Van’ın tarım ve hayvancılığı yeniden konuşup kurguladığı bir süreçten geçilirken Van milletvekili Abdulahat Arvas’tan bu anlamda çiftçileri ilgilendiren önemli bir müjde ve açıklama geldi. Van’ı ve Vanlı üreticileri yakından ilgilendiren sulama konusundaki birliklerin rolü ve ardından başlayan süreci Vanlılar ile paylaşan Arvas, yeni bir düzenleme ile sulama birliğinin yeni bir yapıya kavuştuğunu söyledi. Yeni dönem ve yeni düzenlemeler ile Van’da üretim yapan çiftçilerin de suya erişimi noktasında çalışmalar yaptıklarını söyleyen Arvas, yapılacak yatırımlarla ciddi bir ivme kazanılacağını söyledi. Arvas ayrıca yeni süreçte kapalı boru iletim sistemine geçileceğini söyledi.

 

SULAMAYA KURUMSAL DESTEK!

 

“24 Haziran seçim sürecinde ve sonrasında en çok şikâyet aldığımız konu başlıklarından biri çiftçilerimizin yaşadığı sulama problemidir. Van’ın ekonomisini de yakından ilgilendiren tarımsal üretim konusunda sulama problemini çözmek içi bir çalışma başlattık. Sulama Birliklerinin yapısından ve yönetim anlayışından kaynaklanan sıkıntılarla Türkiye genelinde karmaşık bir hal alan konu, yakın zamanda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlıyla 7139 sayılı kanun kapsamında yeniden düzenlenmiştir. 28 Nisan 2018 tarih ve 30405 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan kanuna göre; Birlik başkanlarının kamu görevlileri arasından görevlendirilmesi sağlanan, bu sayede kamunun takip ve denetleme işlevleri daha da etkinleştirilmiştir. Böylelikle idarenin sulama yönetimine kurumsal destek verme imkânları artırılmıştır. Ancak sağlıklı ve sürdürülebilir bir işletme disiplini için çiftçilerimizin bölgesindeki Sulama Birliğine üye olması ve sorumluluklarını yerine getirmesi önemlidir.”

 

SULAMA YATIRIMI İÇİN HAK SAHİPLERİNE ÖNEMLİ UYARI!

 

“Sulama Birliğinin hizmet amaçlı olarak yeniden yapılandırılmıştır. Birliğin paydaşları üreticiler, yani üyeler sulama yatırımları konusunda hak sahibi olarak talepte bulunmalıdır. Mevcut kanun gereği çiftçilerimizin sulama hizmetlerinden faydalanması için üye olmaları zorunludur. 7139 sayılı yasa ile Sulama Birliği alacaklarının çiftçiye ödenen Doğrudan Gelir Desteklerinden kesilebilecek olması hizmet kalitesini de arttıracaktır.”

 

YAPILACAK YATIRIMLAR KENTE BÜYÜK DEĞER KATACAK!

 

“Türkiye pazarının ihtiyacı olan tarım ürünlerinde büyük bir potansiyele sahip olan Van’da,  elverişli topraklara rağmen sulama konusunda yaşanan sıkıntılar, tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Üretim yapan çiftçilerimizin suya erişimini kolaylaştırmak için yeni yatırımlar planlayacağız. Ekonomik olarak 209.769 hektar sulanabilir alanı olan ilimizde, devletin ve çiftçilerin imkânlarıyla sulanan tarım arazisi 135.787 hektardır. Yapılacak yeni yatırımlar ve çiftçilerimize sağlanacak imkânlarla yaklaşık 74.000 hektar arazi daha ekonomiye kazandırılabilir. Yapacağımız yatırımlarla inşallah bunu teşvik edeceğiz.”

 

VAN KAPALI BORU İLETİM SİSTEMİNE GEÇECEK!

 

“Yaptığımız çalışmalar neticesinde tarımsal amaçlı sulama konusunu krize dönüştüren nedenleri ve çözüm önerilerini Tarım ve Orman Bakanımıza bildirdik. Öncelikle tarımsal sulama ağında bulunan açık kanalların kapalı sisteme dönüştürülmesini talep ederek bu konuda güçlü bir destek istedik. Mevcut açık sulama kanallarındaki kırıklar ve çatlaklar ile artan kayıp-kaçak oranları verimi düşürmekte üreticileri zor durumda bırakmaktadır. Sulanacak arazilerde su dağıtımının kapalı boru iletim sistemiyle yapılması çözümü kolaylaştıracaktır.”

 

İLGİLİ SEKTÖRLERE ÇAĞRI

 

“Birçok bölgede tamamlanan kapalı sistem konusunda çok geç kaldığımızı üzülerek belirtmek istiyorum. Zengin tarım topraklarına sahip bölgemizde yapılan ihmalin maliyeti vatandaşlarımıza ve ekonomimize çok ağır olmuştur. Sulama politikalarındaki duyarsızlıklar ve eksikler nedeniyle özellikle Erciş ve Muradiye ilçelerimizde zaman içerisinde sulama alanı oranları maalesef düşmüştür. Emek yoğun tarım sektörü işsizliğe bir nebze olsa da çare olabilir. Aynı zamanda ilimiz ekonomisine katma değer sağlayabilir. Bu nedenle sahip olduğumuz tarımsal potansiyel konusunda farkındalık yaratılmalı, kurumlar teşvik etmeli ilgili sektörlerde öncü olmalıdır.”

Editör: TE Bilisim