Elazığ'da yaşayan Ayten Albayrak, çocukluğunda babaannesinden öğrendiği geleneksel yöntemle ürettiği 80 çeşit zeytinyağı sabununu satarak ailesinin geçimini sağlıyor.

 

Elazığ Belediyesinin kadın girişimcilere ücretsiz tahsis ettiği El İşi Göz Nuru Çarşısı'nda tezgah açan Albayrak, yaptığı açıklamada, geleneksel yöntemle zeytinyağı sabunu yapmayı baba ocağı Kilis'te yaşadığı dönemde babaannesinden öğrendiğini söyledi. Çocukluğunda Kilis'te ailesinin zeytin ağaçları olduğunu belirten Albayrak, "Zeytinyağını sabuna dönüştürme işini evde babaannem yapardı. Ardıç katran sabunu, babaannemin en çok yaptığı sabundu. Bu sabun, egzama, mantar ve kaşıntı gibi cilt hastalıklarına çok iyi gelir" dedi.

 

Albayrak, ailesindeki sabun yapma geleneğinden dolayı bugüne kadar hazır sabuna para vermediklerini, ihtiyaç duyduklarında hep kendilerinin ürettiğini anlattı. Evlendikten sonra Elazığ'a yerleştiğini dile getiren Albayrak, o dönem serbest çalışan eşi Nevzat Albayrak'a, yaşadıkları ekonomik sıkıntı nedeniyle sabun yapıp satmayı önerdiğini ifade etti. Böylece ticarete adım attığını bildiren Albayrak, "Kendimizin ve dostlarımızın kullanıp beğendiği sabunu ticari amaçlı dökmeye başladık. Büyüklerimizden öğrendiğimiz bu sabunları geçimimizi sağlamak için üretip eşimle satıyoruz" diye konuştu.

 

ELAZIĞ'A HAS BİTKİLERDEN "HARPUT SABUNU"

Nevzat Albayrak ise sabunculuğu yaklaşık 20 yıldır ticari olarak sürdürdüklerini belirtti. İşe başladıklarında 25 olan sabun çeşidini 80'e kadar çıkardıklarını aktaran Albayrak, bunlardan bazılarının kekik, lavanta, kayısı, kahve, limon, portakal, ısırgan otu, çedene, çörek otu, papatya, pirinç, ardıç, katran, kakao, defne, bıttım, argan yağı, yılan yağı sabunları olduğunu ifade etti. Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın önerisiyle bölgeye has bitkilerden Harput sabunu da ürettiklerini söyleyen Albayrak, "Isırgan otu, çedene, çörek otu ve birkaç bitkiyle bu sabunu yaptık" dedi. Tezgah açtıkları çarşı, tarihi Harput Mahallesi'nde yer aldığı için gurbetçi müşterilerinin de bulunduğunu dile getiren Albayrak, Türkiye'den ayrıldıklarında sipariş verenler için Almanya, Hollanda, İsviçre gibi ülkelere kargoyla sabun gönderdiklerini sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim