Van'da 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine günde gelen ortalama 14 bin aramanın geldiğini ancak bunlardan yüzde 90’nı asılsız çağrılardan oluşuyor. Kent merkezinde en büyük sorunlarının trafik sorunu olduğunu söyleyen 112 yetkilileri, bu sorunla ilgili de kendilerince önlem aldıklarını belirtti. 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine günde ortalama 14 bin aramanın yüzde 90'nı asılsız çağrılar oluşturuyor. Asılsız çağrılar nedeniyle hastalara zamanında ulaşamadıklarını söyleyen sağlık personeli alınan tedbirlere rağmen asılsız ihbarlar nedeniyle büyük sorun yaşadıklarını belirtti.

 

HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILDI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yıl onayladığı ‘Torba Kanun’la 112 acil çağrı merkezini asılsız ve gereksiz ihbarda bulunanlar 250 lira para cezasına çarptırılacak. Yasanın uygulamasıyla gelen asılsız ihbarların az da olsa önüne geçildi. Geçtiğimiz yıl yasanın çıkmasıyla azalan asılsız ihbar sayısı bu yıl ne yazık ki yine arttı. Van'da 2014 yılında 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine 4 milyon 750 bin civarında çağrı geldi. Bu çağrıların yüzde 90'ı asılsız çıktı. Bu çağrılardan 289'u hakkında Kabahatler Kanunu'na göre hukuki işlem başlatıldı.

 

14 BİN ÇAĞRIDAN 300’Ü GERÇEK

Asılsız çağrıların bu yılda azalmadan devam ettiğini aktaran Van İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Adem Demirel, “Günde ortalama 13 bin ile 14 bin arasında çağrı almaktayız, fakat çağrıların yüzde 90'nından fazlası asılsız çağrı. Biz 14 bin çağrı almamıza rağmen, ortalama 300 ambulans görevlendirmesi yapıp 300 hastaya ulaşabiliyoruz.” Diye konuştu.

 

VAKAYA MOTOSİKLETLİ ÇÖZÜM

112 Acil Komuta Kontrol Merkezinde 150 personelle 1 milyonu aşkın nüfusa hizmet verdiklerini belirten Demirel, “Her yerde olduğu gibi trafik problemi Van'da da mevcut. Özelikle şehir merkezinde trafiğin sıkıştığı anlarda ambulansın gecikmesine sebep oluyor. Bunun için çeşitli önlemler aldık. Van merkezde 2 tane motosikletli ambulansımız hizmet veriyor. Motosikletli ambulans olay yerine trafik kapalı bile olsa ara sokaklardan ve araç yanlarından geçerek vakaya ulaşarak ilk müdahaleyi yapıyor. Trafik açıldıktan sonra ise, olay yerine gelen ambulans ile ilk müdahale yapılıyor.” İfadesini kullandı.

 

17 HELİKOPTERDEN BİRİ VAN’DA

En fazla doğum ve bebek vakalarına müdahale ettiklerini söyleyen, Demirel, “İkinci sırada ise yeni doğan bebeklere müdahale ediyoruz. Sonra travma vakalarına, solunum sorunu hastalara, kalp hastalarını yoğun olarak müdahale ediyoruz. Aynı zamanda ilimizde bizim, helikopter ambulansımız da bulunmakta, Türkiye de toplam 17 ilimizde ambulans helikopter bulunmakta, bunlarda bir tanesi de Van'da görev yapmaktadır.” Dedi.

 

BÖLGEYE DE HİZMET VERİYOR

112 Komuta Kontrol merkezinin Van’ın yanında bölge il olduğu için Muş, Hakkari, Ağrı ve Bitlis'e de hizmet verdiğini söyleyen Demirel, “Bu illerden gelecek hastalara, yer ayarlamada yine biz koordinatörlük yapıyoruz, helikoptere ihtiyaç olduğu zaman, çevre illerde helikopter desteği sağlıyoruz. Acil bir durumda ilimizde yer bulunamazsa Ankara, İstanbul, İzmir gibi ana merkezlere sevk sağlanması gerektiğinde, uçak ambulans istiyoruz. Sıraya koyulduğu için, sıra bize geldikten sonra 1 saat içinde Van'da oluyor ve hastayı 1 saat içinde naklini gerçekleştirip diğer büyük illere sevk yapabiliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim