Van ve çevresinde yaşayan 23 aşiretin temsilcisi bir araya gelerek ‘Kadim Aşiretler Federasyonu’nu kurdu. Kuruluşlarını açıklayan Federasyonun Başkanı Rasim Aslan, milletin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine ve geleceğine kast eden bütün terör saldırılarını kınadıklarını söyledi.


Van ve çevresinde mensupları bulunan Graviyan, Ezdinan, Gevdan, Alan, Jirki, Mamhuran, Şidan, Mehmet Piran, Haviştan, Halilan, Gevaş Beyleri, Görentaşlılar, Brukiler, Kürhesünniler, Milan, Özvanlı, Haniler, Bekiran, Şemsikan, Arvasiler, Menzik, Celali ve Pinayanişiler bir araya gelerek ‘Kadim Aşiretler Federasyonu’nu kurdu. Bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla kuruluşlarını açıklanan federasyon, terör saldırılarını da kınadı. Aslan, Türkiye’de ve bölgede aşiretlerin tarihi, kültürel, sosyal ve siyasal açıdan önemli olduğunu söyledi. Aşiretlerin hatırı sayılır bir güç olduğunu ve Türkiye'de büyük küçük birçok aşiretin bulunduğunu söyleyen Aslan, “Aşiretlerin hassasiyetlerinden dolayı onları yanlış yollara saptırıp birçok yanlışa sebebiyet vermektedirler. Federasyonumuzun amaçlarından biri de bu oyunları bozmaktır. Federasyonumuzun asıl amacı, doğu ve güneydoğu başta olmak üzere bölgelerdeki ve ülkemizdeki gerçek aşiretleri ortaya çıkarmak, aşiretler arasında yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamaktır.” Dedi.

 

“FEDERASYON BARIŞA KATKI SUNACAKTIR”

Federasyonun ayırt edici değil, birleştirici bir misyon üstlendiğini söyleyen Aslan, “Biz önce insanız, sonra da bir aileye, bir aşirete ve bir vatana mensubuz. Sizlerin destekleriyle kurduğumuz federasyonumuz inşallah başta toplumumuz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizin barış ve selametine ciddi bir katkı sunacaktır. Milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine, geleceğine kasteden bütün terör saldırılarını lanetliyoruz. Temennimiz ülkemizin bir an önce barış ve huzur ortamın kavuşmasıdır.” Dedi.

 

ÖTEN: İSTANBUL VE KAYSERİ SALDIRINI KINIYORUM

Açıklama sonrası görüştüğümüz aşiret temsilcileri de son günlerde yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunarak, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Federasyonun kurulmasıyla bölgeye büyük katkılar sunacağını ifade eden Jirki aşiret temsilcisi Cemil Öten, “Bizim burada olmamızın sebebi aşiretlerin toplanması. Bir federasyonun kurulması üzerine bizi davet ettiler. Bizde Şırnak-Beytüşşebap’tan geldik. Bu toplantıya katıldık, sevindik, gurur duyduk. İnşallah bu toplantı devam eder. Sadece Van ile ya da Ertoşi ismi ile sınırlı kalmayıp bölgeyi kapsayacak bir federasyon olur.  Burada cesaret, birlik ve beraberlik devam ederse iyi olacağına inanıyorum. Gerek İstanbul-Beşiktaş gerekse de Kayseri’de yaşanan olaylarda yitirdiğimiz şehitlerimize Allahtan rahmet gazilere acil şifalar diliyorum. Yaşanan bu olayları kınıyoruz, bunun bir provokasyon olduğunu düşünüyorum. Batı’daki kardeşlerimiz nasıl acımışsalar biz de burada aynı acıyı taşıyoruz. Kabul edilir olaylar değildir inşallah en kısa sürede bu olaylar duracaktır.” Dedi.

 

ÖZBEK: BÜTÜN DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE’NİN ÜZERİNDE

Kadim Aşiretler Federasyonunun kurulmasında büyük emeği olan Ezdinan aşiret lideri Mehmet Salih Özbek ise, federasyonun Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Federasyonumuzun aşiretler bakımından Türkiye’de ve dünyada ilk oluşudur. 30-40 aşiretin birleşmesiyle kurulan bir federasyondur. Bizim amacımız yurdumuzda akan kanın durması, devletimize katkı sunmak, elimizden geldiği kadarıyla bize düşen bir görev varsa onu yapabilmek amacımız budur. Aşiretlerin kültürünün ortaya çıkarılmasıdır. Kadim Aşiretler kültürü zaman içerisinde bazı güçler tarafından kaybedilmeye çalışıldı. Biz buna karşı durarak kadim aşiretler kültürünü tekrar ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bütün Avrupa’nın, Dünyanın gözü Türkiye’nin üzerindedir. Türkiye’yi küçük düşürmek için, Türkiye’nin kaybetmesi için ve Sayın Erdoğan’ın gitmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz her çeşit terörü kınıyoruz. Son günlerde Ankara’da Rusya konsolosunun öldürülmesi olayını da şiddetle kınıyoruz. Bu olayı kim yaptıysa Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirmek istiyor. Biz bunun farkındayız. Yaşananları şiddetle kınıyoruz.”

 

KAÇMAZ: AŞİRETLER DEVLETİNE VE BAYRAĞINA SADIKTIR

1991 yılında Doğru Yol Partisi’nde aday olduktan sonra milletvekili seçilen ve bir dönem Van milletvekilliği yapan Küresünnüler aşiret lideri Mustafa Kaçmaz da federasyonun kurulmasını Doğu ve Güneydoğu için çok faydalı gördüğünü söyleyerek, “Kadim aşiretçilik mevcuttur, vardır. Doğu ve Güneydoğu da toplumlar aşiret yönetimiyle ama devletine, bayrağına sadık kalmak kaydıyla bu aşiretçiliği devam ettiriyor. Bu nedenle aşiretçilik çok faydalı bir durumdur. Gördüğüm kadarıyla Van’daki tüm aşiretlerin devletine, bayrağına bağlı olduğunu ve devleti ile bayrağı ile gurur duyduğu ve devletinin yanında yer aldığını görüyoruz.” Dedi.

 

KAÇMAZ: BİZİM ÜLKEMİZ BÜYÜKTÜR

Son günlerde yaşanan olayları da değerlendiren Kaçmaz, “Rus konsolosunun öldürülmesi çok çirkin bir durumdur. Ben bunu şahsen kınıyorum. Bugün ülkeler ancak birbirleriyle diyalog içinde yaşarlar. Rusya ile geçmişte ufak bir pürüz olmuştu. Ama şimdi Türkiye ile Rusya arasındaki bağlar çok güzel bir duruma gelmişken bu bağların kopması açısından böyle bir olaya tevessül ettiler bunu lanetliyorum. Bu olmamalıydı ama Rusya’da Türkiye’de aklıselim davranıyorlar. Bu olaydan dolayı iki ülke arasındaki dostluk da kesinlikle en ufak bir pürüz olmadan devam edecektir. Kesinlikle bu olay iki ülkeyi bir birine kaynaştıracaktır. İstanbul ve Kayseri’deki patlamalar çok yanlış. Allah orada şehit olanlara rahmet etsin, yerleri cennet olsun kalan gazilerimize de Allah şifa versin. Burada da amaç Türkiye’yi içten bir birine düşürmekti. Yani orada Kürt ve Türkleri birbirine düşürmekti. Ülke içerisinde kaos yaratmaktı. Ama bizim ülkemiz büyüktür. Türkiye olarak ele aldığımız zaman 78 milyon insanın birbirine bağlılığını, birbirine karşı çok kenetlendiğini görüyoruz. Bu olaylarda ülkenin insanını, toplumunu birbirine kenetliyor. Gönül istiyor ki böyle olaylar hiç olmasın, ülkemizde hiç olmasın.” İfadelerini kullandı.

 

KAÇMAZ: BU ÜLKE HEPİMİZİN ÜLKESİDİR

15 Temmuz darbe girişimde ülke olarak büyük bir fedakarlık yapıldığını anlatan Kaçmaz, “15 Temmuz’u göz önünde bulundurursak Allah Cumhurbaşkanımızı da başımızdan eksik etmesin. Cesaretiyle, inancıyla, her şeyiyle ülkesini çok iyi temsil eden bir liderdir. Dünya devletlerine karşı da ülkeyi ön plana çıkardığını da görüyoruz. Bugün Türkiye, dünyada eskiden çok dile getirilmezdi belki ama Sayın Cumhurbaşkanımızın başarısıyla onun becerileriyle Türkiye bugün dünyada saygın ülkeden biridir. 15 Temmuz’daki olaylardaki Allah vergisi ile bir telefon aracılığıyla halkı meydanlara davet etmemiş olsaydı bugün Türkiye’de bir başka durum ile karşı karşıya kalabilirdik. Belki bu hainler emellerine ulaşmış olurdu. Benim tek üzüldüğüm bu ülke hepimizin ülkesidir. Burada yaşayan 78 milyonun ülkesidir. Kurtuluş savaşlarını göz önünde bulunduralım orada Dumlupınar’da, Sakarya’da Çanakkale’de milyonlarca şehit verdik. O zaman Kürt, Türk, Laz, Çerkez ayrımı yaptık mı? Ülkemizin her çakıl taşında şehit kanı var. 78 milyon Türkiye’de yaşayan tüm insanlar birlik ve beraberliği her zaman daim olacaktır. Bu birlik ve beraberlik ile ülkemize kimse zarar veremeyecektir. Ülkenin en iyi tarafı biri hepsi için hepsi biri için kenetlenmiş tek yumruk halindedir. Allah ülkemize yanlış düşünenlere öncelikle onların başına getirsin, kim bizim için ne istiyorsa Allah onlara bin katını versin. Allah bizim başımızda bulunan Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve 78 milyonun eksikliğini vermesin.” Şeklinde konuştu.

