ŞEHRİVAN HABER-  Urartular’dan bugüne güneşin kenti olarak anılan, Türkiye’nin güneşlenme süresi en çok illerinden birisi olan Van’da güneş enerjisi üretimi anlamında potansiyel enerjiye dönüşmeye başladı. Güneşlenme noktasında Türkiye’de ilk 10’da olmasına rağmen üretim alanındaki pay noktasında birçok ilden az pay alan ve daha az üretim yapan Van, son dönemlerde üretimin gözde ili olmaya başladı. Bu anlamda özel yatırımcıların da ilgi gösterdiği kentin üretimde istenilen payı alma noktasındaki girişimleri yapan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, beklenen müjdeyi verdi. Arvas, uzun süredir yapılan girişimler sonucunda Van’ın Yenilebilir Enerji Kaynak Alanı olarak ilan edilmesi noktasında önemli sonuçlar elde edildiklerini ve Van’ın bu noktada bir üretim merkezi olacağını söyledi. Yeni dönemde dağıtılacak olan 1000 megavatlık bir üretim payının 50’si Van’a verilirken, üretim yarışmalarının merkezi de Van olacak. 10’ar megavata bölünüp ilana çıkacak üretim sürecinden sonra Van önemli üretim üslerinden birisi olacak.

Van Milletvekili Arvas, Van’ın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak ilan edilmesiyle ilgili çalışmalarının sonuç verdiğini açıkladı. Milletvekili seçildiği günden itibaren yoğunlaştığı konulardan biri olduğunu ifade eden Arvas, İlimizin YEKA olarak ilan edilmesi “Van’ı yenilenebilir enerjide bölgesel bir merkez haline getirecektir” dedi. Türkiye’nin bölgesinde en yoğun enerji ithal eden ülke konumunda olduğunu hatırlatan Milletvekili Arvas, enerji politikalarında yapılan değişiklikler ve sağlanan teşvikler ile ülkemizin her geçen gün bu bağımlılıktan kurtulduğunu belirtti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİNDE ÇALIŞMALAR ARTIRILDI

İlk olarak enerji üretimi ile ilgili süreci dile getiren Arvas, potansiyele rağmen üretimin düşük kaldığına değinerek bu alandaki eksikliğin giderilmesi anlamındaki girişimleri paylaştı. ARvas konuyla ilgili olarak; “Doğal enerji bakımından zengin bir ülke olmamıza rağmen maalesef yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan istifade edilmekte geç kalınmıştır. Ak Parti döneminde yenilenebilir enerji kaynaklarının, elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılması, bu kaynakların güvenilir, ekonomik ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılması, kaynak çeşitliliğinin artırılması ile ilgili hukuki düzenlemeler yapılmış ve bu sektörün önü açılmıştır. Türkiye’nin güneş enerjisinde ekonomik potansiyelin henüz sadece % 5’i kullanılırken bu oranın önümüzdeki yıllarda arttırılması hedeflenmektedir. Bu nedenle AK Parti olarak yenilenebilir üretim tesislerinin YEKA-Güneş ile YEKA-Rüzgar uygulamalarını yaygınlaştırılması devam etmektedir. Böylelikle yerlileştirme, teknoloji transferi, yerli üretim ve Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.” Dedi.

VAN İLE İLGİLİ GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERDİ!

“Arvas, Van’ın üretimdeki yeri ile ilgili olarak girişimlerle ilgili olarak ise, “Van ilimiz, güneşli gün sayısı ve güneş enerjisi verimliliği bakımından Türkiye'nin en önemli merkezlerinden birisidir. Yıllık 3 bin 68 saatlik güneşlenme süresi ve iklim parametreleri temel alındığında, elektrik enerjisi üretim verimliliği açısından Van, Türkiye'de ilk sıralarda yer almaktadır. Bölgemizin sahip olduğu bu zengin potansiyeli değerlendirip yatırıma dönüştürmek enerji açığı olan ülkemizin ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile yaptığımız görüşmeler netice verdi.”

ÜRETİMDE VAN’A ASLAN PAYI!

“İçinde bulunduğumuz Aralık ayında yani önümüzdeki birkaç gün içinde yapılacak 1000 megavat kapasiteli mini güneş yenilenebilir enerji kaynak alanları yarışmaları Van’da olacak. Bağlantı alanlarının kapasite tahsislerine ilişkin yapılacak ilanda Van’a 50 megavat verilerek imtiyaz sağlanmıştır. 1000 megavat kapasiteli mini güneş YEKA yarışmaları 10’ar megavatlık kapasiteler şeklinde ilan yapılacak, burada yatırımların küçültülerek tabana yayılması, küçük ve orta ölçekli yatırımcıların da piyasaya girmesi ile yatırım kültürünün gelişmesi hedeflenmiştir.” Dedi.

VAN’I GÜNEŞİN KENTİ YAPMA GİRİŞİMLERİ SÜRECEK!

“Doğal zenginliğimiz olan ve coğrafi olarak avantajlı olduğumuz yenilenebilir enerji kaynakları konusunda çalışmalarımızı milletvekili arkadaşlarım ve İlimizin dinamikleri ile sürdüreceğiz. Van’da çatı uygulamalarının yaygınlaştırılması ve daha büyük ölçekli yatırımlar için gayretlerimiz devam ediyor. Enerji çeşitliliği ve arzı birçok yatırımcı için önemli ve öncelikli etkenlerden biridir. Özellikle sektörle ilgili yatırımlar artar, arz ve talep yükselirse Van’da invertör, panel ve güneş hücresi üretim tesisleri kurulacak, buda istihdam için alan oluşturacaktır. Yüzyılın enerjisi olarak tabir edilen “Güneş Enerjisi” zararsız, doğal ve çevre dostu bir enerjidir. YEKA’nın Van’ımız için hayırlı olmasını temenni eder, bol güneş ve çok enerji dilerim.” Dedi.

Editör: TE Bilisim