Hakkâri-Van kara yolu üzerinde bulunan Aşağı Derecik köyü sakinleri, yıllardır ulaşımlarını güçlükle sağladıkları asma köprü yerine bir beton köprünün yapılmasını istedi.

 

1990’lı yıllarda Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde Hakkâri’ye göç eden aileler Hakkâri Valiliği tarafından 1991 yılında Hakkâri-Van kara yolu üzerinde bulunan Zap suyunun karşı tarafına yerleştirildi. Aşağı Derecik ismi verilen köyde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, bir süre Zap suyu üzerinde kurulan derme çatma köprü üzerinden ulaşımlarını sağladı. İHA ekibinin "sırat köprüsünde can pazarı" başlıklı haberi üzerine valilik geçici olarak Zap suyu üzerinde asma köprü yaptırdı. Yaklaşık 25 yıldır asma köprünün üzerinde zor şartlar altında ulaşımlarını sağlayan Aşağı Derecik köyü sakinleri, ilin yetkililerine seslenerek köylerine bir beton köprü yapılması çağrısında bulundu.

 

Aşağı Derecik Mahallesi Muhtarı Ahmet Akdoğan, 24 hanelik köylerinin ulaşımlarını ilkel yöntemle sağladığını ifade ederek, köylerine bir beton köprü yapılmasını istedi. Akdoğan, ülkemizde barış ve huzurun sağlanmasının tek dileği olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Köyümüz, 1991 yılında Zap suyu kenarına kuruldu. Sonra bize asma köprü yaptılar. Çığ ve kaya düşmeleri nedeni ile yılın 5 ayında köyümüze araç gelmiyor. Köye gelen araçlar 100 metre yerine 9 kilometre dolanarak köye ulaşıyor. Kış aylarında eşyalarımızı sırtlayarak asma köprüden geçiyoruz. Çok zorluk çekiyoruz. Yaklaşık 5 yıldır müracaatımız bulunmasına rağmen beton köprü yapılmadı. Valilikten ricamız bize bir beton köprünün yapılmasıdır.”

Mahalle sakinlerinden Leyla Yiğit ise, çığ ve kaya düşmeleri nedeni ile var olan uzak yolu kullanamadıkları için ulaşımlarını asma köprü üzerinden ilkel yöntemle karşıladıklarını söyledi. Yiğit, bu yüzden çocukların bile okula giderken geç kaldıkları için derslerinden geri kaldıklarını anlattı.

Editör: TE Bilisim