 

YİĞİT: DÜNYAYA MUHTAÇ OLAN BİR ÜLKE DEĞİLİZ

Bazı kişilerin kandırılarak, ülkenin zayıflatılmaya çalışıldığını ifade eden Şemsikan aşiret lideri Sami Yiğit, “Federasyonun kuruluşunu iyi buluyoruz. Milletimiz için inşallah hayırlı olur. Birbirimizi daha iyi tanıyacağız, görüşeceğiz. Federasyon büyük bir oluşumdur. Zaten daha öncede istenen bir oluşumdu. İnşallah daha büyütmeyi istiyoruz. Türkiye’yi istemeyen, Türkiye’yi sevmeyen hatta Kürtleri sevmeyen bazı nahoş insanlar var. Bugün Türkiye’ye ve dünyaya bakıyoruz. Türkiye maddi yönden dünyaya muhtaç olmayan bir ülkeyiz. Nahoş insanları çıkarları için çabalıyor. Türkiye’yi sevmeyen insanlar var. Kandırılmış insanlar var. Dış ülkeler bazı insanları kandırıp Türkiye’yi zayıflatmak istiyor. Hâlbuki bunu yapanlar ne Türk’ün ne de Kürdün dostudur. Türkün dostu Kürt, Kürdün dostu da Türk’tür. Bu toprak hepimize yetecek kadar, hepimizi doyuracak kadar büyük bir topraktır. Biz bölünmeye karşıyız. Bakıyoruz Kars’ta şehitler var, Eskişehir’de şehitler var. Yan yana uzanmış Vanlı Mehmet ile İstanbullu Hasan var. Öldükten sonra kanlar birbirine karışmış. Kimin babasının haddidir ki o kanları birbirinden ayırtmak, bu mümkün müdür? Biz bizeyiz bölünmeyiz, ayrılmayız. Kimse Kürdü savunmuyor, Kürtleri savunmakta kesinlikle yalandır. Eğer beni savunuyorlarsa beni öldürmesinler.” Dedi.

 

TİMUR: KİMSENİN GÜCÜ BÖLMEYE YETMEZ

Son günlerde yaşanan olayları sert bir dille kınayan Mamhuran aşiret lideri Hüsnü Timur ise, “Bu kadim aşiretler federasyonu geç kalınmış bir yapıdır. Keşke 2 veya 3 yıl önce kurulsaydı. Aşiret liderleri birbirleriyle koordineli olarak toplanırsa, görüşürlerse inşallah güzel çözümler üretilir. Son zamanlarda yaşanan Beşiktaş, Kayseri patlaması ve Büyükelçi olayı bunu yapanlar ve yaptıranları da şiddetle kınıyorum, insanlık dışıdır bu bir vahşettir. Bizim ülkemiz güçlü bir ülkedir. Biz el ele verir ve dayanışma içerisinde olursak kimsenin bölmeye gücü yetmeyecektir. Kadim aşiretler federasyonu da bu noktada çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin dostu yoktur, ülkenin dört tarafı Türkiye’nin düşmanıdır. Türkiye ancak kendi içinde iç barışı sağlar, halkı ile pekişirse, halkına sarılır, halkına hizmet götürür. Halkını sever ve sayarsa o şekilde ayakta durabilir başka çaremiz kalmadı. Cunta anayasası değişirse bir de başkanlık sistemi kurulursa inşallah nefes alırız. Başkanlık sistemi çok iyidir, ihtiyaçtır. Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunu biliyor, ondan başka lider de yok Türkiye’de. Onun emsali yok, Allah onu başımızdan eksik etmesin.” Dedi.

 

KARTAL: KİMSENİN AYIRMAYA GÜCÜ YETMEZ

Buruki aşiret lideri Halit Kartal ise, son günlerde yaşanan olayların üzücü olduğunu ifade ederek, “Eğer hakiki federasyonluk yaparsa, bu memleket için iyi olur. Bu memleket hepimizindir, Allah göstermesin bir felaket gelirse ilk bize gelir. Onun için Allah yardım etsin bize. Son yaşanan olaylar gerçekten üzüntü verici. Lanet gelsin yapanlara, kim bunu kabul eder. Ne istiyorlar bu memleketten lanetliyoruz. Dünya’da Türkiye gibi bir ülke varmı?. Bu ülkenin kıymetini bilmeliyiz. Biz birlik ve beraberlik içerisinde olursak kimsenin bizi ayırmaya gücü yetmez.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN/MENDUH ÇALIŞKAN

FOTOĞRAF: HAKAN İZGİ

Editör: TE Bilisim