VANTSO’nun ev sahipliğinde yapılan Gümrük Kapısı Ve Sınır Ticareti Değerlendirme Toplantısı’nda Van’ın gümrük sıkıntıları masaya yatırıldı. Çeşitli kurum ve kuruluşların katıldığı toplantıda sınır ticareti yapan esnaflar da yer aldı. Artık Kapıköy’de nihayi çözümün gerekli olduğunu söyleyen tüccarlar ise Esendere Sınır Kapısın’daki düzenlemelerin Kapıköy’de de olması gerektiğine vurgu yaparak, “Bin liralık ticaret yapıyor 3 bin liralık masraf ediyor ya da ceza yiyoruz. Sorunlarımıza bir çözüm bulunmalıdır.” Dedi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen Kapıköy Gümrük Kapısı ve Sınır Ticareti değerlendirme toplantısı yapıldı. VAN TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet TAKVA moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Van Vali Yardımcısı İbrahim ÖZKAN, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Kapıköy Gümrük Müdürü Celalettin Demirdelen, ilgili kurum temsilcileri ve üyeler katıldı. Kapıköy Gümrük Kapısı ve sınır ticaretinde yaşanan sıkıntıların değerlendirildiği toplantı Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda tüccarların sorunları dinlenildi ve sorunların çözümü noktasında öneriler sunuldu.

TAKVA: 100 METRE ÖTEDE BİR ZENGİNLİK VAR!

Toplantının açılış konuşmasını yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet TAKVA; halkın Kapıköy Sınır Kapısını ticaret bölgesi olarak kullanması gerektiğini söyledi. Takva “İran pazarı olmadan ülke ve bölgenin yerel kalkınma sağlaması mümkün değildir. Ticaretin iyi gelişebilmesi ve bölgenin sorunlarının çözülmesi için sınır ticaretinin açılması gerekiyor. Ülkemizin batıyla rekabet etme olanağı yok. Güvenlik gerekçesi ile olaylara bakarsak hiçbir şey yapamayız. 100 kilometre ötede bir zenginlik var ve biz bu zenginliğe ulaşamıyoruz. Ayrıca ekonomiye yön veren istihdam sağlayan tüccarımıza, sanayicimize ve esnafımıza gereken değer verilmelidir” dedi.

VALİ YARDIMCISI ÖZKAN: SORUN MODERNİZASYONDA

Van Vali Yardımcısı İbrahim Özkan sorunların dile getirilip mücadele edildiği sürece çözüleceğini dile getirdi. Özkan “sınır kapısı modernizasyonu yapıldı mı sorunlar çözülecektir. Hatta sınır kapısında oluşacak kuyruk Van’a kadar uzanacaktır. Bizde bu sorunların çözümü noktasında elimizden geleni yapacağız” dedi.

CAN: SİYASİLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner sınır ticaretine çok önem verdiklerini ve bu konuda ellerinden gelen yardımı sunacaklarını belirtti. Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Can bu toplantıların çok etkili olacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti. “Van’ın önemli sorunlarından birinin konuşulduğu bu toplantıda siyasetçilerimizin de bulunması gerekiyordu. Siyasi bürokratların da bu konuda elini taşın altına koyması lazım. Zaten bizdeki en büyük sıkıntı iletişim eksikliği. Doğru iletişim yolunu seçersek sorunlarımızı çok kısa sürede çözeriz. Bu sorunu raporlaştırıp ilgili makamlara ulaştıralım. Sorunlarımızın çözümüne yönelik önemli adımlar atmalıyız. Koordineli bir şekilde tek ses olarak hareket edelim” dedi.

TÜCCARLAR ÇÖZÜM İSTEDİ

Sorunlarını dile getiren tüccarlar “Kapıköy sınır kapısının açılışına büyük bir heyecanla gittik ama açılıştan sonra umduklarımızı bulamıyoruz. İran ile ticaret yapmamız gerekiyor ama yaptığımız ticarete zarar ediyoruz. Bin liralık ticaret yapıyor 3 bin liralık masraf ediyor ya da ceza yiyoruz. Sorunlarımıza bir çözüm bulunmalıdır. Esendere Sınır Kapısı’nda mevcut düzenlemeler bizde de geçerli olmalı. Fiziksel eksiklikler giderilmesi ve ihtiyaçlar karşılanması durumunda Kapıköy Sınır Kapısı çok iyi bir ortama kavuşacaktır” denildi.

Toplantı sonunda konuşan Başkan Takva sorunun bir rapor haline getirip ilgili makamlara ulaştıracaklarını, sorunların çözümüne yönelik önemli adımlar atacaklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim