bulunan büfe ve dükkânlar denetlenmeli. Ancak bunların denetimini kimler yapacak. Denetim en büyük sorun maalesef. Çocukların rahatlıkla ulaşacağı yerler kapatılmalı. Çocukların maddeye nasıl ulaştığı araştırmalı. Ve bu durum biran önce araştırmalı. Devlet çocukların maddeye ulaşmasını engellemeli. Bu devletin görevi. Hatta bazı aileler durumu polise bildirmelerine rağmen hiçbir önlem alınmadığını söylüyorlar” Şeklinde konuştu.

 

BAYINDIRLI: STK’LAR SORUNA EL ATMALI

 

Derneğin başvuru sorumlusu olan Belde Bayındırlı ise, Van’da bulunan STK’ların sorunun çözümü için katkı sağlaması gerektiğini söyleyerek, Madde bağımlılığı sorununun Van’ın en büyük sorunu olduğunu ifade etti. Bayındırlı, “Madde bağımlılığı sorunu Van’ın en büyük sorunudur. Bu sorun ile ilgili daha kapsamlı bir çalışma yapılabilir. Yapılan çalışmalar gizli tutulmamalı. Ama en önemlisi Van’da bir tedavi merkezi oluşturulmalı. Bu çocuklara tedavi imkanı sağlanmalı. Biz çocukları Elazığ’a gönderiyoruz. Onlar tekrardan tedavileri yapılmadan geri gönderiliyorlar. Bu soruna daha önleyici önlemler alınmalıdır. Madde kullanımının artmasını ailelerin ekonomik durumuna bağlıyoruz. Maalesef bazı aileler bile bile çocuklarının bu işi yapmasını kabul ediyor.” Şeklinde konuştu.

 

YYÜ’NÜN BAŞLATTIĞI KAMPANYAYA TAM DESTEK

 

Haberi hazırladığımız saatte YYÜ tarafından birazda olsun sevindirici bir haber geldi. YYÜ’nün başlatmış olduğu kampanya birçok kişi ve kurum tarafından önemsenmiş ve gündem yaratmış. YYÜ tarafından gönderilen haberde “Madde Bağımlılığına Hayır Yaşama Evet” adıyla başlattığı kampanya sosyal medyada ses getirdi. Twitterda #maddeyehayır hashtagi ile sürdürülen kampanya büyük destek gördü. Twitter Türkiye gündemine birinci sıradan giren #maddeyehayır hashtagine on binlerce kişi destek oldu. Destekçiler arasında ünlü siyasetçiler, bakanlar, gazeteciler, bilim insanları, mülki amirler bulunuyor. YYÜ Rektörlüğü'nün başlattığı madde bağımlığına hayır kampanyasını Twitter'de destekleyen kişiler arasında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Osman Can, Eski Futbolcu ve Milletvekili Hakan Şükür, CHP Milletvekili Rasim Zaimoğlu, Muş Alpaslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Prof. Dr. Tülay Bakırcı, Lokman Çağrıcı, Bekir Gür, Ertem Şener, VATSO Başkanı Necdet Takva, Ertuğrul Albayrak gibi isimlerin yanı sıra, milletvekilleri, belediye başkanları, belediye başkan adayları, gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, sporcular, Yeşil Ay, Van Ticaret Borsası, TUBİM, lise öğrencileri gibi toplumun her kesiminden insanlar destekledi.


Orhan AŞAN - Şehrivan Özel

 

Editör: TE Bilisim