ŞEHRİVAN HABER- Yerel seçim yaklaşıyor, adaylar meydanlarda yürüttükleri çalışmaların yanında vaat edecekleri projeleri ve çözecekleri sorunları da çalışmaya devam ediyor. Bazı adaylar farklı platformda önlerine gelen sorunların çözümü için sözler verirken, bir çoğu ise seçim çalışmaları kapsamında önemli projelerin hayata geçirileceği sözünü veriyor. Siyasetçilerin hazırlıkları sürerken vatandaşlar da kendilerince kentin sorunları ve projeler konusunda beklentilerini ortaya koyuyor. Özellikle uzun yıllardır Van’ın çözüm bekleyen konuları her seçim olduğu gibi bir kez daha siyasetçilerin önüne konulmaya başladı bile. Bir çok platformda bu sorunlar konuşulurken Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, tüm bu ihtiyaçları tek bir ağızdan dile getirdi. Kentteki diğer oda başkanları ile birlikte Kanal M’de Sahipsiz Mikrofon adlı programa konuk olan Aslan, başlıklar halinde Van’ın sorunlarını, sıkıntılarını ve beklentilerini sıraladı. Çevre Yolu, Stadyum, İşsizlik gibi önemli konulara değinen Aslan, bir nevi aday adaylarının önüne ivedilikle çalışılması gereken konuların dosyasını koymuş oldu.

Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, kentteki önemli STK temsilcileri ile birlikte Kanal M programına konuk oldu. Baki Karaca’nın sunduğu Sahipsiz Mikrofon programına katılan Aslan, burada kente dair önemli konularda değerlendirmelerde bulundu. Kentin en önemli sorunlarının konuşulduğu toplantıda kent adına önemli bir çerçeve çizen Aslan, ulaşım, ekonomi gibi konulara değindi.

YEREL YÖNETİCİLERE ÇAĞRI

İlk olarak yerel yönetim konusuna değinen Aslan, bu noktada yerel yöneticilerin vatandaşı iş, aş sahibi yapacak argümanlar ortaya koyması gerektiğinin altını çizdi. Aslan konuyla ilgili olarak: “Yerel Yönetim salt bir ideolojik kültle yapılmaz. Merkezine insani ve hizmeti oturtan bir anlayış sergilemeleri gerekir. Odak insan olacak. Hiç bir vatandaşı ötekileştirmeden, hiç bir şekilde insanların düşünce, inanç, anlayış, fikri ve yaşam biçimlerine bakılmadan adil bir yönetim ve hizmet anlayışı geliştirmeleri gerekir. İnsanımızı nasıl mutlu kılarız. Yaşam kalitesine bir üst seviyeye nasıl taşırız politikaları geliştirmeleri gerekir. Vatandaşın gelir seviyesini artıracak, iş ve aş sahibi yapacak argümanlar ortaya koymaları gerekir.”

“DOĞRU TEŞHİS ÖNEMLİ”

“İlin marka değerini yükseltecek ulusal ve uluslararası kriterlere göre en yaşanabilir kentler seviyesine çıkaracak modellemeler yaratmak öncelikli hedefleri arasında olması gerekir.

Öncelikle ilimizin büyük bir fotoğrafını çekmeleri lazım. Sorunları, sıkıntıları, eksikleri tespit etmek, tabiri caiz ise önce memleketin bir röntgenini çekmeleri gerekir. Çünkü doğru yol gidebilmeleri için yani uygun tedavi için öncelikle teşhisi doğru koymaları gerekir.”

ÇEVRE YOLU, KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR, ŞEHİR İÇİ ULAŞIM AĞI…

Ardından kentin en önemli sorunları konusuna değinen Aslan, bu noktada en önemli sorun olarak ulaşım konusunu gündeme taşıdı. Aslan, “Van’ın Ulaşım sorunu var. Ulaşım sorunu içerisinde; Çevre yolumuz yıllardır ilin gündemini meşgul etmekte, maalesef çözümü konusunda da ciddi bir irade ortaya konulmamaktadır. Artık nerdeyse bizler tarihi yerlerimizi sayarken, Tarihi Van Çevre Yolu diye Tarihi Varlıklarımız içerisinde sayacak duruma geleceğiz.

PARKOMAT TRAFİK SORUNUNA ÇÖZÜM DEĞİL!

birlikte Şehrimizin ana ve transit ana arteli olan İpek Yolu üzerindeki köprülü kavşaklar tamamlanamadı. Yine Şehir içi ulaşım ağı şu an için ilin şehir içi trafiğini taşıma kapasitesinin çok altında. Şehrimiz de çok ciddi bir otopark sorunu var. Parkomat uygulamaları ile şehrin caddelerini, sokaklarını açık otoparka çevirmek otopark çözümünün bir parçası olamaz.

YEŞİL ALAN FAKİRİYİZ!

Ardından kentin sorunlarını ‘Çevresel Sorunlar’ başlığı altında anlatan Aslan, “Şehrimiz yeşil alan konusunda büyük bir fakirlik yaşamaktadır. Kişi başına düşen yeşil alan olarak ülke ortalamasının çok altındayız. Şehrin içinde kamuya ait araziler ve arsalar butik parklara ve yeşil alanlara dönüştürülmelidir. Sebze ve Meyve Halımız halkın rahat ulaşabileceği ve konforlu alış veriş yapabileceği bir alana taşınmalıdır. Mevcut yer kültürel ve sosyal bir etkinlik alanına çevrilmelidir.”

