Geçtiğimiz hafta Soma’daki madende çıkan yangından dolayı 301 işçinin hayatını kaybetmesinin acısı tazeliğini yitirirken hafta boyunca Türkiye ilginç tartışmalara da şahitlik etti. Hiç şüphesiz bunlardan birisi de Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil’in “Ölen madencilere müstahak” şeklindeki tepkisiydi. Özdil’in bu sözlerine tepki yağarken akıllara Van depreminden sonra “Herkes haddini bilecek” diye yorum yapan Müge Anlı’yı getirdi.

Gazeteci yazar Yılmaz Özdil, Soma'da hayatını kaybeden işçilerle ilgili çok tartışılacak açıklamalar yaptı. Halk TV'nin canlı yayınına telefonla bağlanan Hürriyet Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçiler için "Müstahaktır" ifadesini kullandı. Özdil, canlı yayıdna şu açıklamalarda bulundu: "Maden kazasında ölen çocuklar, Tayyip Erdoğan'ın seçim mitinglerinde parayla taşıdığı işçiler. Ceplerine para koyup tezahürat yaptırıyorlar. Dolayısıyla Başbakan 'Bu çocukların ölmesi normal' diyor. Normal demek gerçekten. Çalışma Bakanı'yla CHP'li Özgür Özel arasında bu konu da bir polemik geçmişti; Bakan 'Ne yani, bir maden sahibinn bir partiyi sevmesi yasak mı' demişti. Dolayısıyla burada ben Başbakan'a katılıyorum. Yani bu olan biten normaldir, hatta müstahaktır bile denebilir."

ULUDERE'DE ÖLENLER İÇİN "KATIR" DEMİŞTİ

Yılmaz Özdil, Hürriyet'teki köşesinde Uludere'de yaşanan hava operasyonunda 34 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası, ölenleri katıra benzeterek tepki çekmişti.

ONLAR DA VAN İÇİN BUNLARI DEMİŞTİ.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Van depreminin hemen ardından kullandığı sözlerle tıpkı Özdil gibi tepki çeken ATV’nin Tatlı Sert adlı programının sunucu Müge Anlı akıllara geldi. Bilindiği üzere Türkiye’nin Van için tek yürek olduğu o günlerde ilginç ifadeler kullanmış ve Van halkını derinden üzmüştü. Üstelik bu sözler sadece Müge anlıyla sınırlı kalmamıştı. Habertürk spikeri Duygu Canbaş'ın canlı yayında "Tüm Türkiye, her ne kadar Van'dan da gelse haber, üzüldü..." gafının ardından ATV'de yayınlanan ve Tatlı Sert programında Müge Anlı kelimenin tam anlamıyla 'ırkçı' bir söylemle depremde ölenlere saygısızca sözler safetmişti. Müge o gün yaptığı konuşmasında; “Her fırsatta küçücük çocuklar tarafından taş attırılan polisler, olay yerine gelip ilk müdahale edenlerdi. Mehmetçik... Bizim Selcan'ın erkek kardeşi de Van'da askerlik yapıyor. Ona ve tüm askerlerimize hayırlı teskereler diliyoruz. Allah da askerimize polisimize zeval vermesin. Onlara taş atanların da elleri kırılsın. Canımız istediğinde kuş avlar gibi taş atıyoruz. Dağlarda vuruyoruz. Sonra bir şey olunca da asker gelsin, polis gelsin diyoruz. Dengeleri kuralım. Zor günlerde canım cicim. Kuş avlar gibi avlamayalım bunları. O kadar kolay değil. Herkes haddini bilecek...” demiş ve Türkiye’nin dört bir yanından tepkiler almıştı.

Çetin DEMİR/Şehrivan

Editör: TE Bilisim