Çözüm süreci kapsamında PKK'nın eylemsizlik, daha sonra 8 Mayıs'ta sınır dışına çekilme kararı alması üzerine, Şırnak'ın Kuzey Irak sınır hattındaki taştan yapılma korucu kuleleri boşaltıldı. PKK'nın geçen yıl patlayıcılarla havaya uçurduğu Beytüşşebap yakınlarındaki köprünün yerine de yenisi yapılarak ulaşıma açıldı.


KORUCU KULELERİ ARTIK BOŞ


Kürt sorunun çözümüne yönelik hükümetin başlattığı çözüm süreci bölgede özellikle güvenlik alanında büyük rahatlamaya neden oldu. Kuzey Irak'taki PKK'lıların Türkiye'ye sızmasının önüne geçebilmek için Kuzey Irak sınır şeridi üzerinde bulunan Şırnak ile Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri arasında yapılan ve köy korucularının nöbet tuttuğu kuleler kullanılmaz oldu. PKK'nın silahlı gruplarını 8 Mayıs'ta çekileceğini ilan etmesi ardından örgüt üyelerinin önemli geçiş noktalarının bulunduğu Cudi dağı eteklerindeki saldırılarda dayanıklı olmaları için 2-3 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğinde taş kulelerde köy korucularına artık nöbet tutturulmuyor. Bölgede PKK'lıların geçişlerini engellemek için yıllarca bu kulelerde ve stratejik noktalarda gece-gündüz görev yapan korucular köylerine çekildi. Önümüzdeki günlerde Türkiye dışına çekilecek PKK'lılar ile köy korucularının karşı karşıya gelmemesi ve süreçte olası bir provokasyon olmaması amacıyla kulelerin boşaltıldığı belirtildi.


ÇEKİLME TALİMATI VERİLDİ


Kuzey Irak sınır hattı üzerinde PKK'lı grupların kullanabileceği patika yollar ve geçiş güzergâhları üzerinde önceki yıllarda gece görev yapan koruculara artık bu görevin verilmediği ileri sürüldü. Cudi, Herekol, Kato, Tanin Tanin gibi PKK'lıların üs alanlarının bulunduğu dağlardaki derin vadi ve mağaralarda PKK'lılar gibi yanlarında bir haftalık yiyeceklerini alarak tetikte bekleyen özel eğitimli olan köy korucularına buralardan çekilme talimatı verildi.


KORUCULAR MEMNUN


Köylerinin etrafında da artık nöbet tutmayan korucular çözüm sürecinin aksamadan yürümesinden memnun olduklarını söyledi. Köy korucuları, hükümetin çözüm sürecini açıklamasından ve PKK'nın da eylemsizlik pozisyonuna geçmesinden sonra güvenlik alanında büyük bir rahatlama olduğunu, artık kulelerde nöbet tutmaları veya operasyonlara sevk edilmelerine gerek duyulmadığını söyledi. 

PKK'NIN HAVAYA UÇURDUĞU KÖPRÜNÜN YERİNE YENİSİ YAPILDI


Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçen yıl Eylül ayında PKK'lıların patlayıcılarla havaya uçurduğu köprünün yerine yapılan yeni köprü de tamamlanarak ulaşıma açıldı. Beytüşşebap ilçesinin tek giriş noktası olan köprünün havaya uçurulması nedeniyle ilçe sakinleri ulaşımda sıkıntı ile karşılaşmıştı. (DHA)

Editör: TE Bilisim