STADYUM YOK, OTOGAR KÖTÜ, İMAR SIKINTILI!

Stadyumumuzun belirlenen yerlerden birine bir kompleks tarzında yapılıp ilimizin sporuna ve sportif faaliyetlerinin hizmetine sunulması elzemdir. Şu anki yerinde de millet bahçesi yapılmalıdır. Otobüs Terminalimizin uygun bir alana taşınıp ilimize yakışan bir OTOGAR tasarlanmalı ve inşa edilmelidir. Mevcut yerine ise halkımızın nefes alacağı yeşil ve kültürel bir yaşam alanı oluşturulmalıdır. İlimiz çok ciddi bir imar sorunuyla karşı karşıyadır. Çarpıkkentleşme, kentinruhuna, jeolojik yapısına ve yaşam biçimine ters bir yapılaşma söz konusu. Hâlbuki şehrin jeolojik yapısı göz önünde bulundurularak üniversite, ilin ilgili mimarlar, mühendisler, şehir plancıları ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla eş güdümlü bir şekilde çalışılarak mekânsal bir plan hazırlanmalıdır. Bölge bölge planlama yapılmalı, yatay yapılaşmaların önü açılmalı ve bununla birlikte, sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerin yapılacağı yaşam alanları tasarlanmalıdır. Yürüyüş ve bisiklet yolları oluşturulmalıdır.

TURİZM MASTER PLANI ŞART!

Ardından Turizm konusuna değinen aslan, bu konuda Turizm master planı konusuna özellikle değinerek: “Öncelikle bir turizm master planımızın olması lazım. En büyük maddi ve manevi değerimiz olan Van Gölümüzü öncelikle belediyelerin ve özel sektör işletmelerin kanalizasyonlarını boca ettikleri bir alan olmaktan kurtarmamız lazım. Acilen Van Gölü Koruma kanunun çıkarmak için siyaset, STK’lar ve yerel yönetimler TBMM’de kamp kurmalıdırlar.”

VAN GÖLÜ HAVZASI ORGANİZA TURİZM BÖLGESİ TEKLİFİ

“Van Gölü Havzasını organize turizm bölgesi ilan edilmesi için gerekli tüm girişimler paydaşlarla yapılmalıdır. Gölün etrafındaki tüm belediyeler halk plajları ve rekreasyon alanları oluşturmalıdırlar. Gölün üzerindeki ticari ve gezi amaçlı ulaşım ağı genişletilmelidir. Şehrimizin tarihini ve kültürünü tanıtacak turizmine ivme kazandıracak çalışmalar yürütmeleri gerekir. Turizmi ve turisti sürekli kılacak argümanlar geliştirmeleri, turizmde çeşitliliği artıracak, bir ülkeye veya guruba bağlı kalmadan, ülke içinde ve ülke dışında sürekli bir turist akışı sağlayacak tanıtımlar ve çalışmalar yürütmek. Yani ili bir turizm ürünü olarak pazarlamak.”

İŞSİZLİK BİTMELİ!

En önemli konuların başında işsizlik geldiğine değinen Aslan, bu konuyla ilgili olarak ise: “İşsizlik; İlin kalkınmasını ve büyümesini sağlayacak, işsizliği önleyecek tarıma ve hayvancılığa dair kalkınma modeli geliştirmeleri gerekir. Kırsaldan kente göçü önleyecek gençlerin kendi köylerinde ve mahallelerinde kendi hayatlarını kazanacakları, mutlu ve mesut yaşayacakları üretim metotları geliştirmeleri gerekir. Tarım il müdürlüğü, üniversite, ziraat odaları ve tüm ekonomik paydaşlar ile beraber çalışılarak bölge bölge gerekli analizler ve saha çalışmaları yapılarak uygun düşecek bitki türleri, tahıl çeşitleri, endemik, aromatik, sebze ve meyve üretimleri yapılmalı ve ticari faaliyetyürütülmelidir. Hangi bölge de neyin verimi iyi alınacaksa insanlarımız o çeşide yönlendirilmeli ve o üretimler desteklenmelidir.”

ASLAN’IN ÜRETİM SLOGANI: YERİNE ÜRETİM, MUTLU VE HUZURLU YAŞAM!

Tarım, hayvancılık ve üretim konusundaki sözleri ile konuşmasını tamamlayan Aslan, bu konuda üretim konusuna dikkat çekerek: “İlimizin küçükbaş hayvancılık kapasitesi göz önünde bulundurularak kenti ülkenin en büyük mera ve yaylalarına sahip ilimizin küçükbaş hayvancılık üssü yapmalıyız. Kapasiteyi üst seviyelere taşımak ve kaliteli üretim yapmak için tüm paydaşlarla ortak çalışmalar yürütmeleri kaçınılmazdır. Slogan şu olmalı yerinde üretim, mutlu ve huzurlu yaşam. Diyerek gençleri büyük şehrin keşmekeşine sürüklemeden yaşadıkları yerde hayatlarını idame edecekleri iş, aşimkanısağlayarak, yaşam kalitelerini artırmak için çağın gereksinimlerine uygun sosyal, kültürel ve entelektüel olanaklar sunmak yerel yönetimlerin temel vazifesi olmalıdır.”

Editör: TE Bilisim