Milyonlarca çalışanın gözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısında... 2016 Asgari ücretini tespit etmek üzere toplanan komisyon toplantısının açılışında, yeni hükümetin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu önemli açıklamalar yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Salonu'nda Bakan Soylu başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Komisyonun bu yılki ilk toplantısına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK Yönetim Kurulu Gözlemci Üyesi Metin Demir, her iki konfederasyonun temsilcileri ve bürokratlar katılıyor.

 

SOYLU: ENDİŞEYE GEREK YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Bin 300 liralık taahhüt bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak 'vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak' diye bir endişeye gerek yok" dedi.

 

BİN 300 LİRA BİN 260 LİRAYA DÜŞER Mİ?

Bakan Soylu, asgari ücretteki bin 300 liralık rakamın gelir skalası sebebiyle bin 260 liraya düşürülmesinin söz konusu olmadığını bildirerek, "Bin 300 liralık taahhüt, bütün yılı kapsayan bir taahhüttür ve bunu bir mazeret olarak 'vergi dilimine girdiği için 30 liralık, 40 liralık veya 70 liralık düşüş olacak' diye bir endişeye gerek yok" dedi.

Hükümetlerinin temel politikalarının istihdam, üretim ve büyüme dostu politikalar olduğunu ifade eden Soylu, "Bunu devam ettirmek zorundayız. Burada bir taraftan istihdamı, bir taraftan üretimi, diğer taraftan büyümeyi öncelemeliyiz. İş aleminin, içinde bulunduğu durumu rasyonel bir şekilde gözetmeliyiz, işçimizin, emekçimizin durumunu gözetmeliyiz.  Aynı zamanda mali disiplinimize de aynı ölçüde ve aynı dengeyle birlikte bakabilmeliyiz. Tüm bunlar bu masanın temel konularından bir tanesidir" diye konuştu.

 

"SADECE ASGARİ ÜCRETİN TANZİMİNİ GERÇEKLEŞTİRMİYORUZ"

Hükümetlerinin, ekonomik ve sosyal modellerinin en önemli çıktılarından birisinin orta sınıfın güçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Soylu, "Bu, hem demokrasinin sürdürülebilirliği hem de toplumsal barışın devamının sağlanabilmesinin en önemli adımlarından biridir.

Burada sadece asgari ücretin tanzimini gerçekleştirmiyoruz, bunun yanında 13 yıldır hanelerde hem huzurun hem mutluluğun hem de yaşama standardının yükselmesine yönelik adımları atıyoruz. Asgari ücretin standardını yükseltmenin yanı sıra hayatın standartlarını da yükseltmenin gayretinde olduk. Sosyal güvenlik reformu ve çalışma hayatındaki reformlar Türkiye'de son 13 yıldaki zihniyet devriminin en önemli delili ve tescilidir" diye konuştu.

 

"MALİ DENGEYİ DE GÖZETMELİYİZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, " Önereceğimiz 1300 TL, elbette komisyonda görüşülecek" dedi.

Bakan Soylu, "Asgari ücret konusunda mali dengeyi de gözetmeliyiz. 1300 TL'lik vaadimizde vergi dilimi sorunu yaşanmayacak.Toplumsal uzlaşmayla ortaya koyduğumuz kriterlerle çözüldü. Kişi başı milli gelir 3 bin dolardan 10 bin dolara ulaştı. Bunlar yapılırken özellikle ifade etmeliyim ki eğitim, sağlık, ulaşıma kadar birçok konuda büyük adımlar atıldı. Paradan 6 sıfır altılması, sağlık memnuniyeti 30'lu rakamlardan 70'li rakamlara ulaşması, çocuklarımızın otel konforunda yurtlarda kalması, ulaşım, iletişim sadece maddesel ekonomik gelirle değil, toplumsal hayatta karşımıza çıkıyor.Sürdürülebilir yükseltilmesi gerekir. 184 lira olan 2015 yılında 1.050 lira olmuştur. Yüzde 442'lik artış yaşanmıştır. Enflasyon yüzde 7.4'lere düşmüştür" açıklamasını yaptı.

 

TEMMUZ ZAMMI NE OLACAK?

Soylu, Temmuz'da asgari ücrete zam gelip gelmeyeceği yönündeki soruya, "1300 liralık söz, bütün yılı kapsayan bir tahahüttür. Değişim göstereceği yönünde bir endişeye gerek yok" yanıtını verdi.

Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, yıllardır asgari ücret konusundaki görüşlerde artık işçi tarafının haklılığının anlaşıldığını düşündüğünü ifade etti. 

AK Parti'nin "Asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı görüşmelerin kısa sürede uzlaşmayla neticelenmesi bekleniyor.

 

İşte Soylu'nun o açıklamaları:




 

İşte Soylu'nun o açıklamalarından çarpıcı satırlar:

Bir gazetecinin 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda nasıl bir değişiklik planlandığını sorması üzerine Bakan Soylu, şu yanıtı verdi:

"Türkiye büyümektedir ve yükselmektedir. Bizim özellikle her alanda etkinliği ve verimliliği baz alacağımız, gerek kendi içimizdeki gerekse de uluslararası rekabetin en iyi noktaya ulaşabileceğini hedeflememiz, ülkemiz için de hükümetimiz için de kaçınılmazdır. Bu noktada devletimizin verimliliği de önemlidir. AK Parti iktidarlarının birçok özelliği arasında ülkenin ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçirmesi de yer almaktadır. AK Parti bu konuda sarfınazar etmemiştir, vazgeçmemiştir. Reformlar ilk günlerde çok eleştirilmiştir ama bugün çıktılarına baktığımızda reformlar, değişimler, atılan adımlar ülkemize ciddi bir şekilde katkı sağlamıştır."

