16 Nisan’da yapılacak olan referandum süreci tüm hızıyla devam ederken, referandumda Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a ‘Evet’ destekleri gelmeye devam ediyor. Kentteki bir otelde düzenlenen Kadim Aşiretler Federasyonu toplantısına bölgede ve Van’da 50’ye yakın aşiret lideri katılarak 16 Nisan’da yapılacak olan referandumda ‘Evet’ diyeceklerini açıkladı.

 

Türkiye 16 Nisan tarihinde halk oylamasına gidiyor. Ülke genelinde ‘Evet ve Hayır’ oylarının kullanılması için siyasi partiler de alanlara inerek halkla buluşma çalışmalarını başlattı. Seçim çalışmaları kapsamında partiler çalışmalarını sürdürürken, Van ve bölgede de referandum için Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a destekler gelemeye devam ediyor. Kısa bir süre önce Küresünniler aşireti referandumda ‘Evet’ diyeceklerini dile getirmişti. Dün ise bölgenin ve Van’ın önde gelen aşiret liderleri Kadim Aşiretler Federasyonu adın altında bir araya geldi. Kentte bir otelin toplantı salonunda bir araya gelen aşiret liderleri 16 Nisan’da yapılacak olan halk oylamasında ‘Evet’ diyeceklerini açıkladı.

 

ASLAN: ÜLKEMİZDE YENİ DENGELERİ BERABERİNDE GETİRMİŞTİR

Kadim Aşiretler Federasyonu Başkanı Rasim Aslan, daha güçlü daha müreffeh bir ülke olma yolunda adım atabilme adına çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, “Avrupa Birliğinin Avrupa’dan ayrılma süreci birliğin ve avrupa’nın gelecek planını derinden etkilemiştir. Bunun yanı sıra Trump’a müesses nizamına rağmen seçilmiş olması tüm dünya dengeleri açısında önemli değişmelere sebep olmuştur. Doğuda gerek Rusya gerekse Çin merkezli yeni blokun yükselişi her açıdan bölgemiz ve ülkemizde yeni dengeleri beraberinde getirmiştir.” Dedi.

 

“TÜRKİYE İNSANLIK İÇİN BARIŞ TEMİNATIDIR”

Ülkenin yanı başında bulunan Orta Doğu coğrafyasında büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken Aslan, “Arap Baharı ile başlayan süreç ne yazık ki bölgeyi büyük bir kaosa sokmuştur. Özellikle yanı başımızda bulunan Suriye’de yaşanan iç savaşlar kaos ile beraber bir insanlık dramını da getirmiştir. Türkiye Ensar olma bilinciyle milyonlarca kişiye kapı açmış mazlumların sığınağı olmuştur. Milletimizin büyük bir millet olduğunu bir kez daha göstermiş, tarihe not düşmüştür. Gerek milletimizin gerek tüm Müslüman coğrafyası açısından anlaşılmıştır ki büyük ve güçlü bir Türkiye sadece Ortadoğu halkının değil tüm İslam coğrafyası ve insanlık için barış teminatıdır. Hangi dilde, dinden, ırktan olursa olsun mazlumların yegâne durağı ülkemiz olacaktır. Ülkemiz Türkiye dengeleri yeniden kurulacak olan Dünya Artık Tarihinin kendisine emanet ettiği misyonu yerine getirecektir.” İfadelerini kullandı.

 

ASLAN: TÜM ÜMMETİN ORTAK ARZUSU VE ÜMİDİDİR

Cumhuriyet rejiminin en önemli gereklerinden biri olan güçler ayrılığı ilkesinin daha iyi uygulanabilmesi adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi geçme yoluna girildiğine vurgu yapan Aslan, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan referandumda yeni sistemin halkın takdirine ve onayına sunulacağını kaydetti. Aslan, “Bizler bu bölgenin kadim ve köklü aşiretleri olarak buna istinaden diyoruz ki evvela Türkiye kendi sınırlarının çok ötesinde bir coğrafyaya etkileyen Müslüman coğrafyasının duasını alan ve ümmetin son kalesi olarak gördüğü bir vatandır. Dolayısıyla dünya siyasetinde güçlü ve demokratik olması sadece milletimizin değil tüm ümmetin ortak arzusu ve ümididir.” Diye belirtti.

 

AŞİRETLERDEN REFERANDUMA EVET

Milletlerin tarihi arasında önemli geçiş dönemlerinin yaşandığını ifade eden Aslan, ancak önemli olan bu dönemleri anlayabilmek feraset sahibi insanların özelliği olduğunun altını çizdi. Aslan, “Son zamanlarda beklenmedik, normalin üzerinde şeyler yapan kadim, mübarek milletimizin genetik üstünlüğe sahip olduğu bir özelliktir. Karanlıkları geçtik aydınlığa doğru gidiyoruz, milletimize karşı yapılan tehditlerin birçoğunu bertaraf ettik, fırsatlı günlere doğru yol alıyoruz. 16 Nisanın böyle bir gün olacağına inanıyoruz milletimiz ve ümmetimiz için aydınlık fırsat dönemi için olarak Kadim Aşiretler Federasyonu olarak Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evet diyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE PRANGALARINDAN KURTULACAK”

Toplantıya katılan Gazeteci-Yazar Bayram Zilan da halk oylamasıyla Türkiye'nin prangalarından kurtulacağını söyledi.

 

Yeni sistemle iki başlılığın ortadan kalkacağını ve daha güçlü bir yönetim anlayışının ortaya çıkacağını anlatan Zilan, şöyle dedi: "Cumhurbaşkanını ve başbakanı halk seçiyor. Temsil gücü yüksek iki makam oluyor. Bir taraftan süper yetkili cumhurbaşkanı, diğer taraftan halkın oyuyla seçilen başbakan var. Yeni sistemde Başbakanlık diye bir makam olmuyor. Aynı zamanda yargı da sivilleştirilecek. HSYK üyelerini Meclis, cumhurbaşkanı seçecek, adalet bakanı ve müsteşar doğal üye olacak. Bu sistem ırkçı siyasi partilerin yok olmasını sağlıyor. Çünkü bütün Türkiye'yi kucaklamak zorundasınız. Bu sistemde Kürtleri ötekileştiren hiçbir siyasi parti ve siyasi liderin bu sistemde yaşama şansı yok. Bölge milliyetçiliği yaparak bu ülkede iktidar olma şansı kalmıyor.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim