Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini kapsayan yatırım ve kalkınma hamlesi, yüksek dağları, bakir yaylaları ve endemik bitki türleriyle Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden biri olan Van'da, arıcıların yüzünü güldürdü. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı, 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi"nin Van'da her alanda olduğu gibi arıcılık sektörünün de gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Son dönemlerde artan terör saldırıları nedeniyle yaylalardan yeterince yararlanamayan arıcılar, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yatırım ve kalkınma hamlesiyle bölgenin daha cazip hale geleceğine inanıyor.

 

- Ekonomik hamleyle bal üretimi artacak

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, teşvik paketlerini "iyi" ya da "kötü" şeklinde ayırmanın doğru olmayacağını belirterek, bölgede arıcılığın geliştirilmesi için uygulanan her türlü desteği önemsediklerini söyledi.

Tandoğan, bölgedeki arıcıların programdan en iyi şekilde yararlanması için gereken desteği sunacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yatırım ve kalkınma hamlesinden yararlanmak için şimdiden çalışma başlattık. Bal sektörünün kalkınması için bu paketlere ihtiyacımız var. Özellikle Kırsal Kalkınma Kurumu'nun teşvik paketleri kapsamında başlattığı projelerde bizler de yer alacağız. Ekonomik kalkınma hamlesinin, arıcılığın bölgedeki istihdam ve katma değerinin arttırılmasında faydalı olacağını düşünüyoruz. Teşvik paketleriyle küçük işletmeler büyüyecek. Daha önce 100 kovan bal elde eden arıcı, bu sayıyı 500'e, belki de bine çıkaracak. Böylece bal üretimi de artacak."

Yatırım ve kalkınma hamlesiyle bal üretiminde söz sahibi konuma gelebileceklerini ifade eden Tandoğan, "Arıcılık gelişirse bu durum yan sektörleri de etkileyecek. Yani kovan üretimi, ambalajı ve arıcılıkla ilgili diğer sektörleri de kalkındırılacak. Bu anlamda teşvik paketleriyle balımız, hem kentin hem de ülkemizin ekonomik gelişmesine önemli katkı sunacaktır. " diye konuştu.

- "Balımız ulusal pazarlara açılmış olacak"

Arıcılardan Metin Elasan da yatırım ve kalkınma hamlesiyle bölgedeki arıcılara önemli teşvik imkanı sağlanacağına inandığını söyledi.

Arıcılığın gelişmesi konusunda geleceğe daha umutla baktıklarını anlatan Elasan, "Teşviğin bölgede artması üretim rakamlarının yükselmesi anlamına geliyor. Bu yatırım programıyla bölgede üretim yapan arıcılar kovan sayısını arttıracak. Van zaten önemli bir bal üretim merkezidir. Eğer devletimiz de bu yatırım hamlesiyle gerekli desteği sağlarsa, balımız ulusal pazarlara ulaşacak. Haliyle burası balın deposu haline gelecek." ifadelerini kullandı.

 

- "İşsizlik sorunu ortadan kalkacak"

Elasan, yatırım ve kalkınma hamlesiyle Van'dan bal ihracatının da artacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden bölgede işsizliğin önemli bir sorun olduğunu görmek mümkün. Bu teşviklerle insanlar üretime yönelecek ve bu sorun da ortadan kalkacak. Özellikle köylerde insanlar arıcılığa tekrar yönelecek. Yine devletimizin, üreticinin elinde kalan ürünlere talip olması da bizleri sevindiren önemli gelişme. Devletimizin böyle bir projeyi hayata geçirecek olması son derece önemlidir."

Editör: TE Bilisim