Trabzon'un Çaykara İlçesi'nde meydana gelen heyelan nedeniyle yaklaşık 50 yıl önce Van'ın Özalp İlçesi'ne gelerek yerleşen aileler, aradan geçen zaman içerisinde yöre halkıyla kız alıp vererek akrabalık ve kardeşlik bağı kurdu. Kendilerini artık Vanlı hisseden Çaykara’lılar, çözüm sürecine de tam destek verdiklerini söyledi.

Trabzon'un Çaykara ve Uzungöl İlçesi'nde yaklaşık 50 yıl önce heyelan meydana geldi. Felaketin ardından heyelan mağduru 460 kişi Van'ın İran sınırındaki Özalp İlçesi'nin Dönerdere Köyü'ne, 75 aile de Emek Köyü'ne yerleştirildi. Ancak yıllar sonra bazı aileler ekonomik nedenlerle batı illerine göç edince, iki köyde yaşayanların sayısı 700'e kadar düştü. Kalan aileler Karadeniz insanının çalışkanlığını burada da gözler önüne sererek tarım ve hayvancılığı geliştirdi. Tarım kooperatifleri kuran Karadenizliler, çatılı evler yaparak köyün havasını değiştirdi. Kendilerini daha çok Vanlı hissettiklerini söyleyen Çaykaralılar, konuşmaları ve renkli gözleriyle Özalp'ın sınır köylerinde Karadeniz rüzgârını estiriyor. Karadenizliler, yaklaşık yarım asırdır bölge insanıyla bir arada sorunsuz olarak yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

ARTIK ANALAR AĞLAMASIN
Dönerdere de yaşayan Karadenizli Ayhan Tabanoğlu, Van'da doğup büyüdüğünü belirterek şunları anlattı:
“Karadeniz'e gidince 'Kürtler geldi' diyorlar. Buraya geldiğimizde de 'Lazlar geldi' diyorlar. Ama ben kendimi Vanlı hissediyorum. Burada mutlu oluyorum. Çözüm sürecinin başarılı olmasını çok istiyoruz. Bizim bugüne kadar herhangi bir sorunumuz olmadı. İnsanların mağduriyetleri giderilsin. Burada işsizlik büyük sorun. Bu konuda da yatırımlar yapılırsa, fabrikalar açılırsa çözüm sürecine katkı sunulur.”
Van'da doğup iş nedeniyle İstanbul'a yerleşen Muhammet Şahin de, her yıl yaz tatillerinde ailesine tarlada yardım etmek için Van'a geldiğini belirterek, “Tatil için Akdeniz'e veya Ege'ye gitmiyorum. Van'ı çok seviyorum. Çözüm sürecinden beklentimiz çok. Sonuna kadar destekliyoruz. Ana babalar ağlamasın artık yeter” diye konuştu.

BARIŞ İÇİN HER ZAMAN DUA EDİYORUZ
Bölge halkıyla şimdiye kadar hiçbir sorun yaşamadıklarını belirten Halime Tabanoğlu ise barış için her zaman dua ettiklerini söyledi. Yöre halkıyla kız alıp kız verdiklerini anlatan Tabanoğlu, Trabzon'a gittiğinde Van'ı özlediğini ve Van'ın sevgisinin daha ağır bastığını söyledi. Tabanoğlu, asıl rahatlığı Van'da bulduklarını ifade etti. 

 

Editör: TE Bilisim