Dilan UĞUN

Muharrem ayının gelmesiyle vatandaşlar 'Aşure günü ne zaman?' sorusuna yanıt aramaya başladı.Peki ama aşure günü ne zaman başlıyor? Ne zaman bitiyor? Aşure ayında neler yapılmalı? Aşure ayı Cuma gününe denk gelirse ne yapılmalı? İşte bu soruların yanıtları...

 

AŞURE AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

4 Ekim Çarşamba günü başlayıp, 12 Kasım Perşembe günü sona erecek.Muharrem ayının 10.gününde kutlanan aşure günü ise bu sene 23 Ekim Cuma günü başlayacak.Bolluğun, bereketin, paylaşmanın ayı Muharrem ayında oruç tutmak da Ramazan ayında ki oruçtan sonra en makbul oruçtur.Konuyla ilgili, Hz. İbn-i Abbas'tan rivayet edilen bir hadis-i şerîfte Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim Muharrem ayında Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri olmak üzere üç günü (peş peşe) oruçlu olarak geçirirse, o kimseye dokuz yüz sene (nafile) ibadet etmiş sevabı yazılır."

 

AŞURE AYINDA(MUHARREM AYI) NELER YAPILMALI?

Hadis-i Şeriflerle bu mübarek ayda neler yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

İşte o hadisler; 

-"Allah-u Teala muharrem ayında bir kavmin tevbesini kabul etti. Diğerlerinin de tevbesini kabul eder." (Gunye: 354)

-"Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur." (Müslim, Tirmizi, İ. Ahmed, Taberani)

-"Bir kimse ailesinin nafakasını artırırsa, Allah-u Teala bütün bir sene boyunca o kişinin rızkını bollaştırır." (Beyhaki)

-"Aşure günü kim bir mümine iftar ettirse, ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar ettirmiş, karınlarını doyurmuş gibi sevap yazılır." (Gunye: 88)

-"Aşure günü gusleden ölüm hastalığından başka hastalık görmez."

-"Aşure gününde bir hastayı ziyaret eden, bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur. Aşure gününde bir kimseye su veren hiç isyan etmemiş gibi olur."

-"Her kim aşure gününde bin kere ihlas suresini okursa, ona rahmet nazarı ile bakılır ve o kimse sıddıklardan yazılır." (Nüzhetül Mecalis: 156)

-"Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur." (Şir'a)

 

AŞURE NASIL YAPILIR? İŞTE TARİFİ...

Malzemeler;

500g aşurelik buğday (3 su bardağı), Yarım çay bardağı pirinç, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 200 g kuru kayısı, 200 g kuru üzüm, 1 su bardağı fındık, 3 lt su, 2 su bardağı süt, 4 su bardağı toz şeker, çeyrek çay kaşığı tuz, çeyrek çay kaşığı karabiber, yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, sunuyu aldım)

Üzeri için;

25 g fındık, 25 g kuş üzümü, 100 g ceviz, 1 adet nar, tarçın

Hazırlanışı:

Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.).Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın.Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın.Tek tek cam kâselere bölüştürün.Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz.

Hür Haber

Editör: TE Bilisim