Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Aralık ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

 

TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,21, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 8,81 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise, bir önceki aya göre yüzde 0,78, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7,41 oranında artış meydana geldi. Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişimin yüzde 8,38 (gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç) olduğu I grubunda ise yıllık değişimin yüzde 9,51 olduğu belirtildi. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 1,24’lük oran ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1,98 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2,47‘lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 1,23’lük oranla ulaştırma grubunda oldu.

 

“ARALIK AYININ ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER OLDU”

Van’ın aralık ayı enflasyon rakamları ile ilgili açıklamalarda bulunan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde sivri biber yüzde 34,31 ve patlıcan yüzde 30,75’lik oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise sivri biber 50,09 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 47,28 oranındaki artışla patlıcan takip etti. Portakal ise yüzde 26,30’luk bir oranda değer kaybederek aralık ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 24,30 oranında değer kaybeden portakal en fazla ucuzlayan ürün oldu. Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,33’lük bir düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 5,71 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,52 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,27 düşüş, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,92 düşüş ve su sektöründe ise yüzde 1,05 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 0,56’lık oranla dayanıksız tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 12,48’lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” dedi. 

Editör: TE Bilisim