Zengin bitki örtüsü ve yaylalarıyla arıcılar için önemli yere sahip olan Van'da çözüm süreciyle büyük bir ivme kazanan bal sektörü, son günlerde artan terör olayları nedeniyle düşüşe geçti. Türkiye'nin birçok yerinden kovanlarını getiren arıcılar, bu yıl bal rekoltesinin çok iyi olduğunu fakat, olaylarla birlikte kırsalda tehlike altında olduklarını söyledi. Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, "Düşünün bu kadar tatlı bir işle uğraşmamıza rağmen ağzımızın tadı kaçtı. Bir an önce bu çatışmalı ortamın son bulmasını istiyoruz" dedi.

 

Van'ın yüksek rakımlı yaylarında yetişen yüzlerce çeşit endemik bitki arasına arıcılar tarafından bırakılan kovanlar, Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. Zengin bitki örtüsü ve yaylalarıyla arıcılar için önemli yere sahip olan Van'da çözüm süreciyle büyük bir ivme kazanan sektör, son günlerdeki terör olaylarıyla tekrar düşüşe geçti. Türkiye'nin birçok yerinden gelen gezginci arıcılar, bu yıl bal rekoltesinin çok iyi olduğunu fakat olaylarla birlikte kırsalda tehlike altında olduklarını söyledi.

 

“BARIŞ SÜRECİYLE BÜYÜMÜŞTÜK”

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, arıcılığın kırsala dayalı bir iş kolu olduğunu belirterek, "Siz ne kadar yüksek rakıma çıkarsanız, o kadar daha kaliteli bal elde etmiş olacaksınız. Malum şehirlerde üretim olmuyor. OHAL dönemleri başladığında, kırsalda bu işle ve tarımla uğraşan insanların şehre göç etmesiyle birlikte bu sektör yok olmaya başlamıştı. Karakovan üretimimiz tamamen bitmişti. Barış sürecinin başlamasıyla beraber resmi rakamlara göre son 5 yılda sektör yüzde 500 büyüdü ve istihtamda ciddi sayılara ulaştık. Hem insanlar daha güvenli hissetmesi hemde sürecin pozitif bir enerjisiyle birlikte bu sektör ciddi büyüme trendine girmişti" diye konuştu.

 

TANDOĞAN: AĞZIMIZIN TADI KAÇTI

Bu yıl mükemmel bir bal sezonu olmasına rağmen son dönemde sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Tandoğan, "En önemlisi önümüzdeki sezon için kara kara düşünüyoruz. Çünkü şuanda onlarca projemiz var, fakat bunları askıya almayı düşünüyoruz. Düşünün bu kadar tatlı bir işle uğraşmamıza rağmen ağzımızın tadı kaçtı. Mutlu değilseniz üretimde yapamıyorsunuz. Arıcılık deyip geçmemiz lazım bunun etkilediği dolaylı, dolaysız birçok sektör var. Sonuçta bal katma değeri yüksek olan bir ürün. Umut ediyoruz ki bu çatışmalı ortam biran önce biter ve bizde önceki dönemlerimize geri döneriz" dedi. Çözüm süreciyle birlikte Türkiye'nin birçok ilinden arıcıların Van'a geldiğini de belirten Tandoğan, "Son zamanda tekrar başlayan çatışmalı ortam son derece moral bozucu. Belli yerlerde yine yasaklar başladı. İnsanlar 'tekrar OHAL dönemine mi döneceğiz, yine aynı sıkıntıları mı yaşayacağız' soruları arasında kalıyor. Şu anda kırsalda olan birçok arıcımız var. Bazılarıyla neredeyse irtibat kesildi gibi bir durum var" dedi. 

Editör: TE Bilisim