 

 

'DEĞİŞİKLİK KAÇINILMAZ'
Devlet memurlarını hem devletin hem de ülkenin dinamo merkezi olarak niteleyen Bakan Soylu, "Uzun zamandır tartışılan ve değiştirilmesi istenen, etkinliği ve verimliliği devlet hayatına tam anlamıyla hakim kılınmaya çalışılan bir değişiklik kaçınılmazdır. Çalışma hayatının sağladığı çok önemli bir kazanım vardır ki; o da bunun bütün paydaşlarımızla gerçekleşmesidir. Usulümüz bugüne kadar bu olmuştur, bundan sonra böyle olacaktır. Türkiye'deki bu büyük reformu sadece iş güvencesine çıpalamak ve onun üzerinden bir tartışma açmak haksızlık olur düşüncesindeyiz. Bu konuda atılacak adımlar Türkiye'nin hem ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşabileceği hem de sosyal hukuk devletinin yerine getirebileceği bir anlayışla gerçekleşecektir" diye konuştu.


DEVLET MEMURU KANUNU

Soylu, AK Parti'nin kurulduğu günden bugüne kadar toplumun hiçbir kesimini mağdur etmediğini dile getirerek, Devlet Memurları Kanunu ile ilgili şunları aktardı:

"Bilinmelidir ki; bu konuda reforma ihtiyaç vardır. Bu reformu gerçekleştirmek için muhakkak ki hükümet programımız dahil olmak üzere her birimizin kararlılığı söz konusudur. Bunu paydaşlarımız ve toplumun bütün kesimleriyle tam bir reformu sağlayacak şekilde inşallah gerçekleştirmeye çalışacağız. Yürüteceğimiz her şey açık, şeffaf ve hakkaniyet ölçüsünde olacaktır."
Bakan Soylu'nun konuşmasında öne çıkan detaylar şöyle:
* 13 yıldır Türkiye büyük ve köklü değişimlerin altına imza attı. Birçok problemle karşı karşıya kaldık. Herbiriyle yüzleşip çözmeye çalışan zihniyet devrimini yaptık.

* Toplumsal uzlaşmayla ortaya koyduğumuz kriterlerle çözüldü. Kişi başı milli gelir 3 bin dolardan 10 bin dolara ulaştı. Bunlar yapılırken özellikle ifade etmeliyim ki eğitim, sağlık, ulaşıma kadar birçok konuda büyük adımlar atıldı.

* Eski Türkiye içinde karşı karşıya kaldığımız sıkıntı dertleri hep birlikte hatırlıyoruz. Hayal edilemeyecek bir dönüşüm olduğunu sadece biz değil dünya görmektedir. Bugün 64. hükümet olarak 13. yıllık birinci sıçrama sonrasında 1 Kasım seçimlerindeki milli iradeden aldık.

* 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz var. Bunun yanı sıra insanımızın refahını yükseltmektir. Rekabet edilebilir hale getirebilmek. En önemlisi teknoloji açısından önemli adımlar atmaktır. İnsanımızı merkez alan politikaları insanımızla beraber oluşturmak istiyoruz.

* Bir taraftan toplum barışı, bir taraftan medeniyet değerleriyle buluşma bir taraftan iş hayatı modeli oluşturuyoruz. Burada belki de en önemli meselelerden bir tanesi orta sınıfı tahkim etmeye çalışıyoruz.

* Orta sınıf tahkimatına ve güçlenmesine yönelik adımların atılması demokrasinin sürdürülmesi için en önemli adımlardan bir tanesi.
* Asgari ücretin yanı sıra hayatı yükseltmenin de adımlarını attık. Sosyal reformlar 13 yılın en önemli kanıtıdır. Sosyal güvenlik açıklarının etkilerini ortadan kaldıran dönüşümlerini birlikte yaşadık.
* Paradan 6 sıfır altılması, sağlık memnuniyeti 30'lu rakamlardan 70'li rakamlara ulaşması, çocuklarımızın otel konforunda yurtlarda kalması, ulaşım, iletişim sadece maddesel ekonomik gelirle değil, toplumsal hayatta karşımıza çıkıyor.
* Sürdürülebilir yükseltilmesi gerekir. 184 lira olan 2015 yılında 1.050 lira olmuştur. Yüzde 442'lik artış yaşanmıştır. Enflasyon yüzde 7.4'lere düşmüştür.

 

TEKSİF GENEL BAŞKANI NAZMİ IRGAT'TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

* Komisyon çalışmaları sonrasında belirleyeceğimiz asgari ücretin 2016 itibariyle işçilerin refah seviyesinin yükselmesi açısından önemli bir adım olacağı düşünülüyor.
* Asgari ücretin arttırılması kamuoyunda çok olumlu tepkiler aldı. Yeni güven oyu alan hükümetimizin 1.300 lira olarak açıkladığı asgari cüretin objektif durumlarda göz önüne alınarak dengeleyici bir durum oluşturulmasını bekliyoruz.
* Asgari ücretin belirlenmesinde ilk kilometre taşı olacağına inanıyoruz.

Editör: TE Bilisim